Jump to content

Det i brëndshëm

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Planeti Tokë jo vetëm që ka peizazhe natyrore të pabesueshme, të tilla si xhungla Borneo ose plazhet e Amerikës tropikale, por gjithashtu ka edhe disa detet e brendshme ku jetojnë një larmi e madhe kafshësh dhe ku përveç kësaj, ju mund të kënaqeni duke parë qytetet që janë në brigjet e saj.

A do të dëshironit që ne të bënim një turne në disa dete të botës? Tani për tani, nuk do të duhet të përgatisni bagazhet tuaja, megjithëse me siguri do të doni t'i shihni në vend më vonë, nga një anije.

  • 1 Deti Mesdhe
  • 2 Deti Egje
  • 3 Deti Marmara
  • 4 Deti i Zi
  • 5 Deti Aral
  • 6 Deti i Japonisë
  • 7 Deti i Graut
  • 8 Deti i Karaibeve
  • 9 Deti Grenlandë
  • 10 Deti Beaufort


Deti Mesdhe

Ky det "i vogël" ushqehet nga ujërat e Atlantikut, të cilat kalojnë përmes ngushticës së Gjibraltarit. Isshtë rreth 2,5 milion km2 dhe 3.860 km e gjatë. Më vonë, është nga Karaibet, deti i dytë më i madh në brendësi në botë. Ujërat e saj lahen në Evropën Jugore, Azinë Perëndimore dhe Afrikën Veriore.


Deti Egje

Deti Egje, e cila është midis Greqisë dhe Turqisë. Ajo ka një sipërfaqe prej rreth 180.000 km2, dhe një gjatësi prej 600 km nga veriu në jug, dhe 400 km nga lindja në perëndim. Në të do të gjeni Ishujt turq të Bozcaada dhe Gökçceada dhe ato Greke të Kretës ose Kárpatos. Emri vjen nga mbreti Athinas Egje, i cili, duke besuar se djali i tij Tezeu kishte vdekur duke u ngrënë nga Minotauri, u hodh në det. Një histori e trishtuar për një det po aq të bukur sa Egjeu.


Deti Marmara

Deti Marmara, e cila ndodhet midis Detit Egje dhe Detit të Zi, konkretisht aty ku shtrihen ngushticat e Dardaneleve dhe Bosforit. Në rast se nuk e dinit, ne ju themi se ky det nuk është më pak se 11.350 km2 i gjatë. Duke lundruar përmes detit mund të njohim disa ishuj të tillë si Ishujt Princ dhe Ishujt e Marmaras.


Deti i Zi

E vendosur midis Evropës Juglindore dhe Azisë së Vogël, është e lidhur në lindje me Detin Egje. Ka një sipërfaqe prej 436.000 km2 dhe një vëllim prej 547.000 km. Në këtë det shtrihen vendet e Bullgarisë, Gjeorgjisë, Rumanisë, Rusisë, Turqisë dhe Ukrainës. Kultura të ndryshme, tradita të ndryshme, shumë vende të pabesueshme për të parë dhe shijuar.


Deti Aral

El Deti Aral Ishte një nga liqenet më të mëdhenj në botë, duke mbuluar një sipërfaqe prej 68.000 km2. Për momentin është praktikisht e thatë. Kjo është një katastrofë që është përshkruar si një nga më të këqijat në historinë e kohëve të fundit. Për ta parë atë, duhet të drejtoheni drejt Azisë Qendrore, posaçërisht drejt vendeve të Kazakistanit dhe Uzbekistanit.


Deti i Japonisë

Në ditët e sotme, ai konsiderohet si një det shumë i diskutueshëm për shkak të mizorisë së gjuetisë tradicionale të delfinëve në zonat bregdetare të këtij deti siç është Taiji. Kjo traditë e lashtë, e cila sot është hedhur poshtë nga mbrojtës të kafshëve, festohet çdo vit në 1 Shtator, gjatë së cilës kohë deti njolloset me të kuqe nga gjaku i delfinëve të vrarë.


Deti i Graut

Deti i Graut, në Peru. Grau është emri me të cilin njihet pjesa e Paqësorit që shkon në zonën bregdetare të vendit. Ky det shtrihet nga Boca de Capones deri në Concordia, kështu që lahet asgjë më pak se 3.079 kilometra plazhe.