Charles Spearman

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Charles Edward Spearman, FRS [1] [2] (10 shtator 1863 – 17 shtator 1945) ishte një psikolog anglez i njohur për kontributin e tij në statistikë, si një pionier i analizës së faktorëve dhe për koeficientin e korrelacionit të rangut të Spearman . Ai gjithashtu bëri punë të rëndësishme mbi modelet për inteligjencën njerëzore, duke përfshirë teorinë e tij që rezultatet e ndryshme të testeve njohëse pasqyrojnë një faktor të vetëm të inteligjencës së përgjithshme [3] dhe shpikur termin faktor g . [4]

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Spearman kishte një sfond të pazakontë për një psikolog. Në fëmijërinë e tij ai ishte ambicioz për të ndjekur një karrierë akademike. Ai së pari u bashkua me ushtrinë si oficer i rregullt i inxhinierëve në gusht 1883, [5] dhe u gradua kapiten më 8 korrik 1893, duke shërbyer në Munster Fusiliers . [6] Pas 15 vjetësh ai dha dorëheqjen në 1897 për të studiuar për doktoraturë në psikologjinë eksperimentale. Në Britani, psikologjia përgjithësisht shihej si një degë e filozofisë dhe Spearman zgjodhi të studionte në Leipzig nën Wilhelm Wundt, sepse ishte një qendër e "psikologjisë së re" - ajo që përdorte metodën shkencore në vend të spekulimeve metafizike. Meqenëse Wundt mungonte shpesh për shkak të detyrave dhe popullaritetit të tij të shumtë, Spearman punoi kryesisht me Felix Krueger dhe Wilhelm Wirth, të cilët ai i admironte. [5] Ai filloi në 1897, dhe pas disa ndërprerjesh (ai u rikthye në ushtri gjatë Luftës së Dytë Boer dhe shërbeu si Zëvendës Ndihmës Gjeneral Adjutant nga shkurti 1900 ) ai mori diplomën e tij në 1906. Ai kishte botuar tashmë punimin e tij themelor mbi analizën e faktorëve të inteligjencës (1904). Spearman u takua dhe i bëri përshtypje psikologut William McDougall i cili organizoi që Spearman ta zëvendësonte atë kur ai u largua nga pozicioni i tij në University College London . Spearman qëndroi në Kolegjin Universitar derisa doli në pension në 1931. Fillimisht ishte Reader dhe drejtues i laboratorit të vogël psikologjik. Më 1911 u gradua në profesorin Grote të Filozofisë së Mendjes dhe Logjikës . Titulli i tij ndryshoi në Profesor i Psikologjisë në 1928 kur u krijua një Departamenti i veçantë i Psikologjisë.

Kur Spearman u zgjodh në Shoqërinë Mbretërore në 1924 [1] mes tjerash ishte shkruar:

Dr. Spearman ka bërë shumë kërkime në psikologjinë eksperimentale. Punimet e tij të shumta të botuara mbulojnë një fushë të gjerë, por ai dallohet veçanërisht nga puna e tij pioniere në aplikimin e metodave matematikore në analizën e mendjes njerëzore dhe studimet e tij origjinale të korrelacionit në këtë sferë. Ai ka frymëzuar dhe drejtuar punën kërkimore nga shumë nxënës.[7]

Kryesorja midis këtyre arritjeve ishte zbulimi i faktorit të përgjithshëm në inteligjencën njerëzore, [3] dhe zhvillimi i tij pasues i një teorie të "g" [8] dhe sinteza e punës empirike mbi aftësinë. [9]

Spearman u ndikua fuqishëm nga puna e Francis Galton . Galton bëri punë pioniere në psikologji dhe zhvilloi korrelacionin, mjetin kryesor statistikor të përdorur nga Spearman.

Në statistika, Spearman zhvilloi korrelacionin e renditjes (1904), një version joparametrik të korrelacionit konvencional Pearson, si dhe korrigjimin e përdorur gjerësisht për zbutjen (1907), dhe versionin më të hershëm të një 'analizë faktori' (Lovie & Lovie, 1996, f. 81). [2] Puna e tij statistikore nuk u vlerësua nga kolegu i tij i Kolegjit Universitar Karl Pearson dhe pati një grindje të gjatë mes tyre.

Edhe pse Spearman arriti më së shumti njohje në kohën e tij për punën e tij statistikore, ai e konsideroi këtë punë si në varësi të kërkimit të tij për ligjet themelore të psikologjisë, dhe tani ai është njësoj i njohur për të dyja.

Charles Spearman gjithmonë këmbënguli që puna e tij të zbatohej në psikiatri dhe e nxiti këtë në leksionin e tij në Maudsley në Shoqatën Mbretërore Mediko-Psikologjike . Ndërkohë që në këto drejtime janë bërë disa punë nga nxënës dhe bashkëpunëtorë të tij, zhvillimi i analizës së faktorëve si një mjet i psikiatrisë ndoqi një rrugë të ndryshme nga ajo që ai kishte menduar. Pavarësisht, kontributet e tij indirekte në psikiatrinë ishin të konsiderueshme. [10]

Jeta e Spearman filloi dhe përfundoi në qytetin e Londrës. Ai kishte tre vajza së bashku me një djalë, i cili vdiq herët në vitin 1941 në Kretë. [1]

Teoria e inteligjencës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një procesverbal i pikëpamjeve të Spearman-it mbi g (dhe gjithashtu ato të Godfrey Thomson dhe Edward Thorndike ) u bë gjatë rrjedhës së Mbledhjeve të Kërkimit të Provimeve Ndërkombëtare të sponsorizuara nga Carnegie . [11]

Këtu, Spearman jep një përmbledhje kompakte të gjetjeve dhe teorisë së tij të g :

Kur pyetet se çfarë është G, duhet bërë dallimi midis kuptimeve të termave dhe fakteve rreth gjërave. G nënkupton një sasi të caktuar që rrjedh nga operacionet statistikore. Në kushte të caktuara, rezultati i një personi në një test mendor mund të ndahet në dy faktorë, njëri prej të cilëve është gjithmonë i njëjtë në të gjitha testet, ndërsa tjetri ndryshon nga një test në tjetrin; i pari quhet faktor i përgjithshëm ose G, ndërsa tjetri quhet faktor specifik. Kjo është atëherë çfarë do të thotë termi G, një faktor pikësh dhe asgjë më shumë. Por ky kuptim është i mjaftueshëm për ta bërë termin të përkufizuar mirë në mënyrë që gjëja themelore të jetë e ndjeshme ndaj hetimit shkencor; ne mund të vazhdojmë të zbulojmë fakte rreth këtij faktori pikësh, ose faktori G. Ne mund të përcaktojmë llojin e operacioneve mendore në të cilat ai luan një rol dominues në krahasim me faktorin tjetër ose specifik. Dhe kështu është bërë zbulimi se G është dominues në operacione të tilla si arsyetimi, ose mësimi i latinishtes; ndërsa në të vërtetë luan një rol shumë të vogël në një operacion të tillë [sic] për të dalluar një ton nga një tjetër. . . G tenton të dominojë sipas performancës që përfshin perceptimin e marrëdhënieve, ose siç kërkon që marrëdhëniet e parë në një situatë të transferohen në një tjetër. . . . Duke peshuar provat, shumë prej nesh thoshin se ky G duket se matë një formë të energjisë mendore. Por në radhë të parë, një sugjerim i tillë është i përshtatshëm për të nxitur polemika të panevojshme. Kjo mund të shmanget duke thënë më me kujdes se G sillet sikur të kishte matur një energji. Në radhë të dytë, megjithatë, duket se ka një arsye të mirë për të ndryshuar konceptin e energjisë në atë të "fuqisë" (që, natyrisht, është energjia ose puna e ndarë me kohën). Në këtë mënyrë, mund të flitet për fuqinë e mendjes në të njëjtën mënyrë si për fuqinë e kuajve. . . . . . .G është në rrjedhën normale të ngjarjeve të përcaktuara në mënyrë të lindur; një person nuk mund të stërvitet për ta pasur atë në një shkallë më të lartë sesa mund të stërvitet për të qenë më i gjatë. (fq. 156 –157)[12]

Kishte gjithashtu një bashkëfaktor tjetër siç propozoi Spearman që ishte inteligjenca speciale. Inteligjenca e veçantë ishte për individët që arritën rezultate të larta suksesi në të njëjtat teste. Sidoqoftë, më vonë Spearman prezantoi faktorin e grupit që ishte i veçantë për ato korrelacione që nuk ishin rezultat i faktorit g ose s. Idetë e tij u kritikuan në vitin 1938 në letër nga psikologu Louis L. Thurstone, i cili argumentoi se eksperimentet e tij treguan se inteligjenca formoi shtatë kategori kryesore: numerike, arsyetim, hapësinor, perceptues, kujtesë, rrjedhshmëri verbale dhe të kuptuarit verbal. Thurstone përfundimisht ra dakord me Spearman se ekzistonte një faktor i përgjithshëm midis masave të aftësisë. Më pas, Raymond Cattell (1963) gjithashtu mbështeti konceptin e aftësisë së përgjithshme të teorizuar nga Spearman, por theksoi dy forma të aftësisë, të dalluara nga zhvillimi i tyre në moshë më të madhe: inteligjenca e lëngshme dhe e kristalizuar . [13]

Me kalimin e kohës, Spearman argumentoi gjithnjë e më shumë se g nuk ishte, nga pikëpamja psikologjike, një aftësi e vetme, por e përbërë nga dy aftësi shumë të ndryshme që normalisht punonin ngushtë së bashku. Këto ai i quajti aftësi "edukuese" dhe aftësi "riprodhuese". Termi i mëparshëm vjen nga rrënja latine "educere" - që do të thotë "të nxjerrësh" dhe kështu i referohet aftësisë për të bërë kuptim nga konfuzioni. Ai pohoi se për të kuptuar këto aftësi të ndryshme "në kontrastin e tyre të thellë, bashkëpunimin e tyre të kudondodhur dhe ndërlidhjen e tyre gjenetike" do të ishte, për studimin e "dallimeve individuale - madje edhe vetë njohjes" - "vetë fillimi i mençurisë". [9]

Pavarësisht se Spearman argumentoi se g ishte ajo që doli nga një bateri e madhe testesh, dmth, se nuk matej në mënyrë perfekte nga asnjë test i vetëm, fakti që teoria g sugjeroi se një pjesë e madhe e aftësisë mund të kapej në një faktor të vetëm, dhe sugjerimi i tij. se "edukimi i marrëdhënieve dhe korrelacioneve" qëndron në themel të këtij faktori të përgjithshëm, çoi në kërkimin e testeve të kësaj aftësie të përgjithshme. Matricat Progresive të Raven mund të konsiderohen si një nga këto, megjithëse vetë Raven deklaroi qartë se testet e tij nuk duhet të konsiderohen si teste të "inteligjencës".

Ndërsa argumentonte vazhdimisht se g përbënte shumë dallime individuale në "aftësinë" (siç matet nga testet që "nuk kishin vend në shkolla"), Spearman pranoi gjithashtu se "Çdo burrë, grua dhe fëmijë normal është ... një gjeni në diçka ... Mbetet për të zbuluar se çfarë ..." Ai mendoi se zbulimi i këtyre zonave gjeniale kërkon procedura shumë të ndryshme nga "çdo procedurë testimi aktualisht në përdorim aktual", megjithëse ai mendoi se këto ishin të afta për "përmirësim të madh". [14]

Spearman mendonte se edhe pse g mund të zbulohej në çdo grup mjaftueshëm të gjerë të masave njohëse, ai mendonte se testet nga të cilat kishte dalë g -ja e tij "nuk kishin vend në shkolla" sepse ato "shmangnin" mësuesit, nxënësit, prindërit dhe prindërit dhe Vëmendja e politikanëve nga biznesi i arsimit, i cili, siç nënkupton rrënja latine e fjalës, duhet të merret me "të nxjerrë jashtë" çfarëdo talenti që mund të ketë një student. 

Ai paraqiti një përmbledhje të pikëpamjeve të tij në hyrjen "Aftësitë, të përgjithshme dhe të veçanta" në edicionin e 14-të të Encyclopaedia Britannica .

Modeli i Spearman ishte me ndikim, por u kritikua gjithashtu nga të tjerët, si Godfrey Thomson . [15] Në veçanti kalimi nga një g psikologjike në një g biologjike - që është një mekanizëm ose mekanizma unitar biologjik, ka mbetur një çështje e hulumtimit aktiv.

Analiza e faktorëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Analiza e faktorëve është një test statistikor që përdoret për të gjetur marrëdhëniet midis masave të shumëfishta të ndërlidhura dhe Spearman luajti një rol të qartë në zhvillimin e tij. Spearman shpiku termin analizë faktoriale dhe e përdori atë gjerësisht në analizimin e masave të shumta të performancës njohëse. Ishin të dhënat analitike të faktorëve që e shtynë Spearman të postulonte modelet e tij origjinale të përgjithshme dhe specifike të faktorëve të aftësisë. [16] Spearman aplikoi procedura matematikore për fenomenet psikologjike dhe e formoi rezultatin e analizës së tij në një teori - e cila ka ndikuar shumë në psikologjinë moderne. [17] Analiza e faktorëve dhe marrëdhëniet e saj moderne analiza konfirmuese e faktorëve dhe modelimi i ekuacioneve strukturore janë në themel të një pjese të madhe të hulumtimeve moderne të sjelljes.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c Thomson, Godfrey (1947). "Charles Spearman. 1863-1945". Obituary Notices of Fellows of the Royal Society. 5 (15): 373–385. doi:10.1098/rsbm.1947.0006. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b Lovie, P.; Lovie, A. D. (1996). "Charles Edward Spearman, F.R.S. (1863-1945)". Notes and Records of the Royal Society. 50: 75–88. doi:10.1098/rsnr.1996.0007. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ a b Spearman, C. (1904). ""General Intelligence," Objectively Determined and Measured". The American Journal of Psychology. 15 (2): 201–292. doi:10.2307/1412107. JSTOR 1412107. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Lovie, Pat (2005). "Spearman, Charles Edward". Encyclopedia of Statistics in Behavioral Science. doi:10.1002/0470013192.bsa634. ISBN 0470860804. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ a b Thomson, Godfrey (1947). "Charles Spearman". The Royal Society. fq. 373–385. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Hart's Army list, 1901
 7. ^ Dr. Spearman has made many researches in experimental psychology. His many published papers cover a wide field, but he is especially distinguished by his pioneer work in the application of mathematical methods to the analysis of the human mind, and his original studies of correlation in this sphere. He has inspired and directed research work by many pupils.
 8. ^ Ogden, R. M.; Spearman, C. (1925). "The Nature of 'Intelligence' and the Principles of Cognition, 1923". The American Journal of Psychology. 36 (1): 140–145. doi:10.2307/1413513. JSTOR 1413513. {{cite journal}}: |hdl-access= ka nevojë për |hdl= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ a b Spearman, Charles B. (2005). The Abilities of Man: Their Nature and Measurement. The Blackburn Press. ISBN 1-932846-10-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "The Lancet" A Chair of Anatomy. October 1945. p. 440
 11. ^ Deary, I. J.; Lawn, M.; Bartholomew, D. J. (2008). ""A conversation between Charles Spearman, Godfrey Thomson, and Edward L. Thorndike: The International Examinations Inquiry Meetings 1931-1938": Correction to Deary, Lawn, and Bartholomew (2008)" (PDF). History of Psychology. 11 (3): 163. doi:10.1037/1093-4510.11.3.163. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ When asked what G is, one has to distinguish between the meanings of terms and the facts about things. G means a particular quantity derived from statistical operations. Under certain conditions the score of a person at a mental test can be divided into two factors, one of which is always the same in all tests, whereas the other varies from one test to another; the former is called the general factor or G, while the other is called the specific factor. This then is what the G term means, a score-factor and nothing more. But this meaning is sufficient to render the term well defined so that the underlying thing is susceptible to scientific investigation; we can proceed to find out facts about this score-factor, or G factor. We can ascertain the kind of mental operations in which it plays a dominant part as compared with the other or specific factor. And so the discovery has been made that G is dominant in such operations as reasoning, or learning Latin; whereas it plays a very small part indeed in such operation [sic] as distinguishing one tone from another. . . G tends to dominate according as the performance involves the perceiving of relations, or as it requires that relations seen in one situation should be transferred to another. . . . On weighing the evidence, many of us used to say that this G appears to measure some form of mental energy. But in the first place, such a suggestion is apt to invite needless controversy. This can be avoided by saying more cautiously that G behaves as if it measured an energy. In the second place, however, there seems to be good reason for changing the concept of energy to that of "power" (which, of course, is energy or work divided by time). In this way, one can talk about mind power in much the same manner as about horse power. . . . . . .G is in the normal course of events determined innately; a person can no more be trained to have it in higher degree than he can be trained to be taller. (pp. 156 –157).
 13. ^ Edward Roy; Bernstein, Douglas A.; Penner, Louis A.; Clarke-Stewart, Alison (2007). Psychology. Boston: Houghton Mifflin. ISBN 978-0-618-87407-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Spearman, C. (1925). "Some Issues in the Theory of "g" (including the Law of Diminishing Returns)". Nature. 116 (2916): 436–439. Bibcode:1925Natur.116..436S. doi:10.1038/116436a0. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Williams, R. H., Zimmerman, D. W., Zumbo, B. D. & Ross, D. (2003). Charles Spearman: British Behavioral Scientist. Human Nature Review. 3: 114–118
 16. ^ Spearman, C. (1950). Human Ability, Macmillan, London.
 17. ^ "The Chair of Anatomy". The Lancet. 246 (6371): 440. tetor 1945. doi:10.1016/S0140-6736(45)91700-4. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)