Jump to content

Dembelizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Skena në sallën e klubit, nga Thomas Rowlandson.

Dembelizmi apo përtacia është mosdashje ndaj aktivitetit ose sforcimit pavarësisht se ka aftësi për të vepruar ose për të ushtruar veten. Shpesh përdoret si pejorativ; termat për një person që shihet si dembel përfshijnë "patate të shtratit", "përtac" dhe "bluzë". Konceptet e lidhura përfshijnë përtacinë, një mëkat të krishterë dhe letargjinë, një gjendje e mungesës së energjisë.

Pavarësisht diskutimit të neurologut të famshëm Sigmund Freud për "parimin e kënaqësisë", Leonard Carmichael vuri në dukje në 1954 se "dembelizmi nuk është një fjalë që shfaqet në tabelën e përmbajtjes së shumicës së librave teknikë mbi psikologjinë". Një sondazh i vitit 1931 zbuloi se nxënësit e shkollave të mesme kanë më shumë gjasa t'ia atribuojnë performancën e tyre të dështuar përtacisë, ndërsa mësuesit renditën "mungesën e aftësisë" si shkakun kryesor, me dembelizmin në vendin e dytë. Përtacia nuk duhet ngatërruar me largimin, një simptomë negative e disa çështjeve të shëndetit mendor si depresioni, ADHD, ASD, çrregullimet e gjumit, çrregullimet e përdorimit të substancave dhe skizofrenia.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]