Doom

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Gjithashtu në Wikipedia: reboot Doom(2016) dhe franshiza Doom

Doom është një lojë 1993 first person shooter (FPS) e zhvilluar nga id Software për MS-DOS. Lojtarët marrin rolin e një marine hapësinor, i njohur gjerësisht si Doomguy, duke luftuar në rrugën e tij përmes një ushtri demonësh pushtues nga Ferri. Episodi i parë, që përfshinte nëntë nivele, u shpërnda lirisht si program i ndarë dhe u luajt nga rreth 15-20 milion njerëz brenda dy vjetësh; loja e plotë, me dy episode të mëtejshme, u shit me porosi postare, email. Një version i azhurnuar me një episod shtesë dhe nivele më të vështira, The Ultimate Doom, u lancua në 1995 dhe u shit me pakicë.

Doom është një nga lojërat më domethënëse në historinë e lojërave vizuale, përmendet shpesh si një nga lojërat më të mëdha të të gjitha kohërave. Së bashku me paraardhësin e tij ëolfenstein 3D, ai ndihmoi në përcaktimin e zhanrit FPS dhe frymëzoi lojëra të shumta të ngjashme, të njohura si klone të Doom. Ai ishte pionier i shpërndarjes dhe teknologjive në internet duke përfshirë grafikë 3D, lojërat multiplayer në rrjet dhe mbështetje për modifikime të personalizuara përmes skedarëve WAD të paketuar. Dhuna grafike dhe imazhet e saj të dhunshme gjithashtu e bënë atë një nga polemikat kryesore të lojërave vizuale në histori.

Doom është transferuar në platforma të shumta. Franshiza e Doom vazhdoi me Doom II: Hell on Earth (1994) dhe paketat e zgjerimit përfshirë nivelet Master për Doom II (1995). Kodi burimor u lëshua në 1997, duke frymëzuar adaptime të mëtejshme. Doom 3, një lojë horror e ndërtuar me motorin id Tech 4, u lancua në 2004, e ndjekur nga një film i Doom 2005. id u kthye në lancimin e shpejtë të lojërave origjinale me rebootin e 2016 Doom si dhe me vazhdimin e tij në vitin 2020 me Doom Eternal.