Dialekti i turingit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Turingishtja
Familje gjuhësore
Kodet gjuhësore
ISO 639-3-

Turingu është një grup dialektesh e gjermanishtes qendrore lindore, i folur në pjesën më të madhe të Gjirit të Lirë Gjerman të Thuringisë në veri të greminës Rennsteig, në jugperëndim të Sachsen-Anhalt dhe në territoret fqinje të Hessenit dhe të Bavarisë. Është afër Saksonisë së Epërme të folur kryesisht në shtetin e Saksonisë, prandaj të dyja konsiderohen gjithashtu si një grup dialektesh Thuringian-Saksi sakson. Dialektet e Turingit janë ndër dialektet gjermane qendrore me numrin më të madh të folësve.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Thuringian doli gjatë migrimit mesjetar të Ostsiedlung gjerman nga rreth 1100, kur kolonët nga Franconia (Franconia kryesore), Bavaria, Saksonia dhe Flanders u vendosën në zonat në lindje të lumit Zale të banuar më parë nga sllavët polabian.

Karakteristikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

E Thuringian dialektin është karakterizuar nga një rrethimi të zanoreve, dobësimi i bashkëtingëlloreve të Standardit gjerman (lenition e bashkëtingëlloreve "p," "t" dhe "k"), një shënuar ndryshim në shqiptimin e "g" të shëndoshë (e cila është më e zakonshme në zonat e Veriut Thuringia dhe Sachsen-Anhalt fushat), dhe një shumë të ideosinkretik, e ëmbël intonacionin e fjalisë. E dytë, gjermanisht bashkëtingëllore ndryshim manifestuar në një mënyrë të ndryshme nga ajo diku tjetër në fushat që foli Lartë gjerman. Në shumë fjalë, "b" është e theksuar si "w", "v", apo "f" do të jetë në Standarde gjermane. Për shembull, fjala "aber" (por) është e theksuar si "awer". E Thuringian dialektin ka avancuar përtej fazën e basilect.

Thuringian dialekte[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dialektet në Thuringia

Nën-grupet sipas dialektologjisë gjermane:[1]

 • Qendrore Thuringian, folur rreth Turingian kapitale Erfurt, Gotha, dhe Ilmenau
 • Veriore Thuringian, rreth Mühlhausen dhe Nordhausen
  • Eichsfeld dialektin
 • Lindore Thuringian, folur rreth Eisenberg dhe Altenburg si dhe në ngjitur fushën e Naumburg, Weissenfels dhe Zeitz në Sachsen-Anhalt
 • Juglindore Thuringian rreth Schleiz, Greiz, Saalfeld dhe Geras, si dhe rreth Ludwigsstadt në vendet fqinje të Bavarisë.

Më tej variante:

 • Ilm Thuringian, rreth Rudolstadt, Jena, dhe Weimar
 • Verilindore Thuringian, folur rreth Artern si dhe në zonat e afërta të Querfurt, Halle dhe Merseburg e Saksonisë-Anhalt
  • Mansfeld dialektin
 • Perëndimore Thuringian, rreth Keq Salzungen dhe Eisenach, me tranzicionet në Kryesore-Franconian (Henneberg) dhe (Lindore) Hessian dialektin e zonës.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Ludwig Erich Schmitt (editor): Germanische Dialektologie. Franz Steiner, Wiesbaden 1968, p. 133