Dialektet franconiane të rhinetit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Dialektet franconiane të rajonit

Rheinfränkisch
Flitët në Gjermani Francë
Taksonomia
Filogjeneza Indo evropiane
 Gjermanike
  Perendimore gjermanike
   Grupi gjerman
    Të larta gjermanike
     Qendrore gjermanike
      Qendrore perendimore
       Dialektet franconiane të rhinetit
Statusi zyrtar
Rregullohet nga Statusi i gjuhës franceze rajonale
Rheinfrankisch.png
Harta (në gjermanisht) e dialekteve të ndryshme franconiane të Rhinet: 1 (Hessian), 2 (Palatine) dhe 3 (Lorraine)

Dialektet franconiane të Rhinetit (Gjermanisht:Rheinfränkisch), ose frangjisht Rhenish, është një familje dialektesh e gjermanishtes qendrore perëndimore. Ai përfshin dialekte gjermane të folura në rajonet perëndimore të Saarlandit, Rheinland-Pfalz, veriperëndim Baden-Wurttemberg dhe Hesse në Gjermani. Thuhet gjithashtu në verilindje të Francës, në pjesën lindore të departamentit të Verës në rajonin e Lorraines dhe në pjesën veri-perëndimore të Bas-Rhin në Alsas. Në veri, ajo lidhet me linjën e Sankt Goar ("das / dat line") që e ndan atë nga verona franko-franceze; në jug, kufizohet nga rreshti kryesor i cili gjithashtu quhet linja e Speyer që e ndan atë nga dialektet gjermane të Epërme.