Drava

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Drava (gjermanisht: Drau, kroatisht: Drava, Stampa:Jezik-hu) është një lumëEvropën Qendrore, të drejtën tributorë e Danubit. Me origjinë veri-lindore të Italisë në Toblaškem fushë në Kuadër të luginës në qytetin e San Candido (gjermanisht Innichen) në Tiroli Jugor në afërsi të kufirit me Austrinë. Drejtimin nëpërmjet Austrisë, Sllovenisë, Kroacisë, pas kroate-hungareze për kufirin dhe është nën Osijekom në fshatin Aljmaš të rrjedhë në Danub. Gjatësia e tij është e katërt më i gjatë tributorë të Danubit, për Mijëra, Prutom dhe të lumit Sava.

Më të madhe të majtë të degëve janë Isel, Möll, Lieser, Krka (ger. Gurk) dhe Labotnica (ger. Ajo u bë katedralja) në Austri, (Mučka) Bistricës dhe Poet, në Slloveni dhe Mura në gjuhën kroate-hungareze kufirit.

Kryesore të drejtën e degëve janë Zilja (ger. Gail) në Austri, Meža dhe Dravinja në Slloveni, dhe Bednja dhe Karašica në Kroaci.

Përshkrimi i lumit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Drava ngrihet në anën veriore të malit Neunerkogel (ajo. Cima Ri Dobbiaco, 2642 m) në skajin jugor të Toblaškega fushat, në jugperëndim të qytetit të San Candido (ger. Innichen). Të kaluarën e qytetit në drejtimin lindje mbi të gjerë, e akullt Kontekst të luginës, pas disa kilometra ajo hyn në Austri dhe vazhdon përgjatë Lindjes Tyrolean në qytetin e Lienz, ku ai merr nga e majta, e parë dhe e madhe tributorë Isel. Nga këtu, më shkon nëpër luginën në mes të gorovjema Kreuzeck në veri dhe Ziljskimi Alpet në jug, në Sachsenburgu hyn në një më të gjerë luginën ku ajo merr një të fortë të majtë tributorë e Möll nga Großglocknerja, dhe të kthehet në drejtim juglindje të kaluarën e Špitala.

Në Beljaku hyn širno Dalje të luginës, që rrjedh përmes qytetit dhe të drejtën merr një tributorë e gail luginën (ger. Gail) nga Ziljske luginës. Nga këtu e tutje shkon më së shumti për lindje të afërt veriore këmbë e karawanken mountain range përmes dygjuhësh (slloven-gjermanisht) Lule nëpërmjet një sërë rrjedha hidrocentraleve dhe miratimin Borovelj/Ferlach në pjesën lindore të pellgut, kodrinore Podjuno me një pjesë të madhe të popullsisë sllovene. Nga Velikovec/Völkermarkt përpara menjëherë pas Podjuni, në vendin e Labot/Lavamünd merr lënë tributorë e Labotnico (ger. Ajo u bë katedralja) nga Labotske të luginës dhe pak më poshtë në fshatin Vič hyn në Slloveni.

Ura mbi Dravo për Borovljah/Ferlach në austriak Carinthia

Në Dravograd, ku në Dravo të përmbushur të drejtën e tributorë e Meža, hyn në lumë në piktoresk Dravsko luginën në mes të Kozjak në veri, dhe Pohorje në jug dhe një tjetër për tjetër është mundësuar nga gjashtë stacionet e energjisë hidroelektrike. Me të dyja palët për të gjetur një numër të hudourniške derdhja (sam. Cerkvenico, Velko, Radoljno, Lobnico me Pohorje dhe (Mučko) për të slovenska Bistricës) nga austriak Golice. - Rus të mbajtur drejtimin, pasi e përgjithshme, me një popullsi të dendur luginë të gjithë rrugën për të Çikagos. Nën qytet është në të moshave akull, nasula gjithëpërfshirës prodni vršaj Dravskega fushat, në të cilat, pasi në fund të fundit ice age, vrezala këtij luginën vetëm në këmbët e Slovenske gorice rajon. Në Librin hyn edhe prodno dhe të dendur, të banuar me Ptuj fushë, prek gričevnatih Haloz, merr të drejtën tributorë e Dravinjo dhe pak para Ormožem ende majtë Pesnico.

Sipas Ormožem drejtimin e Një ende për disa kohë pas slloveno-kroate kufitare, pastaj vazhdon për në lindje të kaluarën e Varaždin nëpër kroaci Medžimurje. Në qytetin e Legrad arrin kroate-hungareze për kufirin dhe drejtimin, pasi ajo gjatë gjithë rrugës për në Donjega Miholjca, pastaj kalon Osijek të rrjedhë në Danub. Në këtë pjesë të ligjit të sheshtë lumit dhe e madh okljukih menjëherë pas gjerë dhe mokrotni aeroplan, criss kryq braktisur rečnimi mëngë dhe vazhdimisht i pranishëm tuaj hinkë, që e kufirit shtetëror të zhvillohet vetëm në një masë më të vogël, me këtë lumë shtrat.

Hidronim dhe etimologija[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas etimologov është emri i lumit predslovanskega origjinës [1][2] dhe duhet të jetë zhvilluar nga indoevropske fjala "dreu" = për të drejtuar, për të nxitojnë. Në burimet e lashta e lumit të quajtur partive kryesore politike, më vonë në burimet e sam. Drauva (799) ose Trauum (1091, 1221). Më të vjetër gjermane të formave të emrit të lumit (sam. Tra Trau) dhe aktuale gjermane emri (Drau) kanë buruar prej saj slloven emrin.

Hidrogeografija[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimi i lumit Drava në Toblaškem fushën pranë San Candida (ger. Innichen).

Drava ynë është më vodnata lumit, pasi ajo ka një të gjerë të lumit dhe disa prej degëve të saj (Isel, Möll, Lieser) merrni e tyre të ujit nga akullnajat në Larta Turah. Në Austri dhe në tërë lumë nëpër Sllovenia ka një shiu-bora regjimit me një të theksuar parë viškom qershor (të shkrirë akullin në shkallën më të lartë të pjesëve të visokogorja dhe sasi të konsiderueshme të reshjeve) dhe më të dobët e të tjera viškom në tetor (për shkak të reshjeve dhe ulja e evapotranspiracije). Të paktën uji ka Një shkurt dhe janar, sepse në këtë kohë pjesa më e madhe e reshjeve bie si bora. Në periudhën e 1971-2000 ka pasur në Borlu (së bashku me kanalin, sepse AI Formin) një prurje mesatare e 284 m3/s. Maksimal i prurjes janë në Borlu masa paraprake për ndërtimin AI Formin, 2595 m3/s (5.9.1965).[3]

Në pjesën e sipërme stream is A shumë hudourniška dhe të ketë një të thellë strmec, në mënyrë që transferimin e sasive të mëdha të zhavorrit dhe të tjera plavja, e cila është sot në një masë të konsiderueshme, grumbullohet në zajezitvenih liqenet. Një seri e hidroelektrike termocentralet ka ndryshuar rrënjësisht saj hidrogeografske karakteristika, për shkak të Përbërjes deri në Varaždin dhe vetëm fryhen nga një liqeni në një tjetër.

Para se të ndërtuar një zinxhir të hidroelektrike termocentralet është Një veçanti në mes dhe arrin të ulët e shpesh poplavljala. Ndoshta më e keqja përmbytja ishte për shkak të gjatë dhe të fortë shirat në nëntor 1851, kur në Maribor, sipas jo krejtësisht të besueshme, që do të arrihet një throughput e 2580 m3/s, që do të thotë edhe 1000-vjeçar i ujit [4], si për 230 cm të tejkalojë shkallën më të lartë të mëvonshëm e nivelit të ujit.[5]

Dravsko luginën në mes të Dravogradom dhe Maribor sërish ka qenë e goditur nga përmbytjet në fund të shtatorit dhe fillimi i tetorit 1882: "Përmbytjes, uji është odnašala ura, ndërtesa tregtare, shtëpitë, pemët, lëndë drusore dhe blegtori. Edhe firma ndërtuar ura mbi Drava dhe e linjës hekurudhore mes të Maribor dhe Dravogradom nuk të çojnë përpara silovitostjo ujë. Në lumin Drava dhe degëve të saj ka qenë rrënimi i shumë shtëpive, sharra dhe mullinj." [6] të Rënda përmbytjet e Drava ndodhur edhe në fund të 1885, ri-katastrofike të përmbytjeve 15. në shtator 1903 dhe 7. dhe 8. në gusht të vitin 1926.[7]

Pas ndërtimit të një zinxhiri i hidrocentraleve është vërshimet rreziku përgjatë lumit Drava rënë, por, megjithatë, njerëzit në lumë nuk janë plotësisht të sigurt prej tyre. Në përmbytjes 4. dhe 5. në shtator 1965, Një përmbytje pothuajse të gjithë përmbytja e qartë nga Maribor të Ormož dhe Maribor) arrihet një throughput e 2280 m3/s.[8] kjo ishte e Keqe përsëri në fillim të tetorit 1998, kur u egërsuan pas Drava luginën në mes të Dravogradom dhe Maribor, derdhët dhe gjithashtu në disa vende në mes të Maribor dhe Zavrčem. Pjesa më e keqe ishte në Dupleku, ku është Një thyen pendën gramoznice dhe poplavila rreth 350 shtëpi.[9]

Pas shumë shirave muajit tetor është ob Dravi e ndjekur nga një katastrofë të re 5. në nëntor të vitit 2012, kur Drava në Dravograd bërë e jashtëzakonshme të lëvizjes 2570 m3/s dhe ka shkaktuar dëme të mëdha edhe në austriak Carinthia (sam. kjo ishte mbushur Labot) si poshtme nga Dravograda të Ormož.[10] pjesa më e Keqe ishte në Maribor, sidomos në Malečniku, Dogošah dhe të Sipërme dhe të Poshtme Dupleku dhe të poshtme të Ptuj. I përmbytur ka qenë rreth 3600 shtëpive dhe 660 tregtare, objekteve, nga përmbytjet e ujit të dëmtojë edhe motor dhomë të hidroelektrike termocentralet Formin.[11][12]

Në rrjedhën e analizë të gjerë dhe procedurat hetimore, për të përcaktuar masën në të cilën vala e përmbytjes është prodhuar edhe për shkak të një përgjigje të pamjaftueshme Verbunda, administratorët dravskih termocentralet në austriak Carinthia.

Centralet hidroelektrike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për shkak të mëdha vodnatosti dhe të rëndësishme të bien në brigjet e lumit Drava vendosur të 21, kryesisht për streaming hidroelektrike stacionet e energjisë: dhjetë në Austri, tetë në Slloveni dhe tri në Kroaci. Më e vjetra është e Fala, ajo filloi të ndërtojë tashmë në 1913, filloi puna 1918. Në austriak pjesë të lumit Drava, ata e parë e ndërtuar hidroelektrarno Schwabegg/Žvabek (1939-1943) në Podjuni, pastaj në 70. 80. vitet e fundit të shekullit, 9 stacionet e energjisë hidroelektrike. Me të gjithë, përveç me parë në një seri, është operuar nga Verbund dhe mbulojnë rreth 3% e austriake për energji elektrike.

Në sllovenisht pjesë e lumit Drava ishte për të ndërtuar një zinxhir i bimëve në mes të Dravogradom dhe Maribor rezulton në 50. viteve të shekullit të kaluar, në 90. vjet dhe të gjithë ata pas një serie të redesigned tërësisht dhe rritjen e efikasitetit. Të gjitha gjashtë stacionet e energjisë është streaming, për dallim nga dy të fundit, sipas Maribor, të cilët kanë ndërtuar në 60. 70. vitet e shekullit të kaluar (Zlatoličje dhe Formin) dhe derivacijskega (kanalskega) lloji - nuk ka dalë në shtratin e lumit Drava, por ujit të furnizuar për të fabrikë me kohë të bëra nga njeriu kanalet dhe pastaj kanaleve të kthehet në shtratin e lumit. Me të gjitha tetë termocentralet operohet nga kompania Drava stacionet e energjisë, Maribor d. o.o., kjo është pjesë e Mbajtjes së Slloven termocentralet d. në lidhje.në lidhje.

Në kroatisht pjesë e lumit Drava janë në Medžimurju në 70. 80. viteve të shekullit të kaluar, për të ndërtuar tri derivacijske termocentralet e ngjashme lloj si tonë dy-dhe-një akt në kontekst të gjendjes së HEP (Hrvatska elektroprivreda d. o..). Plani është ndërtimi i dy stacionet e energjisë hidroelektrike për arrin të ulët (Molve 1 dhe 2), por ajo shumë kundër popullsisë lokale dhe naravovarstveniki, sepse e poshtme të rrjedhës së lumit Drava në të ardhmen të përfshira në Natura 2000 rrjetit.[13]

Hidroelektrike Pushtet Dravograd
Hidroelektrike Pushtet Vuhred
E gji kanal për hidroelektrarno Zlatoličje në Dogošah
Hidroelektrarne na Dravi
Hidroelektrarna Država Instalirana

moč (MW)

Začetek

obratovanja

Upravljavec
Amlach A 60 1989 TIWAG
Paternion A 24 1989 Verbund
Kellerberg A 25 1986 Verbund
Villach (Beljak) A 25 1984 Verbund
Rosegg-St. Jakob/

Rožek-Šentjakob v. R.

A 80 1975 Verbund
Feistritz-Ludmannsdorf/

Bistrica v R.-Bilčovs

A 88 1969 Verbund
Ferlach-Maria Rain/

Borovlje-Žihpolje

A 75 1976 Verbund
Annabrücke A 90 1982 Verbund
Schwabegg/Žvabek A 79 1944 Verbund
Lavamünd (Labot) A 28 1950 Verbund
Dravograd SLO 26 1944/1955 DEM
Vuzenica SLO 56 1957 DEM
Vuhred SLO 72 1958 DEM
Ožbalt SLO 73 1960 DEM
Fala SLO 58 1918 DEM
Mariborski otok SLO 60 1948/1960 DEM
Zlatoličje SLO 126 1969 DEM
Formin SLO 116 1978 DEM
Varaždin HR 94 1975 HEP
Čakovec HR 76 1982 HEP
Dubrava HR 76 1989 HEP

TIWAG = TIWAG Tiroler Wasserkraft AG (faqe interneti të një kompanie në gjermanisht).

VERBUND = VERBUND Hydro Power AG (faqe interneti të një kompanie në gjermanisht).

DEM = e Drava stacionet e energjisë, Maribor d. o.në lidhje. (e internetit të kompanisë)

HEP = Hrvatska elektroprivreda d. d. Arkivuar 25 qershor 2016 tek Wayback Machine (faqja e internetit të një kompanie në gjuhën kroate)

Cilësia e ujit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njerëzit dhe lumit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Franz Josef Felsner - Ptuj me zaledenelo Dravo, 1766

Ndërtimi i një zinxhiri i hidrocentralet e qëndrave të pushtetit të pas luftës së dytë botërore në tërësi ka ndryshuar pamjen e jashtme dhe ekonominë e Drava luginën në mes të Dravogradom dhe Mariborit. Në brigjet e lumit Drava nuk ishte një shumë e sharra dhe mullinj, pasi kjo do të ishte shumë i madh dhe predivja, por ata janë të instaluar në një numër të madh në më të ulët arrin të dravskih lumenj. Disa pemë bimë kanë rritur së tepërmi industriale, të tilla si fabrika kartoni në Podvelki (e themeluar në vitin 1930) ose veprat e asnjë ndeshje në më të ulët arrin të Lobnice në Rušah, e cila pushoi së për të vepruar në 1930.[14]

Splavarstvo ishte në brigjet e lumit Drava ndoshta zhvilluar tashmë në 14. rr., më cvetelo në 19. rr., për ndërtimin e lumit drava hekurudhë, plotësisht është zamrlo në fillim të luftës së dytë botërore. Përveç dërrasash dhe të tjera rrangulla janë transportuar ende laths, dritare dhe derën dhe kornizat e verës në rritje të colas, shingles, gëlqere, etj., dhe ndryshe për të Mariborit, Ptuj dhe Varaždin dhe vazhdon përgjatë Drava dhe i Danubit të Pančeva.[15] Përveç barkave janë të për transportin e mallrave të përdorur edhe në shtëpi të ndërtuar anije, të quajtur šajke, të cilat janë në lumë poshtë, përveç drurit të tregtisë ende produktet e metaleve, gëlqeres, dhe produkte të tjera.

Jeta dravskih mahi është në roman Në splavih përshkruhet nga shkrimtari Anton Ingolič (1940).

Drava ishte një herë edhe zlatonosna lumit artë është fituar nga metamorfnih shkëmb të Lartë Turah. Në disa raste, austriake Carinthia dhe Kroacia ishte kullimin e artë mjaft e përhapur, ky aktivitet ka punuar edhe në shba deri në 1940.[16]

Në më të ulët arrin të Drava plovna për më të vogël të lumit anije nga qyteti i Barcs poshtë për në grykëderdhjen e Danubit (199 km), por transportit të mallrave modes. Nga Barcsa në Osijek e ka statusin e kroate-hungareze ndër-kufitare ujore, nga Osijek poshtë (19 km), Drava ndërkombëtare lane. Portet janë Barcs, Belišće dhe Osijek.[17]

Të udhëtojë atje për të hipur turistët në Beljaku, Velikovec, Maribor dhe pas liqenit Ptuj. Ndër dashamirët e sporteve të ujit është një popullore e sipërme të rrjedhës së lumit Drava nga Lienza të Paterniona.

Nga burimi i lumit Drava në Legrada në Kroaci është në lumë çon ndërkombëtare Drava çiklizmit në rrugë R1 (ger. Drauradweg), e cila bëhet kryesisht në nivel lokal dhe rrugët pyjore dhe shtigje.[18]

Mbrojtja e natyrës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shtratit të lumit të lumit Drava është në formën e tij natyrore të shtetit dhe vetëm në arrin të ulët, nga goja e Mura lumit poshtë. Në pjesën e sipërme të rrjedhës kryesisht është e rregulluar dhe e kufizuar nga të ulët protipoplavnimi dikes, në mënyrë që ajo shkon vetëm përmes ngushta në bel obvodnega pyjore, të mbuluar me livadhe dhe kullota.

Edhe në Slloveni është i pranishëm me një sërë zajezitvenih liqenet diçka tjetër tërësisht të tilla si ish-deroča lumit, sidomos në brezenski grykës mes Breznom dhe Falo, ku ata kanë përdorur për të barkave me vela dhe šajk paraqesin rrezik për të rrezikshme, shkëmbinjtë në shtrat. Një nga më të keq fatkeqësitë kanë ndodhur në natën e 9. 10. në korrik të vitit 1923, kur ai e kap tel brezenskega broda dhe janë në lumë utonili katër persona: Miroslav Volčič, një kohë të gjatë parish prifti në Humnerë, Hansel Baznik, parish prifti i Sv. Trinitetit në Halozah dhe dy bogoslovca nga maribori semenišča.[19]

Përkundër përdorimit të energjisë mbetet e konsiderueshme edhe me natyralist pikë e parë, për shkak se në atë kohë ajo është e pasur obvodni vendbanimeve që u japin ujë të rrjedhshëm jep shquar aftësinë për të përshtatur për të ndërhyrjeve njerëzore.

Dravograjsko liqenit është e liqenit artificial të digave AI Dravograd, megjithatë, kur është formuar një rëndësi të ligatinave me një të pasur që jetojnë në botë. Këtu janë të rëndësishme farë të peshkut, të përhershëm apo të herë pas here të gjallë në liqenin e rreth 150 lloje të shpendëve, këtu keni gjetur shtëpinë e një koloni e hare, dhe shumë janë gjithashtu botanik tërheqjet.[20]

Për pendën në Markovcih është në brigjet e lumit Drava, rreth 3,5 km2 të madhe të liqenit të Ptuj, nga e cila shkarkohet ujë nga një artificiale kanali AI Formin. Me të është faqe mori një të gjera sipërfaqe të ujit, e cila është e rëndësishme për forma të ndryshme të rekreacionit së bashku dhe në ujë (katonazh, vela, surfing dhe të peshkimit. Në liqen dhe të ardhshëm të një të përhershme ose të rastit në shtëpi për më shumë se 200 llojeve të zogjve, që i kanë përdorur edhe dy të vogla ishujve në liqenin; ajo është gjithashtu e rëndësishme si vendbanim për shpendët gjatë vjeshtës dhe pranverës së migrimit.

Rrjedha e poshtme e digave është në cepin mes të shtratit të lumit të Drava dhe Dravinjo për të drejtën banka e Drava rajonale park Šturmovci, e themeluar në vitin 1979, dhe një pjesë e madhe 1,25 km2. Zakonisht ajo është bashkëveprim të përmbytjes pyll të vdekur mëngë dhe livadhe, me një të pasur të gjallë të botës ku mdr. armët janë rreth 90 lloje të shpendëve, nuk është vendbanim i dragonflies dhe fluturat dhe më shumë se 500 bimëve.[21] Ndërtimin e hidroelektrike bimë Formin se tërheqja e shumicës së ujit prej lumit drava struge nën Ptujskim të liqenit, në masë të madhe ka ndryshuar këtë mjedis, në veçanti për llojet që jetojnë në dhe në strugah dinamike e ujit të kurseve. Pastaj të lënë në drava vetëm shtrat t. unë. ekologjikisht të pranueshme rrjedhjes (minimumi biologjik; ok. 5–10 m3/s) dhe të tepruar të lartë të ujit [22], si, kur, për shembull, përmbysja e 5-të. Në nëntor të vitit 2012.

Një pjesë të madhe të përmbytjes fushat në të majtë (pushtimit të) anën e lumit Drava janë të mbrojtura si një park kombëtar Danub-Drava (madž. Duna-Dráva Nemzeti Park). Në atë për të mbrojtur shumë gamë të larmishme të vendbanimeve, me një pasuri të kafshëve dhe bimëve të botës, nga prodišč në shtratin e lumit për të ligatinave, të vdekurit sleeves me mrtvicami, përmbytje pyjeve dhe mokrotnih livadhe.[23]

Shënime dhe referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stampa:Opombe

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Radovanovič, Sašo (1996). Podravje, Maribor, Ptuj A-Žː priročnik za popotnika in poslovnega človeka. ISBN 86-7195-219-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Bezlaj, France (1956). Slovenska vodna imena, 1. knjiga. Slovenska akademija znanosti in umetnosti. fq. 150–152. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Snoj, Marko (2009). Etimološki slovar slovenskih zemljepisnih imen. Založba Modrijan. fq. 124. ISBN 978-961-241-360-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Hidrološki letopis Slovenije 2009. Preglednica A.4. Mesečni in letni srednji pretoki s konicami (l. 2009). Pridobljeno 17. november 2013.
 4. ^ Kolbezen, Marko (1994). Velike poplave in povodnji na Slovenskem – IV. Ujma, 8, str. 81–87.
 5. ^ Vodnogospodarske osnove Slovenije. Arkivuar 10 mars 2016 tek Wayback Machine Zveza vodnih skupnosti Slovenije, Ljubljana, 1978, poglavje 5,0, str. 5/2.
 6. ^ Kolbezen, Marko (1991). Velike poplave in povodnji na Slovenskem – I. Ujma, 5, str. 147.
 7. ^ Kolbezen, Marko (1992). Velike poplave in povodnji na Slovenskem – II. Ujma, 6, str. 215.
 8. ^ Komac, Blaž, Natek, Karel, Zorn, Matija (2008). Geografski vidiki poplav v Sloveniji. Založba ZRC, str. 130. Ljubljana. COBISS 241975296.
 9. ^ Šipec, Slavko (1999). Poplave in zemeljski plazovi jeseni leta 1998.. Ujma, 13, str. 160–167. Pridobljeno 15. november 2013.
 10. ^ Klaneček, Mateja (2013). Poplave 5. novembra 2012 v porečju Drave.. Ujma, 27, str. 52-161. Pridobljeno 17. november 2013.
 11. ^ Prvo poročilo o poplavah v Republiki Sloveniji med 4. in 7. novembrom 2012 Arkivuar 6 mars 2016 tek Wayback Machine. Ministrstvo za obrambo. Pridobljeno 15. november 2013.
 12. ^ Hidrološko poročilo o poplavah v dneh med 4. in 6. novembrom 2012.. ARSO. Pridobljeno 15. november 2013.
 13. ^ Protivimo se oživljavanju starih projekata hidroelektrana u budućim NATURA 2000 područjima Arkivuar 4 mars 2016 tek Wayback Machine. Pridobljeno 18. november 2013.
 14. ^ Melik, Anton (1957). Štajerska s Prekmurjem in Mežiško dolino. Slovenska matica. fq. 90. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Baš, Angelos (1973). O dravskih splavarjih.. Slovenski etnograf, 25/26 (1972-1973) str. 143–156. Pridobljeno 17. november 2013.
 16. ^ Bidovec, Milan, Jeršek, Miha (2006). Zlato iz dravskih naplavin.. Scopolia, Supplementum, 3 (2006) str. 454-456. Pridobljeno 18. november 2013.
 17. ^ Prometna-zona.com Drava. Pridobljeno 18. november 2013.
 18. ^ Dravska kolesarska pot. Arkivuar 13 mars 2016 tek Wayback Machine Pridobljeno 18. november 2013.
 19. ^ Grozna nesreča na Dravi. Slovenski gospodar, 57, št. 30 (12.07.1923). Pridobljeno 18. november 2013.
 20. ^ Dravograjsko jezero. Arkivuar 19 korrik 2017 tek Wayback Machine Pridobljeno 18. november 2013.
 21. ^ Krajinski park Šturmovci.[lidhje e vdekur] Pridobljeno 18. november 2013.
 22. ^ Hidrološke značilnosti reke Drave. Acrocephalus, 16, 68–70, str. 45–57. Pridobljeno 18. november 2013.
 23. ^ Narodni park Donava-Drava Arkivuar 24 shkurt 2017 tek Wayback Machine. Pridobljeno 18. november 2013.