Jump to content

Deremistët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fiset në Iliri gjatë Kryengritjes së madhe ilire të vitit 6 të erës sonë

Deremistët, fis ilir, të cilët jetonin mes Melkumanëve dhe Plerejëve, ndoshta në zonën e sotme të Malit të Zi.[1] Ka edhe përpjekje për lokalizimin e tyre në fushën Stolca, sot në Bosnjë dhe Hercegovinë.[2] Fisi ilir i Deremistëve mund të ketë qenë i përfshirë në një municipium të ri të njohur si Diluntum (Ljubinje).[3] Deremistet përbëheshin nga disa nënfise, në mesin e të cilëve njiheshin këto nënfise: Armistët, Ozuejët, Hemasinët dhe Artitët.[4]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Stipčević (1989): 38.
  2. ^ Puljić & Škebro
  3. ^ J. J. Wilkes (1992), Ilirët, ISBN 0-631-19807-5, fq. 257.
  4. ^ Bowman A. et al.(1996): p. 577.

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Bowman, A et al (1996). The Cambridge Ancient History, Vol. 10: The Augustan Empire, 43 BC – AD 69, str. 577
  • Puljić Ivica, Škebro Ante (2006): The Diocese of Sarsenterentis. Ljubljana : Slovenska akademija znanosti in umetnosti
  • Stipčević, Aleksandar (1989): Iliri : povijest, život, kultura. Zagreb : Školska knjiga.
  • Wilkes, John (1992). The Illyrians (në anglisht). Wiley. ISBN 978-0-631-14671-1.