Jump to content

Civeti i palmave i Hosetit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Civeti i palmave i Hosetit
Statusi i ruajtjes
Klasifikimi shkencor e
Unrecognized taxon (fix): Diplogale
Lloji:
Emri binomial
Diplogale hosei
(Thomas, 1892)[2]
Gama e civetit të palmave i Hosetit

Civeti i palmave i Hosetit ( Diplogale hosei ) , i njohur gjithashtu si civeti i Hosetit , është një specie viverrid endemike në ishullin e Borneos . Ёshtë radhitur në Listën e Kuqe të IUCN si i prekshme për shkak të një rënie të vazhdueshme të popullsisë, e vlerësuar të jetë më shumë se 30% gjatë tre brezave të fundit (konstatuar të jetë 15 vjet) dhe dyshohet të jetë më shumë se 30% në tre gjeneratat e ardhshme për shkak për të rënë në popullsinë e inferuar nga shkatërrimi i habitatit dhe degradimi.[1]

Diplogali është një gjini monospecifike . Civeti i palmave i Hosetit u emërua pas zoologut Charles Hose nga Oldfield Thomas në 1892. Hose mblodhi ekzemplarin e parë në Sarawak në 1891.

Ai që dihet pak për speciet vjen kryesisht nga 17 ekzemplarë në muze në të gjithë botën. Vetëm në vitin 1997, ekzemplari i parë i gjallë u mor dhe u lëshua pas 2 muajve - nuk mbetet asnjë civet i Hosetit në robëri kudo në botë.

Anatomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pjesët e sipërme (nga maja e hundës deri në bisht, duke përfshirë sipërfaqet e jashtme të katër gjymtyrëve) janë kafe të errët deri në kafe të zezë dhe nënshartesat (nga mjekër në majë të bishtit dhe sipërfaqja e brendshme e të katër gjymtyrëve) janë të bardha ose pak kafe të bardhë. Fytyra ka unaza të errëta rreth syve dhe shumë të gjatë, fytyrët të bardhë me mustaqe (flokë shqisore). Të dy hundët zgjaten gjerësisht, duke devijuar të hapen nga të dy palët. Sipërfaqet nën këmbë janë të zbehta dhe shigjetat e këmbëve janë kafe. Këmbët janë pjesërisht të bëra me rrjetë , me copëza flokësh të shkurtër midis shiritave të këmbëve.

Civeti i Hosetit ka një gjatësi të trupit të kokës prej 472–540 milimetra (18,6–21,3 in), një bisht prej 298–346 milimetra (11,7–13,6,6 in), një gjatësi të pasme të këmbës 74–81 milimetra (2.9–3,2 në) dhe një gjatësi veshi prej 36–39 milimetra (1.4–1,5 in); vlerësohet të peshojë rreth 1.4–1,5 kilogramë (3,1–3,3 lb) dhe ka 40 dhëmbë.

Shpërndarja dhe habitati[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Civetët e Hosetës janë regjistruar në disa zona në Saravak dhe Sabah në Malajzi, Borneo dhe në Brunei . Ёshtë regjistruar në Kalimantan në një lartësi prej 325 m (1,066 ft).

Shumë pak shikime fushore të specieve ishin kryesisht në pyje montane të ulta dhe pyje të pjekur dipterokarp .

Ekzistojnë disa vështrime të kohëve të fundit, duke përfshirë një kapje në Brunei (e cila u lëshua më pas) dhe një foto e marrë nga një kamer-kurth në pyllin ultësirë ​​të Parkut Kombëtar Kinabalu në Sabah. Një tjetër fotografi nga kamerat-kurth e marrë në Kalimantan mund të përfaqësojë këtë specie, por ka qenë subjekt i polemikave.

Norma më e lartë Takimi i specieve deri tani ka qenë në Njësinë Sela'an-Linau Menaxhimit të Pyjeve (FMU), një prerjet koncesion në Baramn e Epërme , Saravak, ku katërmbëdhjetë imazhet e civeti I Hosetit së janë marrë në mes të 2004 dhe 2005 prej katër sitet e ndryshme në koncesion. Seria e mëparshme më e madhe e hasjeve nga një lokalitet përbëhej nga katër ekzemplarë të mbledhur në mes të 1945 dhe 1949 nga Tom Harrisson në malësitë e afërta Kelabit , duke sugjeruar që kjo pjesë e Saravakut mund të jetë habitati kryesor i specieve.

Regjistrimet e pakta të civelit të Hosetit nga e gjithë rrezja e tij kanë qenë kryesisht nga vendet pyjore montane , duke dhënë supozimin se është një specie montane. Sidoqoftë, është regjistruar në një lartësi prej vetëm 450 m (1.480 ft) në Brunei dhe 600 m (2,000 ft) në Batu Song, Saravak; një individ ishte i bllokuar në pyllin e ultësirës ​​të Parkut Kombëtar Mount Kinabalu, Sabah, gjithashtu në një lartësi prej 600 m (2,000 ft), dhe një nga 14 imazhet nga Sela'an-Linau FMU ishte nga një lartësi mbidetare prej 730 m (2,400 ft).

Ёshtë e mundur që habitati i preferuar i civetit të Hosetit të jetë shumë i lagësht , siç janë pyjet me myshk, pranë gurëve dhe rrjedhave me myshk.

Ekologjia dhe sjellja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Civeti i Hosetit është kafshë nata nga natyra dhe mendohet se ka një natyrë më tokësore sesa civetët e palmave të tjera . Mendohet se bën çadra në vrimat midis shkëmbinjve dhe / ose rrënjëve të pemës.

Dieta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pak dihet për dietën e civetit të Hosetit në të egër, edhe pse ai është menduar që hanë në peshk të vegjël, karkaleca deti, gaforret, bretkosat dhe insekte në mesin e myshkut boulders dhe përrenj. I vetmi individ në robëri hëngri vetëm mish dhe peshk dhe jo fruta, dieta e preferuar e të gjitha civetëve të tjera në Borneo.

Kërcënimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Humbja e habitatit dhe degradimi janë supozuar se janë kërcënime kryesore për këtë specie.Civeti I Hosetit mund të jetë jotolerant ndaj shqetësimeve të shkaktuara nga prerjet , megjithëse nëse është në gjendje të vazhdojë dhe / ose të shpërndahet përmes pyllit të fragmentuar nga fushat e çara dhe të djegura dhe rrugët e prerjes nuk është ende e panjohur.  Gjuetia gjithnjë e më shumë mund të jetë një kërcënim për speciet pasi numri dhe popullsia nuk është plotësisht e panjohur. Ёshtë e mundur që speciet të mund të kualifikohen për një kategori më të lartë kërcënimi. Konsiderohet urgjente për të promovuar dhe kryer kërkime të mëtejshme mbi këtë specie.

Konservimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aktualisht, faktorët themelorë që mund të përcaktojnë të ardhmen afatgjatë të civet të Hosetit , siç janë dendësia e popullsisë, shkalla e varësisë nga pyjet me rritje të vjetër , modelet e shkallëzimit dhe shpërndarjes dhe të tjerët, janë plotësisht të panjohura, duke i bërë të pamundura masat specifike të ruajtjes. Asnjë zonë e mbrojtur brenda diapazonit të tij nuk dihet të ketë një popullsi të madhe, edhe pse në Brunei dhe Sabah, individë janë regjistruar në Parkun Kombëtar Ulu Temburong dhe Parkun Kombëtar Mount Kinabalu, përkatësisht. Në Saravak, asnjë zonë e mbrojtur nuk dihet se mban një popullatë të specieve, një listë e cila është plotësisht inferenciale, bazuar në gamën e tij shumë të kufizuar dhe humbjen e gjerë të habitatit (shpyllëzimi ) dhe degradimi brenda këtij kufiri për shkak të prerjeve dhe shndërrimit në përdorime të tokës jo-pyjore.

Specie të ngjashme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Civeti i Hosetit është i ngjashëm me civetë e palmës me shirita ( Hemigalus derbyanus ). Civeti i Hosetit u përshkruan për herë të parë si Hemigalus hosei në 1892 nga Oldfield Thomas dhe ishte vetëm në 1912 që zbuloi se ndryshimi në formën e surrat dhe dhëmbët, si dhe ndryshimi i dukshëm në modelin e ngjyrosjes, nënkuptonte domosdoshmërinë e dallimit të Diplogale nga Hemigalus . Ashtu si civetit i Hosetit, civeti i palmave me shirita janë rreptësisht nate dhe banesa më tokësore; shpërndarja e civetit të Hosetit, megjithatë, është shumë më e kufizuar dhe më e kufizuar në pyje me lartësi më të lartë.

Gunga e madhe dhe mustaqet e gjata të fytyrës së civetit të Hosetit janë të ngjashme me atë të civetit vidër ( Cynogale bennettii ). Civet vidër dihet të jetë semiakuatik dhe ka këmbë në lopata; ndodhet kryesisht në pyje me shi në ultësiria .

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Mathai, J.; Duckworth, J.W.; Wilting, A.; Hearn, A. & Brodie, J. (2015). "Diplogale hosei". IUCN Red List of Threatened Species (në anglisht). IUCN. 2015: e.T6635A45197564. doi:10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T6635A45197564.en. Marrë më 30 tetor 2018.
  2. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Thomas