Deepfake

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Skeda:Deepfake example.gif
Një shembull i teknologjisë deepfake: në një skenë nga Man of Steel, aktorja Amy Adams në origjinal (majtas) është modifikuar për të pasur fytyrën e aktorit Nicolas Cage (djathtas)

Deepfake (një kryqëzim i fjalëve " deep learning " dhe "fake" [1] ) është media sintetike [2] në të cilën një person në një imazh ose video ekzistuese zëvendësohet me ngjashmërinë e dikujt tjetër. Ndërsa akti i falsifikimit të përmbajtjes nuk është gjë e re, deepfake përdor teknika të fuqishme nga të machine learning dhe inteligjenca artificiale për të manipuluar ose gjeneruar përmbajtje vizuale dhe audio me një potencial të lartë për të mashtruar. [3] Metodat kryesore të machine learning të përdorura për të krijuar deepfake bazohen deep learning dhe përfshijnë trajnimin e arkitekturave gjeneruese të rrjetit nervor, siç janë autoekoduesit ose rrjetet kundërshtare gjeneruese (GAN). [4] [5]

  1. ^ Brandon, John (16 shkurt 2018). "Terrifying high-tech porn: Creepy 'deepfake' videos are on the rise". Fox News (në anglisht). Marrë më 2018-02-20.
  2. ^ "Prepare, Don't Panic: Synthetic Media and Deepfakes". Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Kietzmann, J.; Lee, L. W.; McCarthy, I. P.; Kietzmann, T. C. (2020). "Deepfakes: Trick or treat?". Business Horizons. 63 (2): 135–146. doi:10.1016/j.bushor.2019.11.006. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Schwartz, Oscar (12 nëntor 2018). "You thought fake news was bad? Deep fakes are where truth goes to die". The Guardian (në anglisht). Marrë më 14 nëntor 2018.
  5. ^ PhD, Sven Charleer (17 maj 2019). "Family fun with deepfakes. Or how I got my wife onto the Tonight Show". Medium (në anglisht). Marrë më 2019-11-08.