Doza vdekjeprurëse

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

toksikologji, doza vdekjeprurëse është një tregues i toksicitetit vdekjeprurës të një substance të caktuar ose lloj rrezatimi. Për shkak se rezistenca ndryshon nga një individ tek tjetri, "doza vdekjeprurëse" përfaqëson një dozë (zakonisht e regjistruar si dozë për kilogram të peshës trupore të subjektit) në të cilën një përqindje e caktuar e subjekteve do të vdesin. Përqendrimi vdekjeprurës është një matje dozale vdekjeprurëse e përdorur për gazrat ose grimcat. Doza vdekjeprurëse mund të bazohet në konceptin e personit standard, një individ teorik që ka karakteristika "normale" të përkryera, dhe kështu të mos zbatohet për të gjitha nën-popullatat.

Doza mesatare vdekjeprurëse[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Doza mesatare vdekjeprurëse, LD50 është doza që kërkohet për të vrarë gjysmën e anëtarëve të një popullate të testuar pas një kohëzgjatjeje të specifikuar të testit. Shifrat LD50 përdoren shpesh si një tregues i përgjithshëm i toksicitetit akut të një substancë. Një LD50 më i ulët është tregues i rritjes së toksicitetit.

Testi u krijua nga J.W. Trevan në vitin 1927.[1] LD50 zakonisht përcaktohet me anë të testeve mbi kafshë siç janë minjtë laboratorikë. Në vitin 2011, Administrata e Ushqimit dhe Barnave në SHBA miratoi metoda alternative ndaj LD50 për testimin e ilaçit kozmetik Botoks pa teste të kafshëve.[2]

LD50 zakonisht shprehet si masa e substancës së administruar për njësi në masë të subjektit të provës, zakonisht si miligramë substancë për kilogram të masës së trupit, nganjëherë shprehet edhe si nanogram (i përshtatshëm për botulinum), mikrogramë, ose gram (i përshtatshëm për paracetamol) për kilogram.

Doza më e ulët vdekjeprurëse[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Doza më e ulët vdekjeprurëse është sasia më e vogël e drogës që mund të prodhojë vdekje në një specie të caktuar të kafshëve në kushte të kontrolluara.[3][4] Doza jepet për njësi të peshës trupore (e shprehur në mënyrë tipike në miligram për kilogram) të një substance që dihet se ka rezultuar në fatalitet në një specie të veçantë. Kur citoni një dozë më të ulët vdekjeprurëse, speciet specifike dhe mënyra e administrimit (p.sh gëlltitur, thithur, intravenoze) shprehen në mënyrë tipike.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ What is an LD50 and LC50 Arkivuar 2015-06-26 tek Wayback Machine
  2. ^ "In U.S., Few Alternatives To Testing On Animals" (në anglisht). Washington Post. 12 prill 2008. Arkivuar nga origjinali më 12 nëntor 2012. Marrë më 2011-06-26.
  3. ^ What is an LD50 and LC50 Arkivuar 2015-06-26 tek Wayback Machine
  4. ^ "Allergan Receives FDA Approval for First-of-Its-Kind, Fully in vitro, Cell-Based Assay for BOTOX® and BOTOX® Cosmetic (onabotulinumtoxinA)" (në anglisht). Allergan Web site. 24 qershor 2011. Arkivuar nga origjinali më 26 qershor 2011. Marrë më 29 qershor 2020.