Dhëmbi i njeriut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Dhëmbi

Dhembi perbehet nga kurora,rrenja,qafa,palca,dentina,nervat etj.

Dhëmbi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dhembi eshte pjese perberese e kavitetit Oral. Ajo vendoset ne 2 harqe

  1. Harku dental Maxillar
  2. Harku dental Mandibullar

perveq pjeseve kryesore te dhembit kemi edhe pjeset mbeshtetese qe jane:

  1. Kocka Alveolare
  2. ligamentet periodontale
  3. gingiva

Dhëmbi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të gjithë dhëmbët e vërtetë kanë të njëjtën strukturë të përgjithshme dhe përbëhen nga tre shtresa. Tek gjitarët një shtresë e jashtme e smaltit, e cila është tërësisht inorganike dhe është indi më i fortë në trup, mbulon një pjesë ose të gjithë kurorën e dhëmbit. Shtresa e mesme e dhëmbit është e përbërë nga dentina, e cila është më pak e fortë se smalti dhe e ngjashme në përbërje me kockën. Dentina formon pjesën kryesore, ose bërthamën, të çdo dhëmbi dhe shtrihet pothuajse në të gjithë gjatësinë e dhëmbit, duke u mbuluar me smalt në pjesën e kurorës dhe me çimento në rrënjë. Dentina ushqehet nga pulpa, e cila është pjesa më e brendshme e dhëmbit. Pulpa përbëhet nga qeliza, enë të vogla gjaku dhe një nerv dhe zë një zgavër të vendosur në qendër të dhëmbit. Kanali i pulpës është i gjatë dhe i ngushtë me një zmadhim, i quajtur dhoma e pulpës, në skajin koronal. Kanali i pulpës shtrihet pothuajse në të gjithë gjatësinë e dhëmbit dhe komunikon me sistemin e përgjithshëm ushqyes dhe nervor të trupit përmes vrimave (vrimave) apikale në fund të rrënjëve. Poshtë vijës së mishit të dhëmbëve shtrihet rrënja e dhëmbit, e cila është e mbuluar të paktën pjesërisht nga çimentoja. Kjo e fundit është e ngjashme në strukturë me kockën, por është më pak e fortë se dentina. Çimentoja siguron një mbulesë të hollë në rrënjë dhe shërben si një mjet për ngjitjen e fibrave që mbajnë dhëmbin në indin përreth (membrana periodontale). Gingiva është ngjitur në kockën alveolare ngjitur dhe në cementin e secilit dhëmb me tufa fibrash.

Llojet e Dhëmbëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rijad Sogojeva një student i stomatologjis tregon lidhur me llojet e dhëmbëve:

Dhëmbët prerës (INCISIV) janë dhëmbët në pjesën e përparme të gojës dhe janë përshtatur për shkuljen, prerjen, grisjen dhe mbajtjen. Pjesa e kafshimit të një prerës është e gjerë dhe e hollë, duke krijuar një skaj prerës në formë daltë. Prerësit e sipërm kanë një ndjesi prekëse delikate që u mundëson atyre të përdoren për identifikimin e objekteve në gojë duke kafshuar. Pranë prerësve në secilën anë është një dhëmb (KANIN) cuspid. Shpesh është i mprehtë dhe në formë gozhdë dhe, si prerëset, ka funksionin e prerjes dhe grisjes së ushqimit.

(Premolarët) dhe (molarët) kanë një sërë ngritjesh, ose kupate, që përdoren për ndarjen e grimcave të ushqimit. Pas çdo kani janë dy premolarë, të cilët mund të presin dhe bluajnë ushqimin. Çdo premolar ka dy kupa (prandaj emri bicuspid). Molarët, përkundrazi, përdoren ekskluzivisht për shtypje dhe bluarje. Ata janë dhëmbët më të largët prapa në gojë. Çdo molar zakonisht ka katër ose pesë kupa. Molari i tretë tek njerëzit ka tendencë të jetë i ndryshueshëm në madhësi, numrin e rrënjëve, modelin e skajit dhe shpërthimin. Numri i rrënjëve për çdo lloj dhëmbi varion nga një për dhëmbët prerës, kanin dhe premolarët në dy ose tre për dhëmballët.