Jump to content

Challenger

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Anija hapësinore e NASA-s Challenger shpërtheu në 28 janar 1986, vetëm 73 sekonda pas ngritjes, duke sjellë një fund shkatërrues në misionin e 10-të të anijes. Fatkeqësia mori jetën e të shtatë astronautëve në bord, përfshirë Christa McAuliffe, një mësuese nga New Hampshire, e cila do të kishte qenë civilja e parë në hapësirë. Më vonë u përcaktua se dy unaza O prej gome, të cilat ishin krijuar për të vulosur pjesët e përforcuesit të raketave, kishin dështuar për shkak të temperaturave të ftohta në mëngjesin e lëshimit. Tragjedia dhe pasojat e saj morën një mbulim të gjerë mediatik dhe e shtynë NASA-në të pezullojë përkohësisht të gjitha misionet e anijes.