Jump to content

Deveja dy-gungaçe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Deveja dy-gungaçe, ose deveja Baktriane (Camelus bactrianus), e njohur edhe si deveja Mongole ose deveja e Baktrianeve shtëpiake, është një thundër e madhe me këmbë, e lindur në stepat e Azisë Qendrore. Ajo ka dy gunga në anën e pasme, në kontrast me deven dromedare me një gunga.[1] Popullsia e saj prej dy milionësh ekziston kryesisht në formën e zbutur. Emri i tyre vjen nga rajoni i lashtë historik i Bactria.

Devetë e zbutura Baktriane kanë shërbyer si kafshë tufë në Azinë e brendshme që nga kohërat e lashta. Me tolerancën e tij ndaj të ftohtit, thatësirës dhe lartësive të mëdha, ai mundësoi udhëtimin e karvanëve në Rrugën e Mëndafshit. Devetë bakteriane, qofshin të zbutura apo të egra, janë një specie e veçantë nga deveja e egër bakteriane, e cila është e vetmja specie e vërtetë e egër (në krahasim me egërsinë) e devesë në botë.

Deveja baktriane ndan gjininë deveja me dromedarin (C. dromedarius) dhe deveja dy-gungaçe e egër (C. ferus). eveja dy-gungaçe përket familjes Kamelidët.[2] Filozofi i lashtë grek Aristoteli ishte evropiani i parë që përshkroi speciet e Camelus: në Historinë e Kafshëve të shekullit të 4-të para Krishtit ai identifikoi devenë arabe me një gunga dhe deve Bactrian me dy gunga. [3] [4] Deve Bactrian iu dha emri i saj binomal aktual Camelus bactrianus nga zoologu suedez Carl Linnaeus në botimin e tij të vitit 1758 Systema Naturae.[5]

Kafkë.
Skeleti.

Deveja Bactrian është gjitari më i madh në rangun e tij të lindjes dhe është deveja më e madhe e gjallë. Lartësia e shpatullave është nga 180 to 230 centimetres (5.9 to 7.5 ft), gjatësia e kokës dhe trupit është 225–350 centimetres (7.38–11.48 ft), dhe gjatësia e bishtit është 35–55 centimetres (14–22 in) Në krye të gungave, lartësia mesatare është 213 centimetres (6.99 ft) Masa e trupit mund të shkojë nga 300 to 1,000 kilograms (660 to 2,200 lb), me meshkujt që shpesh janë shumë më të mëdhenj dhe më të rëndë se femrat. Palltoja e saj e gjatë dhe e leshtë ndryshon në ngjyrë nga kafe e errët në ngjyrë bezhë ranore. Mane dhe mjekër me flokë të gjatë shfaqen në qafë dhe fyt, me qime që arrijnë në 25 centimetres (9.8 in) gjatë.

Detajet e këmbëve.

Palltoja e ashpër e dimrit derdhet jashtëzakonisht shpejt, me pjesë të mëdha që zhvishen menjëherë, duke u dukur sikur janë të copëtuara ngadalë. Dy gunga në anën e pasme përbëhen nga yndyra (jo ujë siç mendohet ndonjëherë). Fytyra është tipike për një deve, e gjatë dhe disi trekëndore, me buzën e sipërme të ndarë. Qerpikët e gjatë, së bashku me vrimat e hundës që mbyllen, ndihmojnë për të mbajtur jashtë pluhurin në stuhitë e shpeshta të rërës që ndodhin në rangun e tyre natyror. Dy gishtërinjtë e mëdhenj në secilën këmbë kanë thembra të pandara dhe janë në gjendje të përhapen gjerësisht si një përshtatje për të ecur mbi rërë. Këmbët janë shumë të forta, siç i ka hije një kafshe të mjediseve ekstreme.

  1. ^ The mnemonic that allows one to remember the correct English word for each is: "Bactrian" begins with "B", and "Dromedary" begins with "D"—and "B" on its side has two humps, whilst "D" on its side has only one hump.
  2. ^ Groves, C.; Grubb, P. (2011). Ungulate Taxonomy. Johns Hopkins University Press. fq. 32. ISBN 978-1-4214-0093-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ de Buffon, C. (1791). Natural History, General and Particular (në anglisht). Vëll. 6. London, UK: Alexander Strahan. fq. 121.
  4. ^ Smith, W.; Anthon, C. (1870). A Dictionary of Greek and Roman Antiquities (bot. 3rd). New York, USA: Harper and Brothers Publishers. fq. 204. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Linnaeus, C. (1758). Systema Naturæ Per Regna Tria Naturae (në anglisht). Vëll. v.1 (bot. 10th). Stockholm, Sweden: Laurentius Salvius. fq. 65.