Cerverí de Girona

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Taflamart, një poezi Occitan nga Cerverí.

Cerverí de Girona (shqiptimi katalanas: [sərßəˈɾi ðə ʒiˈɾonə]) (fl. 1259–1285) ishte një rapsod katalanas lindur Guillem de Cervera në Girona. Ai ishte rapsodi më pjellor, i cili la prapa rreth 114 tekste poezish ndër vepra të tjera, duke përfshirë një ensenhamen proverbash për birin e tij, gjithsejtë rreth 130. Ai ishte një poet gjykues për James Pushtuesin dhe Pjetrin e Madh. Ai shkroi pastorelas dhe sirventes e tij dhe shqetësimi thelbësor ishte kompleksiteti i jetës gjyqësore. Asnjë nga muzikat e tij nuk mbijetoi.

Cerverí kaloi disa kohë nën patronazhin dhe në gjykatën e Hugh IV dhe Henri II të Rodezit. Ai ishte në Spanjë në vitin 1269, sepse ai është gjetur atë vit në rrethim e pas-infante-it Pjetri i Madh. Me shokët e tij rapsodë Folquet de Lunel dhe Dalfinet ai ka qenë me Pjetrin në Toledo. Më 26 prill në Riello, pranë Cuenca, ai mori një solidus (monedhë) për shërbimet e tij. Vepra Cobla en sis lengatges ("Vargjet në gjashtë gjuhët") e tij kopjoi metrën Folquet te vepra Al bon rey q'es reys de pretz car ose atë të Sordel në veprën Bel m'es ab motz leugiers a far.

Cerverí shkroi Si per tristor, per dol jo per cossir, një planh, më 26 gusht 1276 për vdekjen e Jakob Pushtuesit. Ai është i drejtpërdrejtë dhe thuajse personal. Rapsodi i kërkon Virgjëreshës Mëri për të treguar sa më shumë mëshirë për Jamesin si ai tregoi në tokë, duke iu referuar atij për themelimin e Urdhërin Mercedarian në Barcelonë. Poeti Matieu de Caersi shkroi një planh të ndryshëm, Tant suy marritz que no.m puese algrar, për Jamesin, në tone moralizuese dhe fetare.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]