Cin 2

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko


Çfarë është qafa e mitrës ?[redakto | redakto tekstin burimor]

Qafa e mitrës është pjesa e poshtme e mitrës. Qafa e mitrës luan një rol të rëndësishëm në mbajtjen e një shtatzënie normale. Te gratë të cilat nuk janë shtatzënë qafa e mitrës nuk ka funksion të dukshme.

Çfarë është kanceri i qafës së mitrës ?[redakto | redakto tekstin burimor]

Kanceri i qafës se mitrës është një kancer që fillon në rreshtim të qafës se mitrës. Kanceri i mitrës mund të marrë shumë vite për tu zhvilluar dhe para se te zhvillohet, ndryshimet e hershme para-kanceroze, do të fillojnë në qafën e mitrës.

Ka një ndryshim shumë gradual ne qafën e mitrës normale prej para-kancer ne atë të kancerit. Kjo është arsyeja pse kanceri i qafës së mitrës është një nga disa lloje kanceresh që mund të parandalohen.

A jam në rrezik të zhvillimit të kancerit të qafës së mitrës ?[redakto | redakto tekstin burimor]

Nuk dihet se çfarë e shkakton kancerin e qafës së mitrës për tu zhvilluar në disa gra, por jo edhe në të tjerat. Por ka disa faktorë të rrezikut që mund të rrisë rrezikun.

Faktor i madh rreziku për zhvillimin e kancerit të qafës së mitrës është ajo e aktivitetit seksual. Gratë që fillojnë marrëdhëniet seksuale para moshës 18 dhe gratë që kanë shumë partnerë seksual kanë një rrezik më të madh të zhvillimit të kancerit të qafën e mitrës. Kjo është për shkak se ata kanë më shumë gjasa për të marr sëmundje qe transmetohen seksualisht,lythat gjenitale. Lythat gjenitale janë nga H. P. V. familjen e viruseve (Human Papilloma Virus), dhe mund të shkaktojnë qelizat në qafën e mitrës, për të filluar seri te ndryshimeve, që mund të çojnë në kancer. Megjithatë, një grua mund të fle me vetëm një njeri dhe ende ka mundësi për te kapur lythat gjenitale nga mashkulli. Nëse keni ndonjë dyshim në lidhje me historinë seksuale te partnerave tuaj, ju duhet të përdorni prezervativ.

Shkaku tjetër i madh të kancerit në qafën e mitrës është pirja e duhanit qe rrit rrezikun gjate viteve qe gruaja ka tymosur. Arsyeja për këtë është e kimikaleve nga tymi i cigareve te cilët dëmtojë qelizat në qafën e mitrës.

Cilat janë simptomet e kancerit të qafës së mitrës ?[redakto | redakto tekstin burimor]

Kanceri i qafës nuk shkakton simptome të dukshme në fazat e hershme, kjo është arsyeja pse një analize citologjike e qafës së mitrës është aq e rëndësishme.

Simptomat zakonisht nuk shfaqen derisa qelizat e qafës së mitrës jonormale të bëhen kanceroz dhe te pushtojnë indet përreth. Kur kjo ndodh Simptoma më e zakonshme është gjakderdhje abnormale në mes të periudhave ose pas seksit. Një tjetër simptomë e kancerit të qafës së mitrës është një rritje e lehonisë. Asnjë nga këto simptome nuk janë përfundimtare në diagnozën e kancerit të qafës së mitrës, pasi shumica e sëmundjeve ngjitëse seksuale mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme.

Si diagnostikohet kanceri i qafës ?[redakto | redakto tekstin burimor]

Ndryshimet e para-kanceroze, në qafën e mitrës mund të zbulohen në një provë të shqyrtimit të njohur si provë një "strisho" dhe trajtohen para të kancerit ndonjëherë zhvillohet. Testi i shpifjeve është në dispozicion për të gjitha gratë e moshës 20-64. Në Britani të Madhe ju duhet të keni një provë ndot çdo 3-5 vjet. Ju do të merrni normalisht një letër nga mjeku juaj t'ju kujtoj. Nëse jeni nën moshën 20 dhe janë seksualisht aktiv, ju duhet të pyesni mjekun tuaj për një shpifje qafën e mitrës.

Çfarë është një test citologjik ?[redakto | redakto tekstin burimor]

Një test citologjik është projektuar për të zbuluar ndryshime në qelizat e mitrës para se të zhvillohet në një kancer. Testi citologjik është një provë shumë e thjeshtë dhe edhe pse mund të jenë të pakëndshme nuk duhet të jete e dhimbshme, do të jetë shumë më e lehtë nëse ju përpiqeni të relaksoheni. Një instrument i quajtur SPECULUM përdoret për të mbajtur vaginën e hapur, e pastaj një mjek/infermiere do të përdorë një shpatull të marrë një mostër te qelizave te mitrës. Qelizat përhapen pastaj mbi një qelq dhe dërgohen në një laborator për ekzaminim.

Ku mund të behet një test citologjik ?[redakto | redakto tekstin burimor]

Ju mund të ketë një test të shpifjeve në ndonjë nga vendet e mëposhtme :

  • Kirurgji mjekësore.
  • Klinikën e planifikimit familjar.

Mos harroni, kur caktoni një takim për një test citologjik duhet te caktohet koha gjate mesit te ciklit menstrual (midis periudhave).

Zakonisht duhet të pritet rreth 4 javë për rezultatet tuaja (ose me pake nëse rezultatet dërgohen ne Laboratore Private).

Çfarë është një test i parregullt citologjik dhe çfarë ndodh në qoftë se unë kam rezultat te tille ?[redakto | redakto tekstin burimor]

Një test i parregullt citologjik si rezultat zakonisht do të thotë se janë gjetur ndryshime në rreshtim te qelizave te mitrës. Ndryshimet nuk janë zakonisht të kancerit dhe në shumicën e rasteve nuk të çojnë në kancer në të ardhmen.

Ju gjithashtu mund të thirreni përsëri për një test citologjik të përsëritur në qoftë se rezultatet nuk kane mund të lexohen siç duhet, kjo mund të jetë thjesht për shkak se qelizat nuk kane qene të mjaftueshme për rrëshqitje.

Qelizat jo normale në qafën e mitrës janë të vlerësuara në një shkallë nga CIN 1-3, në bazë të numrit te qelizave që mbulojnë qafën e mitrës janë prekur. C.I.N. qëndron për Cervical Intra-epithelial Neoplasia.

C.I.N. 1 - do të thotë që ju keni ndryshime të butë qelizë (një e treta e qelizave janë të prekur) dhe do të ju kërkohet që të ketë një provë citologjike të përsëritur në 3-6 muaj. Në këtë kohë qelizat ndoshta do të kthehen në normale.

C.I.N. 2 - do të thotë që ju keni ndryshime të moderuar qelize (dy të tretat e qelizave janë të prekur) dhe ju do të duhet të ketë një trajtim. Nëse trajtimi është i suksesshëm, do te ketë shumë pak gjasa për të zhvilluar kancerin e qafës, por mund të duhet të ketë analiza diskreditimi më rregullisht.

C.I.N. 3 - do të thotë që ju keni ndryshime të rënda qelizë (shtresa e plotë e qelizave janë të prekur) dhe ju do të duhet të ketë trajtim sa më shpejt të jetë e mundur. Kjo nuk do të thotë që ju keni kancer.

Nëse ju keni një test te parregullt citologjik, mund tju behet edhe një provë e mëtejshme e njohur si një colposcopy. Një colposcopy është një test i qafës se mitrës, mjeku afër shqyrton sipërfaqen e mitrës dhe mund të marrë një biopsi të çdo qelize të parregullt që është gjetur.

Një provë e re për kancerin e qafës[redakto | redakto tekstin burimor]

Është zhvilluar një test i ri i përmirësuar për kancerin e qafës, qe është vendosur të zëvendësojë testin e shpifjeve, i njëjti test zhvillohet ne UK si testim gjatë 5 viteve të ardhshme. Teknika e re Citologji të lëngshme me bazë (LBC) përfshin marrjen e mostrës se qelizave duke përdorur një furçë si pajisje ne vend te shpatulles. Në 4 spitale Angleze ka treguar saktësinë e përmirësuar me teknikën e re, me një ulje në normën e egër të papërshtatshme nga 9,7 % në më pak se 2 %.

Çfarë trajtimi është në dispozicion ?[redakto | redakto tekstin burimor]

Nëse ju kane thënë që keni C.I.N. ndryshime qelizë (moderuar të rënda)klasën e 2 apo 3, ju do të duhet të keni trajtim, shumica e të cilave mund të bëhet në një spital, apo klinikë. Trajtimi i qelizave jonormale përfshinë :

  • Terapi Laser - një procedurë e thjeshtë që përfshin qelizat jonormale duke u shkatërruar nga një rreze lazer të fortë.
  • Koagulimi te Ftohte - qelizae e parregullta digjen (asgjë ska të bëjë me të ftohtë, pavarësisht nga emri), duke vendosur një mjet të nxehtë mbi sipërfaqen e mitrës.
  • Cryotherapy - një mjet i ftohtë është përdorur për të ngrirë qelizat jonormale.
  • Diatermi - ky trajtim bëhet nën anestezion lokal, por ju nuk duhet të mbeteni në spital gjatë natës. Diatermi përfshin trajtimin e qelizave jonormale duke u larguar nga një korrent elektrik dhe pastaj të analizohen në laborator.
  • Kon biopsi - ky është një operacion i vogël që mund të përdoret për të diagnostikuar dhe të trajtuar qeliza të parregullta. E gjithë zona ku qelizat janë bërë të parregullta është hequr. Ndoshta do të duhet të qëndroni në spital gjatë natës.

Nëse kanceri i qafës është zhvilluar me shume, trajtimi qe merrni do të varet se sa larg është përhapur kanceri. Nëse kanceri është kapur në fillim, trajtimi do të jetë i njëjtë me atë të qelizave jo normale (më lart). Nëse kanceri është në një fazë të mëtejshme, të tilla mënyra si një kirurgji hysterectomy mund të jetë rekomanduar, sidomos nëse jeni në menopauzë. Kanceri i qafës mund të trajtohen me radiotherapy apo chemotherapy.

Lloji i trajtimit që ju ofrohet do të varet nga mosha, gjendja shëndetësore e përgjithshme, lloji i kancerit dhe se si tani është përhapur, mjeku juaj do të diskutojë të gjitha opsionet me ju.