Jump to content

Diksioni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Me termin diksion quajme menyren e qarte te artikulimit te fjaleve gjate te kenduarit.Pra, ne rastin kur nje kengetari nuk i kujtohet teksti i poezise te cilen është duke e kenduar, atehere themi se ai nuk ka diksion te mire. Per te pasur diksion te mire duhet te dime se te kenduarit mbështëtet kryesisht mbi zanoret e fjaleve. Zanoret ndahen ne zanore te hapura dhe gjysme te hapura, apo gjysme te mbyllura (e dhe o) dhe te mbyllura (i,u dhe y). Bashketingelloret e prodhuara nga gjuha kane nevoje per zanoret per tu shendrruar ne ze kendues. Bashketingelloret qe jane fare te padegjueshme (j,x,d,t,h etj.) jane fare te pazeshme. Per te pasur nje diksion te mire duhet hapur sa duhet goja gjate te kenduarit, duhet te artikulohen mire fjalet dhe duhet kenduar duke u mbështëtur mbi zanoret.