Caporegime

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një caporegime ose capodecina, zakonisht e shkurtuar në capo ose e referuar jozyrtarisht si "kapiten", është një pozicion drejtues në mafia (si mafia siçiliane ashtu edhe ajo italo-amerikane). Capo është një "anëtar i bërë" i një familjeje kriminale italiane që kryeson një regime ose "ekuipazh" ushtarësh dhe ka status dhe ndikim të madh në organizatë. Caporegime është një fjalë italiane, e përdorur për të nënkuptuar kreun e një familjeje në Siçili. Në përgjithësi, termi tregon kreun e një dege të një sindikate të krimit të organizuar, i cili komandon një ekuipazh ushtarësh dhe raporton drejtpërdrejt tek don (shefi) ose një nënshef ose shefi i rrugës. Versioni i shkurtuar "capo" është përdorur gjithashtu për t'iu referuar disa anëtarëve të rangut të lartë të karteleve të drogësAmerikën Latine.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Capeci, Jerry. The Complete Idiot's Guide to the Mafia. Indianapolis: Alpha Books, 2002. ISBN 0-02-864225-2.
  • Pistone, Joseph D. Donnie Brasco: My Undercover Life in the Mafia. Pan Books, 1989. ISBN 9780330305747.
  • Pileggi, Nicholas. Wiseguy: Life in a Mafia Family. Simon & Schuster, 1985. ISBN 9780671447342.