Dasaretia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Dasaretia ishte vendi i fisit ilir të dasaretëve, një krahinë ilire në luginën e liqenit Liknidos (Lyhnidos) dhe fushat e sotme të Korçës.

Vendi ishte malor në lindje ndërsa perëndimi ishte i sheshtë. Ndoshta përfshinte edhe qytetin e Beratit (ish-Antipatria) dhe zonën malore midis Beratit dhe Korçës; Prapa maleve jetonin taulantët, bylinët dhe kaonët e Epirit. Në veri jetonin eordejët dhe penestët dhe një pjesë e taulantëve, pastaj në lindje vinin viset malore si një lloj kufiri me vendin e Pellagonisë, brigët ose orestët.

Konsulli romak Sulpicius në fushatën e vitit 200 para Krishtit kundër mbretit Filip të Maqedonisë ishte nisur nga Apollonia, duke kaluar nëpër Dasaretia dhe arriti në rrethin e Linkestëve. Kur u nënshkrua paqja pas Betejës së Cynoscephalus, Dasaretia, me kryeqytetin e saj në Lyhnid, iu dha princit ilir Pleuratit, biri i Skerdilaidit, që ishte përballur me Filipin e Maqedonisë.

Qytetet kryesore ishin Liknidi, Gerunium, Antipatrea (që të tria nga fisi fobeatis), Orgesët (nga fisi i pisantinëve), Corragum, Codrion, Ilium, Creonium, Gerus, Enchelariae, Cerax, Sation dhe Boii.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]