Jump to content

Cadusii

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Cadusii (greke: Καδούσιοι, Kadoúsioi) ishin një popull i lashtë iranian që jetonte në Iranin veriperëndimor.[1]

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kaduzianët (latinisht: cadusii) jetonin në Kadusia - një zonë malore në Atropatet e Medias në brigjet jugperëndimore të Detit Kaspik, midis gjerësive gjeografike 39 ° dhe 37 ° në veri. Rrethi ndoshta kufizohej në veri nga lumi Cyrus (tani Kura në Azerbajxhan, i njohur historikisht si Arran dhe Shqipëria); në jug të lumit Mardus (Sefid Rud i sotëm), dhe korrespondon me provincat moderne iraniane të Gilanit dhe Ardabilit.

Ata përshkruhen nga Straboni[2] si një popull malësor luftarak që kryesisht luftonte në këmbë, dhe i aftë me shtiza të shkurtra (pilum). Është e mundur që emri Gelae (gilitë) - një fis i lidhur me cadusii, është ai që përsëritet në Gilanin modern.

Cadusi (cadusii) nuk përmenden në asnjë burim Kaukazian, ose në burime nga Mind East; njihen vetëm nga burimet greke dhe latine.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Rüdiger Schmitt, "Cadusii" i Encyclopedia Iranica
  2. ^ Strabo: Geographika, xi. 13