Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology

Fjalori i Biografisë dhe Mitologjisë Greke dhe Romake (1849, botuar fillimisht në vitin 1844 me një titull paksa të ndryshëm) është një enciklopedi / fjalor biografik . Redaktuar nga William Smith, fjalori përfshin tre vëllime dhe 3700 faqe. Është një vepër klasike e leksikografisë së shekullit XIX. Vepra është një shoqërues i Smith's Dictionary of Greek and Roman Antiquities dhe Dictionary of Greek and Roman Geography . [1]

Autorët dhe fushëveprimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fragment nga libri i Filolaus Pitagorës, (Charles Peter Mason, 1870)

Vepra liston tridhjetë e pesë autorë përveç redaktorit, i cili ishte edhe autor i artikujve të panënshkruar. Autorët e tjerë ishin studiues klasikë, kryesisht nga Oksfordi, Kembrixhi, Shkolla e Rugbit dhe Universiteti i Bonit, por disa ishin nga institucione të tjera. Shumë nga hyrjet mitologjike ishin vepër e mërgimtarit gjerman Leonhard Schmitz, i cili ndihmoi në popullarizimin e studimeve klasike gjermane në Britani. [2]

Në lidhje me biografitë, Smith synonte të ishte gjithëpërfshirës. Në parathënie, ai shkruan:

Artikujt biografikë në këtë vepër përfshijnë emrat e të gjithë personave të çdo rëndësie që ndodhin te shkrimtarët grekë dhe romakë, që nga kohërat më të hershme deri në zhdukjen e Perandorisë Perëndimore në vitin 476 të epokës sonë, dhe deri në zhdukjen e Perandorisë Lindore me marrjen e Kostandinopojës nga turqit në vitin 1453.

Pjesa më e madhe e vlerës së Fjalorit konsiston jo vetëm në thellësinë dhe detajet e artikujve individualë, por në citimet e shumta dhe specifike për shkrimtarët individualë grekë dhe romakë, si dhe në studimet moderne nga Rilindja deri në mesin e shekullit XIX. Artikujt shënojnë shpesh tradita të ndryshme, mosmarrëveshje midis autoriteteve dhe interpretimet e studiuesve modernë. Megjithatë, për shkak të sistemeve të numërimit të ndryshueshëm të përdorur në botime të ndryshme të veprave klasike dhe vështirësisë në njohjen e gabimeve tipografike në citate, burimet origjinale duhet të kontrollohen ende. Shumë prej artikujve të Fjalorit janë referuar në veprat më të fundit; Robert Graves është akuzuar se ka hequr referencat e tij burimore me pamje mbresëlënëse kur shkruante "Mitet greke" . [3]

Samuel Sharpe mendonte se Edward Bunbury kishte bërë plagjiaturë veprën e tij, siç shkroi ai në shënimin e tij në ditar më 3 shtator 1850:

Sigurisht që u ndjeva i mërzitur kur lexova artikujt mbi Ptolemenjtë në "Fjalorin e Biografisë Klasike" të Dr. Smith. Ato janë shkruar të gjitha nga E.H. Bunbury me ndihmën e "Historisë së Egjiptit" tim dhe pa asnjë mirënjohje, megjithëse ai madje e huazoi vëllimin nga vëllai im Dan për këtë qëllim. [4]

Përdorimi dhe disponueshmëria sot[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vepra tani është në domenin publik dhe është e disponueshme në disa vende në internet. Një përmbledhje e edicionit të katërt të Fjalorit Klasik të Oksfordit – vetë i përshëndetur në botimin e tij të parë në vitin 1949 si “Smithi i ri” [5] – e quajti atë:

Ende çuditërisht e dobishme për çështjet faktike që varen pak a shumë ekskluzivisht nga burimet e lashta letrare, ku shënimet e saj priren të jenë të sakta dhe të plota.

Fjalori i Smith, megjithatë, ka të meta thelbësore. Troy dhe Cnossus, për shembull, "redaktorët ende i konsideronin... si fantazi të ministrave". [6] Mungojnë shumë, veçanërisht zbulimet më të fundit (si Kushtetuta e Athinës së Aristotelit ose deshifrimi i Linearit B) dhe materiali epigrafik. Më seriozisht, konteksti në të cilin provat antike shikohen, analizohen, pajtohen dhe kuptohen ka ndryshuar në mënyrë të konsiderueshme në shekujt që ndërhynë. Teoritë moderne dhe rindërtimet e ngjarjeve nuk janë gjithashtu të pranishme, qoftë edhe vetëm sepse ato u botuan dekada dhe shekuj pas Fjalorit të Smithit.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Stray, Christopher (2007). "Sir William Smith and his dictionaries: a study in scarlet and black". Bulletin of the Institute of Classical Studies. Supplement (në anglisht) (101): 35–54. ISSN 2398-3264. JSTOR 43768051..
  • Smith, William, red. (1853). A new classical dictionary of biography, mythology, and geography, partly based on the "Dictionary of Greek and Roman biography and mythology (në anglisht). London: Murray.
  • Anthon, Charles; Smith, William, red. (1860). A new classical dictionary of Greek and Roman biography, mythology and geography: partly based upon the Dictionary of Greek and Roman biography and mythology by William Smith (1860) (në anglisht). New York: Harper and Brothers.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Chisholm, Hugh, red. (1911). "Smith, Sir William" . Encyclopædia Britannica (në anglisht) (bot. 11th). Cambridge University Press.
  2. ^ Nick Lowe (20 dhjetor 2005). "Killing the Graves myth". Times Online (në anglisht). London. Arkivuar nga origjinali më 1 janar 2016. {{cite news}}: Mospërputhje stampash kohore te |archive-date= / |archive-url=; sugjerohet 1 korrik 2016 (Ndihmë!)
  3. ^ Stray 2007. "What Graves does not mention is that the sources used for his book were culled from Smith's dictionaries, as is clear from a comparison of his reference listings with Smith's own."
  4. ^ Clayden, PW (1883). Samuel Sharpe (në anglisht). fq. 82. Marrë më 10 maj 2016.
  5. ^ Stray 2007.
  6. ^ Stray 2007. Citing Graves, R (1955). "Introduction". The Greek Myths (në anglisht). Harmondsworth: Penguin.