Demir Behluli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Demir Behluli lindi më 10 shkurt 1938RanatocPreshevës.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkollen fillore e kreu në fshatin Magjere dhe Preshevë. Shkollën normale në Shkup, Shkollën e Lartë Pedagogjike-dega e atrit figurativ në Prishtinë, ndërsa për dizajn specializoi në Kufshtajn të Austrisë.

Për 50 vjet realizoi mbi 3000 vepra artistike: 850 portrete, hapi 12 eksozita personale dhe 63 kolektive, bëri 7 skenografi, 50 ballina librash, ilustroi mbi 30 libra, realizoi 63 dezene perdesh, 7 stripe origjinale, 60 murale, pikturoi 650 metra katror afreska në Kishën e Binçës në Viti, dekoroi 40 xhami me mbi 26.000 metra katror afreska, botoi 14 vepra letrare, u prezantua në 11 antologji, 11 herë u shpërblue dhe ka marrë 23 diploma e mirënjohje.

Pikturat e tij gjinden në kolekcione individuale e institucionale në: Kosovë, Shqipëri, Amerikë, Holandë, Gjermani, Austri, Australi, Turqi, Zvicër e gjetiu, ndërsa dhuroi mbi 560 punime artistike. Jeton dhe vepron, si pensionist, në Gjilan.

Veprat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Veprat letrare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekspozitat kolektive[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekspozitat personale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 1955, Preshevë, si nxënës i klasës së VI-të fillore
 • 1960, Shkup, si normalist
 • 1965, Bileçe,si ushtarak
 • 1967, Preshevë,
 • 1971, Preshevë,
 • 1980, Gjilan,
 • 1985, Gjilan, ekspozitë retrospektive
 • 2004, Gjilan, “Portete e laps”
 • 2005, Tiranë
 • 2007, Gjilan,etj.
 • 2013 Shkup (retrospektive).
 • 2015 Gjilan, Krejt Shqiptare, (jubilare 1955-2015).

Muralet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Xhamitë e dekoruara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Malishevë-Gjilan, 1984
 • Smirë-Viti,1988
 • Lluçan-Bujanoc,1988
 • Vërban-Viti,1989
 • Karaçevë e poshtme-Dardanë,1991
 • Skifteraj (ish Gjylekar)-Viti,1991
 • Letovicë-Preshevë,1991
 • Sullare e epërme,Gjorgje Petrov-Shkup,1993
 • Bukurocë-Preshevë, 1993
 • Breznicë-Bujanoc, 1993
 • Geraj (mëhalla e poshtme)-Preshevë, 1994
 • Geraj (mëhalla e epërme)-Preshevë, 1994
 • Rahovicë-Preshevë,1994
 • Xhamia "Atik"-Gjilan 1994 (renovim dhe arabeska të reja)
 • Beguncë-Viti, 1995
 • Ramjan-Viti, 1995
 • Hani i Elezit-Lagjja e Re, 1995
 • Zhiti-Viti,1996
 • Manastirc-Ferizaj,1996
 • Stagovë-Kaçanik, 1996
 • Marali-Malishevë, 1997
 • Krushë e madhe-Rahovec, 1997
 • Tërnavë-Preshevë,1997
 • Miratoc (Shatërvani)-Preshevë, 1997
 • Asllare-Bujanoc, 1997
 • Remnik-Viti, 1998
 • Norçë-Preshevë, 1998
 • Asllare (riparim pas djegies nga serbët)-Bujanoc, 1999
 • Lagjja Çenar çeshme-Gjian, 2000
 • Muçivercë-Drdanë, 2000
 • Sadovinë e Çerkezëve-Viti, 2000
 • Livoç i poshtëm-Gjilan, 2000
 • Zhegër-Gjilan, 2000
 • Tërpezë-Viti, 2001
 • Sllakoc-Gjilan,2001
 • Dobërçan-Gjilan, 2002
 • Budrigë e epërme-Viti, 2002
 • Damjan i Hasit (teqe)-Gjakovë, 2004
 • Xhamia e vogël -Gjilan, 2005
 • Llocë (ish Llovcë)-Gjilan, 2006

Shpërblimet dhe mirënjohjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

shih edhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]