Drejtoria e Përgjithshme për Sigurinë e Jashtme (Francë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Logo e Drejtorisë së Përgjithshme të Sigurisë së Jashtme

Drejtoria e Përgjithshme për Sigurinë e Jashtme (DGSE) është agjencia e huaj e inteligjencës franceze, ekuivalente me MI6 britanike dhe CIA amerikane, e krijuar më 2 prill 1982. DGSE mbron sigurinë kombëtare franceze nëpërmjet mbledhjes së informacionit dhe kryerja e operacioneve paraushtarake dhe kundërzbulimit jashtë vendit, si dhe spiunazhi ekonomik. Ajo ka selinë në rrethin e 20-të të Parisit.

DGSE operon nën drejtimin e Ministrisë Franceze të Forcave të Armatosura dhe punon së bashku me homologun e saj vendas, DGSI (Drejtoria e Përgjithshme për Sigurinë e Brendshme). Ashtu si ne shumicën e agjencive të tjera të inteligjencës, detajet e operacioneve dhe organizimit të saj janë shumë të klasifikuara dhe nuk bëhen publike.

DGSE ndjek një sistem të cilit i referohet si LEDA. Këto janë komponentë thelbësorë të aktiviteteve që lidhen me etikën dhe menaxhimin e punës së inteligjencës dhe në bashkëpunim me agjentët, autoritetet dhe partnerët.[1]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Organizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aktivitetet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Directorate-General for External Security", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-11, marrë më 2022-12-21