Decibeli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Decibeli (Simboli: dB) është një njësi matëse relative e barabartë me një të dhjetën e bel (B). Ai shpreh raportin e dy vlerave të një sasie fuqie ose rrënjë-fuqie në një shkallë logaritmike. Dy sinjale, nivelet e të cilëve ndryshojnë me një decibel kanë një raport fuqie prej 101/10 (afërsisht 1,26) ose raportin e fuqisë rrënjësore prej 10 1⁄20 (afërsisht 1,12).[1][2]

Njësia shpreh një ndryshim relativ ose një vlerë absolute. Në rastin e fundit, vlera numerike shpreh raportin e një vlere me një vlerë referencë fikse; kur përdoret në këtë mënyrë, simboli i njësisë shpesh fiksohet me kode shkronjash që tregojnë vlerën e referencës. Për shembull, për vlerën e referencës prej 1 volt, një prapashtesë e zakonshme është "V" (p.sh., "20 dBV").[3][4]

Dy lloje kryesore të shkallëzimit të decibelit janë në përdorim të zakonshëm. Kur shprehni një raport fuqie, ai përcaktohet si dhjetëfishi i logaritmit në bazën 10. Kjo do të thotë, një ndryshim në fuqi me një faktor prej 10 korrespondon me një ndryshim 10 dB në nivel. Kur shprehni sasitë e fuqisë rrënjësore, një ndryshim në amplitudë me një faktor prej 10 korrespondon me një ndryshim 20 dB në nivel. Shkallët e decibelit ndryshojnë me një faktor prej dy, kështu që nivelet e lidhura të fuqisë dhe fuqisë rrënjësore ndryshojnë me të njëjtën vlerë në sistemet lineare, ku fuqia është proporcionale me katrorin e amplitudës.

Përkufizimi i decibelit e ka origjinën në matjen e humbjes dhe fuqisë së transmetimit në telefoninë e fillimit të shekullit të 20-të në Sistemin Bell në Shtetet e Bashkuara. Beli u emërua për nder të Alexander Graham Bell, por bel përdoret rrallë. Në vend të kësaj, decibeli përdoret për një larmi të gjerë matjesh në shkencë dhe inxhinieri, më së shumti në akustikë, elektronikë dhe teorinë e kontrollit. Në elektronikë, përfitimet e amplifikatorëve, dobësimi i sinjaleve dhe raportet sinjal-zhurmë shpesh shprehen në decibel.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Mark, James E. (2007). Physical Properties of Polymers Handbook. Springer. fq. 1025. Bibcode:2007ppph.book.....M. […] the decibel represents a reduction in power of 1.258 times […] {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Yost, William (1985). Fundamentals of Hearing: An Introduction (bot. Second). Holt, Rinehart and Winston. fq. 206. ISBN 978-0-12-772690-8. […] a pressure ratio of 1.122 equals + 1.0 dB […] {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Utilities : VRMS / dBm / dBu / dBV calculator, Analog Devices, marrë më 2016-09-16 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Thompson and Taylor 2008, Guide for the Use of the International System of Units (SI), NIST Special Publication SP811 Arkivuar 2016-06-03 tek Wayback Machine.