Ditionët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ditionët ishin një fis ilir, i cili banonte në viset nga Krka dhe Zrmanja (në perëndim) e deri në rajonin e sotëm Grahovo dhe Glamoćkopolje dhe Livno- Polje, duke përfshirë malin që sot quhet Ilica. Përmes kësaj zone kalonte një komunikacion i rëndësishëm në drejtimin jugperëndim - verilindje, nga lugina e Kërkës në luginat e lumenjve të pellgut Una. Duket se Romakët kishin lidhjet kryesore nga brendësia e kësaj pjese të Ballkanit përmes grykës së Grabit ( Rastello di Grab ), në një kalim relativisht të ulët të Dinarideve të brendshme (l / m 813 m). [1] [2] Fqinjët jugorë ishin dalmatët, në veriperëdim (me gjasë) Liburnët, në verilindje Mezejët (me të cilët ata ndanin një pjesë të territorit në pellgun e lumit Sana). [3] [4]

Ashtu si Mezejët, edhe Ditionët përmendet së pari në shkrimet e Strabos, i cili i konsideron ata Panonianë . Mund të thuhet se, në atë kohë, ata ishin një popull i madh, me 239 dekurie, i cili vlerësohet si ekuivalent i 60,000 banorëve (sipas disave, 47.800 banorë).

Sipas disave, [5] kufiri i Panonisë dhe Dalmacisë ishte në këtë zonë, e cila në kuptimin hapësinor-gjeografik mund të korrespondonte me marrëdhëniet e sotme gjeografike në terren. [6]

Nga personalitetet e famshme që mund të lidhen me këtë fis dhe rajonin e tyre është edhe Jeronimi nga Stridoni i njohur edhe si Shën Jeronimi (Sophronius Eusebius Hieronymus Stridonensis, Εὐσέβιος Σωφρόνιος Ἱερώνυμος) i cili dihet se ka lindur në qytezën Stridon (Strido Dalmatiae?). [1] [2] Sidoqoftë, kjo nuk është vërtetuar ende, kështu që është e mundur që qyteza Stridon të mos ishte një zonë e banuar nga Ditionët. Sipas Bojanovskit, është e mundur që vendbanimi Arduba ndodhej në territorin e tyre ose të Mezejëve, ndërsa Mesihović beson se vendbanimi Seretion është në fakt Stridoni dhe ndodhej atje.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Mesihović S. (2011). Rimski vuk i ilirska zmija – Posljednja borba (në boshnjakisht). Filozofski fakultet, Sarajevo. ISBN 978-9958-625-21-3.
  2. ^ a b Abdić K. (2014). Ilirski narodi sjeverozapadne Bosne i Hercegovine (në boshnjakisht). Filozofski fakultet, Sarajevo.
  3. ^ Benac A., Ed. (1986). Bosna i Herzegovina / Bosnia and Herzegovia / Bosnien und Herzegowina (në anglisht, boshnjakisht, dhe gjermanisht). Svjetlost, Sarajevo.
  4. ^ Šentija J., Ed. (1977). Opća enciklopedija Jugoslavenskog leksikografskog zavoda, 3: Foc-Iw (në kroatisht). Jugoslavenski leksikografski zavod, Zagreb.
  5. ^ Dragomir Vukičić; Nevenka Gošić (1985). Collection of papers and materials of the fifth Yugoslav onomastic conference (në anglisht). Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. fq. 75.
  6. ^ Spahić M. et al. (2000): Bosna i Hercegovina (1:250.000). Izdavačko preduzeće „Sejtarija“, Sarajevo.