Dardhë (Pukë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Dardha
Fshat
Dardha
Shteti: Shqipëria
Qarku: Qarku i Shkodrës
Rrethi: Rrethi i Pukës
Komuna: Komuna Blerim
Targat e automjeteve: PU
Përdorimi i stampës
Dardha fshat

Dardha është një fshatkomunën Blerimrrethin e PukësShqipërisë.

Përshkrim i shkurtër gjografik dhe historik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dardhë shtrihet në verilindje të Pukës, në të majtë të Drinit, përballë BerishësRadogoshit e Bytyçit (Tropojë), Lugut të Bytyçit.

Në lartësinë e udhës automobilistike, nga Qafa e Shkambit vizitorit i shfaqet përpara sysh një fushëpamje madhështore: Qebiku në të majtë të lumit, poshtë Pjashtog (dikur një fushë e gjerë dhe shumë pjellore tani e përmbytur nga Drini), - Bregu i Dardhës me Vaun; Tejdrinja duke filluar me Hasin, Bytyçin, Pla e Gash, Sernica me Krasniqe dhe më në thellësi Alpet shqiptare.[1]|[2]

Dardha në dokumentet osmane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dardhë pasqyrohet për here të pare në dokumentet osmane, ku del në trajtën Darda. Më 1529 – 1536 shënohet me 13 zjarre (shtëpi). Me 1571 dhe 1591 shënohet me 10 shpi. Siç shihet për 60 vjet nuk ka rritje, përkundrazi pakësim shtëpish. Edhe pas afro nje shekull e gjysmë, më 1671 Don Stefano Gaspari rregjistron vetëm 12 shtëpi me 130 frymë.[3] Nga këto të dhëna shihet se Dardha, si dhe fshatra të tjera të Pukës, kanë pësuar dëme të mëdha e shkatërrime gjatë shek. XV – XVII. Në fundshekullin e XIX katundi i Dardhës është njohur me 80 shtëpi. Në vitet “80 të shekullit XX Dardha arrinte në 300 shtëpi. Dardha ka qenë e banuar që në lashtësi. Edhe emri është me origjinë ilire.[4]

Popullësia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Puka

Dardha ka dy vllazni me nga tre mëhallë secila. Vllaznitë janë: Koka(Kokaj) e Bibaj. Nga Kokajt janë vllaznitë: Çela (Çelakaj), Selmani (Selman), Margjeçi (Margjeç). Nga Bibajt janë vllaznitë: Pali (Palaj), Pepa (Pepaj), Kola (Kolgjokaj). Sipas studiuesit Xhemal Meçi në librin studimor “Kabashi” tek seria e studimeve “Puka që në Lashtësi - 2”, fq. 356-359, Tiranë, 2008. Marrë nga faqja FB “Fshati Dardhe(Pukë).

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimə[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ [[https://web.archive.org/web/20160304224353/http://puka.shqiperia.com/index/artikull/artID/438/titulli/Dardha%7CDardha [https://web.archive.org/web/20160304224353/http://puka.shqiperia.com/index/artikull/artID/438/titulli/Dardha%7CDardha Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine Arkivuar] 4 mars 2016 tek Wayback Machine - Përshkrim i shkurtër gjografik dhe historik]
  2. ^ mbi shtrirjen gjeografike të fshatit Dardhë (Pukë)[lidhje e vdekur]
  3. ^ Sipas studiuesit Xhemal Meçi në librin studimor “Kabashi” tek seria e studimeve “Puka që në Lashtësi - 2”, fq. 356-359, Tiranë, 2008. Marrë nga faqja FB “Fshati Dardhe”(Pukë).Komuna Blerim Blerim· Flet]
  4. ^ Prof. Eqerem Çabej në “Studime etimologjike në fushën e shqipes”, III. Tiranë, 1987 | shpjegon: “dardhë, f. këtë fjalë e lidhin që prej J.G.Hahnit e këtej me emrin e popullit dardan e të vendit të tyre Dardania … e mbarë shqipes”.
  5. ^ -Përshkrim i shkurtër gjografik dhe historik

Administraor Petrit Marku partia socialiste e shqiperise