Cetacetë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Cetacetë
The Cetacea.jpg
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Infraklasa:
Mbirendi:
Rendi:
Cetacea
Ndarja

Mysticeti
Odontoceti
Archaeoceti

Shumëllojshmëria
Rreth 88 lloje

Cetacetë (Cetacea, nga latinishtja cetur "balenë" dhe greqishtja ketos "peshk i madh"[1]) janë një degë gjërësisht e përhapur e e gjitarëve të detit, mishngrënës dhe me pendë. Pjesë e rendit të cetaceve, Cetacea, janë nënrendet: Odontoceti (balenat me dhëmbë, ku përfshihen edhe delfinët dhe marsuinët), Mysticeti (balenat me mustaqe) dhe Archaeoceti (paraardhësit e balenave të sotme, sot të zhdukur). Ka rreth 89 lloje të cetaceve, ku 70 i takojnë nënrendit Odontoceti. Edhe pse hisorikisht është menduar se cetacetë kanë prejardhje nga Mesonychid-ët, provat molekulare tregojnë se janë kushërinjë të dythundrakëve (Artiodactyla). Kohët e fundit, cetacetë grupohen në rendin Cetartiodactyla (kombinim i Cetacea + Artiodactyla), dhe më të afërmit e tyre të gjallë janë kuajt e Nilit dhe thundrakët e tjerë (devetë, derrat dhe dhentë), me të cilët u ndanë rreth 50 milionë vjet më parë.

Taksonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2rightarrow (Nuvola colors).svg Për më shumë informacione shikoni artikullin Lista e llojeve të cetaceve

Balenat me mustaqe (Mysticeti) e kanë marrë emrin nga disa pllaka të gjata me fletëza të brirta, që quhen mustaqe balene, që kanë fomë theku dhe përdoren për të dëbuar ujin gjatë ushqyerjes me planktone dhe krille. Balenat me dhëmbë (Odontoceti), ku përfshihen edhe delfinët dhe marsuinët, kanë dhëmbë në formë koni e lopate dhe mund ta perceptojnë mjedisin me anë të bisonarit.

Infrarendi përbëhet nga familjet: Balaenidae (balenat e duhura), Balaenoptera (balenat me hulli), Eschrichtiidae (balenat e hirta), Delphinidae (delfinët oqeanikë), Monodontidae (balenat e bardha), Phocoenidae (marsuinët), Physeteridae (kashalotët), Kogiidae (kashalotët e vegjël), Platanistidae (delfinët e lumit e Botës së Vjetër), Iniidae (delfinët e lumit e Botës së Re), Pontoporiidae (delfinët e La Platës) and Ziphidae (balenat me sqep).


 Cetacetë 


 Balenat me dhëmbë  Delphinoidea 


 Balenat e bardha (Monodontidae) Delphinapterus leucas NOAA.jpg marsuinët (Phocoenidae)
 Delfinët oqeanikë (Delphinidae) Orcinus orca NOAA 2.jpg

 Iniidae Pontoporiidae Pontoporia blainvillei.jpg

 Balenat me sqep (Ziphiidae) Ziphius cavirostris NOAA.jpg
 Delfinët e lumit (Platanistidae) Lipotes vexillifer.png

 Kashalotët e vegjël (Kogiidae) Kashalotët (Physeteridae) Physeter macrocephalus NOAA.jpg
 Balenat me mustaqe 
 Balenat me hulli (Balaenopteridae) Megaptera novaeangliae NOAA.jpg Balenat e hirta (Eschrichtiidae) Eschrichtius robustus NOAA.jpg
 Neobalaeninae
 Balenat e duhura (Balaenidae) Balaena mysticetus NOAA.jpg
 Janjucetus

 BasilosaurusBasilosaurus cropped.png
 Dorudon
 Rodhocetus
 Remingtonocetidae
 AmbulocetidaeAmbulocetus BW.jpg
 Pakicetidae
 RaoellidaeShiko dhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ M. Ranneft, D.; Eaker, H.; W. Davis, R. (2001). "A guide to the pronunciation and meaning of cetacean taxonomic names" (PDF). Aquatic Mammals. 27 (2): 185. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)