Jump to content

Dënimi me vdekje

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Cesare Beccaria, Dei delitti e delle pene

Dënimi me vdekje është denim i cili jepet nga Gjygjëtari dhe konsiston ne ekzekutimin e te denuarit. Aplikimi i dënimit me vdekje daton qysh prej shekullit XVIII p.e.s. Së pari është përdorur në Kodin e Mbretit Hamurabi te Babilonisë, ku caktohej dënimi me vdekje për 25 krime të ndryshme. Dënimi me vdekje u paraqit në Kodin Hitit të shekullit XIV p.e.s., në Kodin Drakonian të Athinës të shek. VII p.e.s., dhe në Ligjin Romak të Dymbëdhjetë Tabelave të shek. V. Ekzekutimet në këtë kohë aplikoheshin me anë të mbytjes, varjes në kryq, rrahjes deri në vdekje, djegies për së gjalli, etj.