Dita Botërore e Gjuhës Rome

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
World Day of Romani Language
Flag of the Romani people.svg
World Day of Romani Language
Vëzhguar ngaWorldwide
TipiInternational
RëndësiaCivil awareness day
Romani culture
Data5 November
Tjetra koha5 nëntor 2023 (2023-11-05)
FrekencaAnnual
E lidhje meInternational Romani Day, Roma Holocaust Memorial Day, Human Rights Day

Dita Botërore e Gjuhës Rome promovon gjuhën, kulturën dhe arsimin. Ajo festohet çdo vit më 5 nëntor, që nga viti 2009. [1] Parlamenti kroat e njohu zyrtarisht atë në 2012-ën [2] dhe UNESCO-ja e shpalli 5 nëntorin si Ditën Botërore të Gjuhës Rome në 2015-ën. [3] [4] Që nga viti 2018, 16 shtete anëtare të Këshillit të Evropës e njohin gjuhën rome si gjuhë të pakicës sipas Kartës Evropiane për Gjuhët Rajonale ose të Minoritetit. [5]

Origjina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 5 nëntor 2008 në Zagreb, Kroaci, gjatë prezantimit të fjalorit të parë rome-kroat dhe kroate-rome të shkruar nga studiuesi dhe politikani rom Veljko Kajtazi, përfaqësues të komunitetit romë nga e gjithë bota dhe anëtarë të jetës publike kroate nënshkruan kartën e cila e shpalli 5 nëntorin Ditën e Gjuhës Rome në Republikën e Kroacisë. Nënshkrimi i kartës u nis dhe u organizua nga Veljko Kajtazi dhe Shoqata Kroate për Arsimin e Popullit Rom "Kali Sara" (sot quhet Unioni i Romëve Kroat "KALI SARA" ) dhe statuti u nënshkrua nga rreth 150 individë.

Karta që shpall 5 Nëntorin Ditën e Gjuhës Rome në Republikën e Kroacisë (5 Nëntor 2008, Zagreb, Kroaci)

Në vitin 2009, gjatë Simpoziumit Botëror për Standardizimin dhe Kodifikimin e Gjuhës Rome, i cili u mbajt nga 3 deri më 5 nëntor 2009 në Zagreb, Kroaci, Unioni Ndërkombëtar i Romëve dhe Shoqata Kroate për Arsimin e Popujve Romë "Kali Sara" lëshuan një deklaratë duke kërkuar njohjen e 5 Nëntorit si Dita Botërore e Gjuhës Rome në të gjitha vendet ku jetojnë romët. Ky rast shënoi edhe festën e parë zyrtare të kësaj date. [6] [7]

Pranimi ndërkombëtar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Parlamenti kroat unanim (122 vota pro) pranoi kërkesën e anëtarëve të tij për të mbështetur iniciativën ndërkombëtare për shënimin e 5 Nëntorit Ditën Botërore të Gjuhës Rome në seancën e mbajtur më 25 maj 2012, [8] duke u bërë parlamenti i parë në botë që bën kështu [9] dhe duke ftuar parlamentet e tjera kombëtare, institucionet dhe organizatat ndërkombëtare, si dhe të gjithë njerëzit me vullnet të mirë në botë që t'i bashkohen nismës.

Me kërkesë të Republikës së Kroacisë, UNESCO shpalli 5 Nëntorin Ditën Botërore të Gjuhës Rome në 2015. [10]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Croatian Post To Mark World Romani Language Day With Stamp | Croatia Week". Croatia Week | Croatian news portal in English (në anglisht). 2012-11-02. Marrë më 2021-04-19.
  2. ^ "Prijedlog zaključka o potpori međunarodnoj inicijativi o ustanovljenju 5. studenoga Svjetskim danom romskoga jezika - predlagatelji svi klubovi zastupnika u Hrvatskom saboru". Hrvatski sabor (në kroatisht). Marrë më 2021-04-19.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
  3. ^ "Proclamation of 5 November as: World Day of Romani Language". unesdoc.unesco.org (në anglisht). Marrë më 2021-04-19.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
  4. ^ "5 November: International Day of Romani Language". ECML/CELV (në anglishte britanike). Marrë më 2021-04-19.
  5. ^ "World Day of Romani Language". Council of Europe (në anglishte britanike). Marrë më 2021-04-08.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
  6. ^ Svjetski dan romskog jezika (2012). "Declaration Issued at the 1st World Day of the Rromani Language". Svjetski dan romskog jezika 03.-05. studenog 2011. godine ; Zagreb ; zbornik = Tekstonqo kidipe sa themesqo dǐves e rromane ćhibaqo (në kroatisht). Veljko Kajtazi, Croatia Svjetski dan romskog jezika Zagreb. Zagreb: Udruga za promicanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara. fq. 9. ISBN 978-953-55966-1-5. OCLC 927515973.
  7. ^ "Croatian Post To Mark World Romani Language Day With Stamp | Croatia Week". Croatia Week | Croatian news portal in English (në anglisht). 2012-11-02. Marrë më 2021-04-19.
  8. ^ "Prijedlog zaključka o potpori međunarodnoj inicijativi o ustanovljenju 5. studenoga Svjetskim danom romskoga jezika - predlagatelji svi klubovi zastupnika u Hrvatskom saboru". Hrvatski sabor (në kroatisht). Marrë më 2021-04-19.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
  9. ^ "Proclamation of 5 November as: World Day of Romani Language". unesdoc.unesco.org (në anglisht). Marrë më 2021-04-19.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
  10. ^ "Proclamation of 5 November as: World Day of Romani Language". unesdoc.unesco.org (në anglisht). Marrë më 2021-04-19.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)