Jump to content

Departamenti i Mbrojtjes i Shteteve të Bashkuara

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Departamenti i Mbrojtjes i Shteteve të Bashkuara përditësoi vulën, 2022.

Departamenti i Mbrojtjes i Shteteve të Bashkuara (DoD,[1] USDOD, ose DOD) është një departament i degës ekzekutive të qeverisë federale të Shteteve të Bashkuara, i ngarkuar me koordinimin dhe mbikëqyrjen e të gjitha agjencive dhe funksioneve të qeverisë amerikane që lidhen drejtpërdrejt me sigurinë kombëtare dhe me ushtrinë e Shteteve të Bashkuara. Forcat. Që nga qershori i vitit 2022, Departamenti i Mbrojtjes i SHBA-së është punëdhënësi më i madh në botë,[2] me mbi 1.34 milion anëtarë të shërbimit aktiv, duke përfshirë ushtarë, marinarë, marinarë, avionë dhe kujdestarë. DoD gjithashtu mban mbi 778,000 Gardë Kombëtare dhe rezervistë, dhe mbi 747,000 civilë duke e çuar totalin në mbi 2.87 milion punonjës.[3] Me seli në Pentagon në Arlington County, Virxhinia, jashtë Uashingtonit, DC, misioni i deklaruar i DoD është të sigurojë "forcat ushtarake të nevojshme për të penguar luftën dhe për të garantuar sigurinë e kombit tonë".[4][5]

Departamenti i Mbrojtjes drejtohet nga sekretari i mbrojtjes, një drejtues i nivelit të kabinetit i cili i raporton drejtpërdrejt presidentit të Shteteve të Bashkuara. Nën Departamentin e Mbrojtjes janë tre departamente ushtarake vartëse: Departamenti i Ushtrisë, Departamenti i Marinës dhe Departamenti i Forcave Ajrore. Për më tepër, katër shërbime kombëtare të inteligjencës janë në varësi të Departamentit të Mbrojtjes: Agjencia e Inteligjencës së Mbrojtjes (DIA), Agjencia e Sigurisë Kombëtare (NSA), Agjencia Kombëtare e Inteligjencës Gjeohapësinore (NGA) dhe Zyra Kombëtare e Zbulimit (NRO). Agjencitë e tjera të mbrojtjes përfshijnë Agjencinë e Projekteve të Kërkimit të Avancuar të Mbrojtjes (DARPA), Agjencinë e Logjistikës së Mbrojtjes (DLA), Agjencinë e Mbrojtjes së Raketave (MDA), Agjencinë e Shëndetit të Mbrojtjes (DHA), Agjencinë për Reduktimin e Kërcënimeve të Mbrojtjes (DTRA), Kundërzbulimin e Mbrojtjes dhe Agjencia e Sigurisë (DCSA), Agjencia e Zhvillimit të Hapësirës (SDA) dhe Agjencia e Mbrojtjes së Forcave të Pentagonit (PFPA), të cilat janë të gjitha në varësi të sekretarit të mbrojtjes. Për më tepër, Agjencia e Menaxhimit të Kontratës së Mbrojtjes (DCMA) është përgjegjëse për administrimin e kontratave për DD. Operacionet ushtarake menaxhohen nga njëmbëdhjetë komanda luftarake të unifikuara rajonale ose funksionale. Departamenti i Mbrojtjes operon gjithashtu disa shkolla të përbashkëta të shërbimeve, duke përfshirë Shkollën Eisenhower (ES) dhe Kolegjin Kombëtar të Luftës (NWC).

  1. ^ "Manual for Written Material" (PDF). Department of Defense. fq. 9. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 29 gusht 2004. Marrë më 10 dhjetor 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "The World's Biggest Employers". Forbes. Arkivuar nga origjinali më 26 qershor 2015. Marrë më 31 korrik 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "DoD Personnel, Workforce Reports & Publications". www.dmdc.osd.mil. Arkivuar nga origjinali më 3 nëntor 2022. Marrë më 2022-10-30. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "U.S. DEPARTMENT OF DEFENSE > Our Story". www.defense.gov (në anglishte amerikane). Arkivuar nga origjinali më 7 tetor 2018. Marrë më 17 tetor 2018.
  5. ^ Szoldra, Paul (29 qershor 2018). "Trump's Pentagon Quietly Made a Change to the Stated Mission It's Had for Two Decades". Task & Purpose (në anglishte amerikane). Arkivuar nga origjinali më 30 qershor 2018. Marrë më 1 korrik 2018.