Jump to content

Cilësia e jetës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Cilësia e jetës ( QOL ) është përkufizuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë si "perceptim i një individi për pozicionin e tij në jetë në kontekstin e kulturës dhe sistemeve të vlerave ku ata jetojnë dhe qëllimet, pritshmëritë, standardet dhe shqetësimet që ata mund të kenë". [1]

Treguesit standardë të cilësisë së jetës janë pasuria,punësimi, mjedisi, shëndeti fizik dhe mendor, arsimi, rekreacioni dhe koha e lirë, përkatësia sociale, besimi fetarë, , siguriadhe liria. [2] [3]Cilësia e jetës ka një gamë të gjerë kontekstesh ku përfshinë fushat e zhvillimit ndërkombëtar, kujdesit shëndetësor, politikës dhe punësimit. Cilësia e jetës lidhur me shëndetin është një vlerësim i jetës dhe marrëdhënies së saj me shëndetin. [4]

Teoria e përfshirë ose e angazhuar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një qasje, e cila është quajtur teoria e angazhuar ose e përfshirë,është përshkruar në revistën e Kërkimeve të Aplikuara në Cilësinë e Jetës, dhe parashtron katër fusha në vlerësimin e cilësisë së jetës të cilat janë: ekologjia, ekonomia, politika dhe kultura. [5] Në fushën e kulturës, për shembull, ai përfshin nënfushat e mëposhtme të cilësisë së jetës:

 • Besimet dhe idetë
 • Kreativiteti dhe rikrijimi
 • Hetimi dhe mësimi
 • Gjinia dhe brezat
 • Identiteti dhe angazhimi
 • Kujtesa dhe projeksioni
 • Mirëqenia dhe shëndeti

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "WHOQOL: Measuring Quality of Life". who.int (në anglisht). World Health Organization. Marrë më 22 maj 2020.
 2. ^ Gregory, Derek; Johnston, Ron; Pratt, Geraldine; Watts, Michael; etj., red. (qershor 2009). "Quality of Life". Dictionary of Human Geography (në anglisht) (bot. 5th). Oxford: Wiley-Blackwell. ISBN 978-1-4051-3287-9.
 3. ^ Barcaccia, Barbara (4 shtator 2013). "Quality Of Life: Everyone Wants It, But What Is It?". Forbes/ Education (në anglisht). Marrë më 10 maj 2016.
 4. ^ Bottomley, Andrew (2002). "The Cancer Patient and Quality of Life". The Oncologist (në anglisht). 7 (2): 120–125. doi:10.1634/theoncologist.7-2-120. ISSN 1083-7159. PMID 11961195.
 5. ^ Magee, Liam; James, Paul; Scerri, Andy (2012). "Measuring Social Sustainability: A Community-Centred Approach". Applied Research in the Quality of Life (në anglisht). 7 (3): 239–61. doi:10.1007/s11482-012-9166-x.