Dukati i Madh i Finlandës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Dukati i Madh i Finlandës
Suomen suuriruhtinaskunta (Finlandisht)
Storfurstendömet Finland (Suedisht)
Великое княжество Финляндское (Rusisht)
1809–1917
Dukati i Madh i Finlandës më 1914
Dukati i Madh i Finlandës më 1914
KryeqytetiTurku (1809–1812)
Helsinki (1812–1917)
Gjuhët e zakonshmeFinlandisht, Suedisht, Rusisht, Saami, Karelianisht, Rome
Besimi
Fetë zyrtare:
Luterane Ungjillore (deri më 1867)
Ortodokse Ruse (deri më 1917)
NofkaFinlandezë, Finlandez
Qeveria
Lloji i qeverisjesMonarchy
Duka i Madh 
• 1809–1825
Aleksandri I
• 1825–1855
Nikolla I
• 1855–1881
Aleksandri II
• 1881–1894
Aleksandri III
• 1894–1917
Nikolla II
Guvernator i Përgjithshëm 
• 1809 (i pari)
Georg Sprengtporten
• 1917 (i fundit)
Nikolai Nekrasov
Zëvendëskryetar 
• 1822–1826 (i pari)
Carl Erik Mannerheim
• 1917 (i fundit)
Anders Wirenius
KuvendiDieta (1809–1906)
Parlamenti (1906–1917)
Historia 
29 mars 1809
17 shtator 1809
6 dhjetor 1917
Ekonomia
MonedhaRiksdaler
(1809–1840)
Rubla ruse
(1840–1860)
Marka finlandeze
(1860–1917)
Të dhëna të tjera
Paraprirë nga
Pasuar nga
Finlanda suedeze
Guvernorati i Vyborgut
Mbretëria e Finlandës
Republika Socialiste Punëtore Finlandeze
Sot pjesë eFinlanda Finlanda
Rusia Rusia

Dukati i Madh i Finlandës, i përkthyer gjithashtu si Principata e Madhe e Finlandës,[a] ishte shteti paraardhës i Finlandës së sotme. Ajo ekzistonte midis viteve 1809 dhe 1917 si një pjesë autonome e ish-Perandorisë Ruse.

Me origjinë në shekullin e 16-të si një dukat i madh titullar i mbajtur nga Mbreti i Suedisë, vendi u bë autonom pas aneksimit të tij nga Rusia në Luftën Finlandeze të viteve 1808-1809. Duka i Madh i Finlandës ishte Perandori i Rusisë nga Romanov, i përfaqësuar nga Guvernatori i Përgjithshëm. Për shkak të strukturës qeveritare të Perandorisë Ruse dhe nismës finlandeze, autonomia e Dukatit të Madh u zgjerua deri në fund të shekullit të 19-të. Senati i Finlandës, i themeluar më 1809, u bë organi më i rëndësishëm qeveritar dhe pararendës i qeverisë moderne të Finlandës, Gjykatës së Lartë të Finlandës dhe Gjykatës së Lartë Administrative të Finlandës.[1]

Ndryshimet ekonomike, shoqërore dhe politike në Dukatin e Madh të Finlandës u paralelizuan ngushtë me ato në pjesën tjetër të Perandorisë Ruse dhe në pjesën tjetër të Evropës. Ekonomia u rrit ngadalë gjatë gjysmës së parë të shekullit të 19-të. Mbretërimi i Aleksandrit II (1855-1881) pa një përparim të rëndësishëm kulturor, shoqëror dhe intelektual dhe një ekonomi industrializuese. Tensionet u rritën pasi Shën Petersburgu miratoi politikat e [[Rusifikimi i Finlandës|rusifikimit] në vitin 1898; rrethanat e reja panë futjen e një autonomie të kufizuar dhe reduktimin e shprehjes kulturore finlandeze. Trazirat në Rusi dhe Finlandë gjatë Luftës së Parë Botërore (1914–1918) dhe rënia e mëvonshme e Perandorisë Ruse më 1917 rezultuan në Deklaratën e Pavarësisë Finlandeze dhe fundin e Dukatit të Madh.[2]

Qeveria dhe politika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Harta e Finlandës, rreth vitit 1900. Harta është në rusisht dhe përdor emrat e vendeve suedeze të shkruara në cirilik.
Provincat e Dukatit të Madh të Finlandës

Perandori rus sundoi si Duka i Madh i Finlandës dhe u përfaqësua në Finlandë nga Guvernatori i Përgjithshëm. Senati i Finlandës ishte organi më i lartë qeverisës i Dukatit të Madh dhe përbëhej nga finlandezë vendas. Në Shën Petersburg, çështjet finlandeze u përfaqësuan nga Ministri-Sekretari i Shtetit për Finlandën. Senati kishte një rol kryesisht këshillues derisa mori të drejtën e përfaqësimit në 1886. Përveçse kishte administratën e vet qendrore, rajonale dhe lokale, Finlanda kishte pullat, monedhën dhe ushtrinë e saj.

Statuja e Aleksandrit IISheshin e Senatit në Helsinki u ndërtua për të përkujtuar rivendosjen e tij të Dietës së Finlandës më 1863.

Aleksandri I nuk donte që Dukati i Madh të ishte një monarki kushtetuese, por institucionet qeveritare të lindura gjatë sundimit suedez i ofruan atij një formë qeverisjeje më efikase sesa monarkia absolute në Rusi. Kjo evoluoi në një nivel të lartë autonomie nga fundi i shekullit të 19-të. Kishte gjithsej njëzet Guvernatorë të Përgjithshëm nga Lufta Finlandeze deri në pavarësinë:[3]

Provincat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Ndarja administrative e Dukatit të Madh ndoqi modelin perandorak rus me provinca (rusisht: губерния guvernator, suedisht: län, finlandisht: lääni) të kryesuara nga guvernatorët. Megjithatë, u bënë pak ndryshime, dhe duke qenë se gjuha e administratorëve ishte ende suedeze, terminologjia e vjetër nga koha suedeze vazhdoi në përdorim lokal. Provinca Viipuri fillimisht nuk ishte pjesë e Dukatit të Madh, por në 1812 u transferua nga Car Aleksandri I nga Rusia në Finlandë. Pas 1831 kishte tetë provinca në Dukatin e Madh deri në fund dhe kjo vazhdoi në Finlandën e pavarur:

Popullsia historike e Dukatit të Madh[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1810: 863,000[4]
1830: 1,372,000
1850: 1,637,000
1870: 1,769,000
1890: 2,380,000
1910: 2,943,000
1920: 3,148,000 (Finlanda e pavarur, që nga viti 1917)

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Finlandisht: Suomen suuriruhtinaskunta; Suedisht: Storfurstendömet Finland; Rusisht: Великое княжество Финляндское, Velikoye knyazhestvo Finlyandskoye (të gjitha këto përkthehen fjalë për fjalë si Principata e Madhe e Finlandës)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Klinge 1997, Jutikkala & Pirinen 2002, Pulma 2003a, Zetterberg 2003, Jussila 2004, Ylikangas 2007.
 2. ^ Haapala 1995, Jussila 2004 ja 2007, Ylikangas 2007.
 3. ^ Apunen 1987, Jutikkala & Pirinen 2002, Pulma 2003a, Jussila 2004
 4. ^ B. R. Mitchell, European Historical Statistics, 1750–1970 (Columbia U.P., 1978), p. 4

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Hall, Wendy (1953), Green, Gold, and Granite (në anglisht), London: Max Parrish & Co.
 • Jutikkala, Eino; Pirinen, Kauko (1962), A History of Finland (në anglisht) (bot. rev.), New York, Washington: Praeger Publishers.
 • Mäkinen, Ilkka. (2015), "From Literacy to Love of Reading: The Fennomanian Ideology of Reading in the 19th-Century Finland", Journal of Social History (në anglisht), 49 (2).
 • Seton-Watson, Hugh (1967), The Russian Empire 1801–1917 (në anglisht), London: Oxford.

Lexim më tutje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Alenius, Kari. "Russification in Estonia and Finland Before 1917," Faravid, 2004, Vol. 28, pp. 181–94 Online
 • Huxley, Steven. Constitutionalist insurgency in Finland: Finnish "passive resistance" against Russification as a case of nonmilitary struggle in the European resistance tradition (1990)
 • Jussila, Osmo, et al. From Grand Duchy to a Modern State: A Political History of Finland Since 1809 (Hurst & Co. 1999).
 • Kan, Aleksander. "Storfurstendömet Finland 1809–1917 – dess autonomi enligt den nutida finska historieskrivningen" (in Swedish) ["Autonomous Finland 1809–1917 in contemporary Finnish historiography"] Historisk Tidskrift, 2008, Issue 1, pp. 3–27
 • Polvinen, Tuomo. Imperial Borderland: Bobrikov and the Attempted Russification of Finland, 1898–1904 (1995) Duke University Press. 342 pp.
 • Thaden, Edward C. Russification in the Baltic Provinces and Finland (1981). JSTOR

Lidhje të jashtne[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 Commons: Grand Duchy of Finland – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale