Byakuya Kuchiki

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Byakuya Kuchiki (Japonisht: 朽木 白哉) është personazh fiktiv në serialin e animuar Bleach e krijuar nga Tite Kubo. Ai është kapiten i divisionit të 6-të në Gotei 13. Zëvendësi i tij është Renji Abarai. Ai është kreu i 28-të i fisit Kuchiki, një prej katër fiseve më fisnike në Shoqatën e Shpirtërave.

Personaliteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si kreu i 28-të i llanit Kuchiki, Byakuya vepron në një mënyrë aristokratike. Ai gjithmonë duket i qetë dhe apatik ndaj njerëzve të tjerë, edhe pse në të vërtetë është konfliktuar. Ai është veçanërisht i qetë, madje edhe në betejë. Ai përgjithësisht vepron indiferent, në kufi me arrogancën, për shumicën e situatave me të cilat përballet. Byakuya ofendohet lehtë nëse emri i tij nuk përdoret siç duhet. Si i tillë, ai e shikon Ichigo Kurosaki me përbuzje për t’iu referuar gjithmonë në mënyrë jo të duhur. Kur Byakuya bisedon me Ichigo, ai e quan me emrin e tij të plotë. Byakuya është shumë perceptues, plotësisht i vetëdijshëm për kufijtë e aftësive të tij, dhe gjithçka që ai shprehet në krahasim me një kundërshtar është zakonisht e justifikuar. Megjithëse vazhdimisht deklaron se është shumë më i fortë se kundërshtarët si Zommari Rureaux, Byakuya mban një ton zyrtar, duke përdorur gjithnjë "watashi" i cili është një mënyrë formale për t'iu referuar vetvetes. Kur ishte i ri, ai ishte i shpejtë në zemërim dhe me kokë shumë të nxehtë, siç vërehet nga gjyshi i tij.

Byakuya beson fuqimisht në ligj dhe rregull. Si kapiten i Gotei 13 dhe kryetar i një prej familjeve të mëdha fisnike, ai punon shumë për një shoqëri paqësore. Ai beson se për të ruajtur rendin, të gjithë shkelësit e ligjit duhet të ndëshkohen, edhe nëse kjo shkon kundër dëshirave të tij. Byakuya mendon se "një pjesë e përgjegjësive të një kapiteni është të sigurohemi që përgjegjësitë e togerit janë kujdesur".

Gjatë viteve midis birësimit të Rukia dhe dënimit me vdekje, krenaria dhe sjellja e qetë e Byakuya e bënë atë të besonte se ai kurrë nuk kujdesej për të, sepse ai kurrë nuk e kishte parë një herë atë. Përkundër mënyrës së tij të akullt dhe të rregullt, Byakuya kujdeset dhe mbron ata që janë të rëndësishëm për të. Kjo vlen veçanërisht për Rukia pasi ai e donte shumë Hisanën dhe i premtoi asaj se ai do ta mbronte Rukia pa marrë parasysh se çfarë do të ndodhë. Pas ngjarjeve të incidentit Aizen, ai pranon se ligji nuk është i përsosur dhe bëhet më i butë ndaj Rukia. Megjithëse, ai përpiqet të ruajë një ekuilibër midis urdhrave të mëposhtëm dhe thyerjes së ligjit duke shfrytëzuar zbrazëtirat në urdhërat e tij. Përveç kësaj, ai gjithashtu siguroi Rukia dhe Renji rrobat e sigurisë për t'i mbrojtur ata nga terreni i ashpër i Hueco Mundo.

Byakuya është e popullarizuar në mesin e femrave Shinigami të Shoqatës së Shpirtërave, dhe u votua numër një në sondazhin "kapitenin që dëshirojmë të lëshojmë një libër fotografish" nga shoqata e grave Shinigami. Ai i pëlqen lulet e qershisë japoneze, shëtitjet gjatë natës, ushqimi pikant dhe bananet, por nuk i pëlqen ëmbëlsirat. Byakuya shkëlqen në kaligrafi.

Aftësitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ganju Shiba ka deklaruar se Byakuya është udhëheqësi më i fortë në tërë historinë e klanit Kuchiki, dhe Kōga Kuchiki ka deklaruar pak, nëse ndonjë, nga udhëheqësit e klanit Kuchiki kanë qenë po aq të fuqishëm sa Byakuya, duke e shtjelluar më tej nivelin e tij të fuqisë. Reiatsu i tij është i bardhë. Pas stërvitjes së tij brenda Pallatit Mbretëror, Byakuya dërgoi me lehtësi tre Sternritter ndërsa luftoi pesë prej tyre njëkohësisht.

Byakuya është një mjeshtër i zotërimit të shpatës, që posedon saktësi të përsosur dhe kryen sulme vdekjeprurëse me pak përpjekje.

Byakuya është i njohur më së miri për aftësitë e tij në Shunpo (lëvizja e shpejtë). Ai u mësua nga Yoruichi Shihōin dhe asnjëherë nuk ka mundur ta mposhtë atë. Ai është lehtësisht një nga përdoruesit më të aftë të kësaj aftësie në të gjithë Shoqatën e Shpirtërave. Ai mbeti në gjendje të përdorë Shunpo pasi ndërpreu muskujt dhe tendinat në këmbën e majtë.

Byakuya ka njohuri të konsiderueshme për magjitë e nivelit të lartë Kidō, duke përdorur disa radhazi në vazhdimësi, pa asnjë fjalë magjike dhe pothuajse asnjë përpjekje, dhe ende duke zotëruar fuqi të frikshme. Ai ka përdorur magji deri në nivelin 81, dhe posedon njohuri të përparuara të aplikimit dhe qëndrueshmërisë së Kidō. Ai mund të përdorë një magji të nivelit të ulët në mënyrë të përsëritur në vazhdimësi të shpejtë dhe me efekte shkatërruese, si dhe një kundër sulmeve. Ai përdor një magji rrufeje të nivelit të ulët për të djegur një vrimë pikërisht përmes shpatullës së Ichigo.

Byakuya është i aftë në luftime me duar, edhe pse ai shpesh shihet duke luftuar me shpatë.

Zanpakutō[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shikai[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sebonzakura: Shpata e Byakuya është një katana, por në formën e Shikai, tehu i Senbonzakura ndahet në një mijë fragmente të brishtë të hollë, të cilët fluturojnë larg nga doreza e thikës, duke lënë vetëm mbajtjen e shpatës në dorën e Byakuya. Duke lëkundur dorezën e Senbonzakura, Byakuya mund të kontrollojë fragmentet e tehut, duke e lejuar atë që të copëtojë kundërshtarët në një distancë dhe të shkelë pothuajse çdo mbrojtje. Thikët mund të përdoren për qëllime mbrojtëse, pasi ato mund të mbrojnë Byakuya nga një goditje e fortë e shpatës. Për të mbrojtur Byakuya nga sulmet e veta si në Shikai ashtu edhe në Bankai, Senbonzakura posedon një zonë të padëmtuar (無傷圏, mushōken) ku nuk prek asgjë brenda 85 cm të Byakuya, përveç nëse ai vetë lejon që thikat të hyjnë në zonë.[1][2] Gjatë stërvitjes së Byakuya me Gardën Mbretërore, ai fitoi një kuptim më të hollësishëm të Shikait të tij, duke i dhënë atij një kontroll më të madh dhe aftësinë për të formuar ndërtime më të forta në një shkallë më të madhe.[3]

Lëshimi mund të mohohet para se tehu të shndërrohet në petale, të tilla si kur Yoruichi Shihōin mbështillte tehun në rroba gjatë betejës së shkurtër të Byakuya me Ichigo. Sidoqoftë, nëse lëshimi përfundon vetë, Senbonzakura është dhënë gati e pandalshme.

Sa i përket zonës së tij të padëmtuar, Shūkurō Tsukishima shpjegoi, se për të shmangur briskat e Senbonzakura nuk është që kundërshtari të tërhiqet, por të afrohet.[4] Megjithëse Byakuya mund ta kompensojë këtë dobësi duke lejuar që briskat të hyjnë në Zonën e Padëmtuar, pasi është rrezja në të cilën ai mund të reagojë në mënyrë të sigurt dhe të ridrejtojë sulmet e humbura, duke rritur shpejtësinë e briskave brenda këtij diapazoni, Byakuya mund të dëmtojë aksidentalisht veten nëse tij koha është shtrembëruar edhe pak.

Bankai[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sebonzakura Kageyoshi: Kur Byakuya aktivizon Bankai e tij, ai e lëshon shpatën e tij në tokë, shpata hyn në tokë, sikur të ishte një pishinë me ujë. Rrjedhat e energjisë zgjerohen, duke e zbehur zonën përreth dhe brenda disa sekondave, dy rreshta të njëmijë briskave gjigande ngrihen lart nga toka. Ata mijëra shpata shpërndahen dhe fluturojnë drejt armikut. Askush nuk e di numrin e saktë të thikave të gjeneruar, dhe askush nuk mund të shmangej apo madje të shohë lëvizjet e këtyre thikave.

Bankai i Byakuya ka disa forma, të cilat arrihen duke rregulluar thikat në modele të ndryshme. Secila formë paraqet një avantazh të ndryshëm, siç është rritja e veprës penale në kurriz të mbrojtjes. Kjo shumëllojshmëri e teknikave e bën Senbonzakura Kageyoshi jashtëzakonisht të gjithanshme. Këto teknika aktivizohen duke thënë emrin e teknikës, e ndjekur nga emri i Bankai i tij, Senbonzakura Kageyoshi.

Dublimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kuriozitete[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Sipas Tite Kubo, ai planifioi që Byakuya të vdiste gjatë betejës së tij kundër Äs Nödt, por ai e ndryshoi pasi mendoi se kjo do të shkaktonte pikëllimin e lexuesve.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Bleach Kapitulli 469, faqet 5-6
  2. ^ Bleach Kapitulli 472, faqet 11-13
  3. ^ Bleach Kapitulli 569, faqet 4-7
  4. ^ Bleach Kapitulli 469, pages 5-6