Dita e Evropës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamuri i Evropës më 9 maj

Dita e Evropës festohet më 9 maj të çdo viti. Megjithatë fillimisht 5 maji ishte caktuar nga ana e Këshillit të Evropës për tu festuar si Dita e Evropës dhe atë qysh në vitin 1964.Bashkimi Europian filloi të festonte ditën e vet evropiane më 9 maj në përkujtim të Deklaratës Schumanit të vitit 1950, dhe duke iu referuar asaj si "Dita e Schumanit".<ref>Does the EU have a "National" Day?, Për shkak të kundërshtimit kundër adoptimit të simboleve të shtetësisë, miratimi i vitit 1985 i "flamurit evropian" kishte qenë i mundur vetëm duke shmangur përdorimin zyrtar të termit "flamur", në mënyrë që "flamuri evropian" të jetë akoma zyrtarisht "një logo ose emblemë kanë të drejtë të riprodhohen në copa drejtkëndëshe të rrobave ". (Scicluna, 2014, f. 56) Propozimi për ta miratuar zyrtarisht atë si flamurin e BE-së u bë në Traktatin për krijimin e një Kushtetute për Evropën (2004) i cili megjithatë nuk arriti të ratifikohej. Në vend të kësaj, Traktati i Lisbonës (2007) përfshin një aneks të nënshkruar nga gjashtëmbëdhjetë anëtarë, i cili deklaron se flamuri evropian, himni, motoja, monedha, dhe Dita e Evropës "do të vazhdojnë si simbole për të shprehur ndjenjën e bashkësisë së njerëzve në Bashkimi Evropian dhe besnikëria e tyre me të ".

Dita e Evropës është data kur u hodh hapi i parë drejt krijimit të asaj që sot njihet si BE ose Bashkimi Evropian. Ministri i Jashtëm i Francës, Robert Schuman, lexoi për shtypin ndërkombëtar një deklaratë ku i bënte thirrje Francës, Gjermanisë dhe vendeve të tjera evropiane për të bashkuar prodhimet e tyre të qymyrit dhe çelikut që do të ishte “themeli i parë konkret për një Federatë të ardhshme Evropiane”. Vendet të cilave u drejtohej thirrja kishin dalë të rrënuara materialisht dhe moralisht nga konfliktet me njëra tjetrën.Propozimi i Schuman ishte krijimi i një institucioni evropian mbi kombëtar, i cili do të kontrollnte industrinë e prodhimit të qymyrit dhe çelikut, sektor i cili në atë kohë ishte baza e fuqisë ushtarake.

Vite më vonë, në Samitin e Milanos në 1985, krerët e BE-së vendosën që data 9 maj të shpallej dhe festohej si “Dita e Evropës”.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]