Jump to content

Dhuna ndaj gruas

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vrasjet për 100,000 banorë të kryera ndaj grave, 2019

Dhuna ndaj grave ( VAW ), e njohur gjithashtu si dhuna me bazë gjinore [1] dhe dhuna seksuale dhe me bazë gjinore ( SGBV ), [2] janë akte të dhunshme të kryera kryesisht ose ekskluzivisht nga burrat ose djemtë kundër grave ose vajzave . Një dhunë e tillë shpesh konsiderohet një formë e krimit të urrejtjes, [3] e kryer kundër grave ose vajzave në mënyrë specifike për shkak se ato janë femra, dhe mund të marrë shumë forma.

VAW ka një histori shumë të gjatë, megjithëse incidentet dhe intensiteti i dhunës së tillë kanë ndryshuar me kalimin e kohës dhe madje edhe sot ndryshojnë midis shoqërive. Një dhunë e tillë shihet shpesh si një mekanizëm për nënshtrimin e grave, qoftë në shoqëri në përgjithësi apo në një marrëdhënie ndërpersonale . Një dhunë e tillë mund të lindë nga ndjenja e të drejtës, epërsisë, mizogjinisë ose qëndrimeve të ngjashme të dhunuesit ose natyrës së tij të dhunshme, veçanërisht ndaj grave.

Deklarata e OKB-së për eliminimin e dhunës kundër grave thotë, "dhuna kundër grave është një manifestim i marrëdhënieve historikisht të pabarabarta të pushtetit midis burrave dhe grave" dhe "dhuna kundër grave është një nga mekanizmat thelbësorë shoqërorë me anë të të cilit gratë detyrohen në një pozicion vartës". krahasuar me meshkujt”. [4]

Kofi Annan, Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, deklaroi në një raport të vitit 2006 të postuar në faqen e internetit të Fondit të Kombeve të Bashkuara për Zhvillimin për Gratë (UNIFEM):

Dhuna ndaj grave dhe vajzave është një problem me përmasa pandemike . Të paktën një në çdo tre gra në mbarë botën është rrahur, detyruar për seks ose është abuzuar ndryshe gjatë jetës së saj me abuzuesin, zakonisht dikë të njohur për të. [5]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Russo, Nancy Felipe; Pirlott, Angela (nëntor 2006). "Gender-based violence: concepts, methods, and findings". Annals of the New York Academy of Sciences (në anglisht). Taylor and Francis and Oxfam. 1087 (Violence and Exploitation Against Women and Girls): 178–205. Bibcode:2006NYASA1087..178R. doi:10.1196/annals.1385.024. PMID 17189506.
  2. ^ Sexual and Gender-based Violence (WHO)
  3. ^ Citations:
  4. ^ "A/RES/48/104 - Declaration on the Elimination of Violence against Women" (në anglisht). United Nations General Assembly. Marrë më 6 gusht 2014.
  5. ^ Moradian, Azad (10 shtator 2010). "Domestic Violence against Single and Married Women in Iranian Society". Tolerancy.org (në anglisht). The Chicago School of Professional Psychology. Arkivuar nga origjinali më 25 prill 2012. Marrë më 1 mars 2015.