E mbinatyrshmja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shën Pjetri Përpjekja për të ecur mbi ujë (1766), pikturë nga François Boucher

E mbinatyrshmja ose supernatyralizmi është koncepti i një mbretërie ose domeni që tejkalon, ose shtrihet përtej, ose është disi "sipër" universit natyror hapësinor. Koncepti ndonjëherë zbatohet për subjektet ose ngjarjet që janë jashtë sferës së të kuptuarit shkencor të ligjeve të natyrës, por megjithatë diskutohen nga besimtarët që ekzistojnë. [1] Shembuj përfshijnë engjëjt, perënditë dhe hyjnitë, shpirtrat, si dhe aftësitë njerëzore si magjia, telekinezia, paracaktimi dhe perceptimi ekstensensiv .

Historikisht, fuqitë supernatyrale ose të mbinatyrshme janë thirrur për të shpjeguar fenomenet aq të ndryshme si janë: rrufetë, stinët dhe shqisat njerëzore. Natyralistët pohojnë se nuk ekziston asgjë përtej botës fizike, duke treguar mungesën e provave të besueshme për çdo gjë të mbinatyrshme, dhe kështu ata mbajnë qëndrime skeptike ndaj koncepteve të mbinatyrshme. [2]

Supernatyralja ose e mbinatyrshmja paraqitet në kontekste okulte dhe fetare, [3] por gjithashtu mund të paraqitet edhe si një shpjegim në kontekste më laike, si në rastet e bestytnive ose besimit në dukuritë paranormale. [2]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ https://www.merriam-webster.com/dictionary/supernatural
  2. ^ a b Halman, Loek (2010). "8. Atheism And Secularity In The Netherlands". përmbledhur nga Phil Zuckerman (red.). Atheism and Secularity Vol.2: Gloabal Expressions. Praeger. ISBN 9780313351839. "Thus, despite the fact that they claim to be convinced atheists and the majority deny the existence of a personal god, a rather large minority of the Dutch convinced atheists believe in a supernatural power!" (e.g. telepathy, reincarnation, life after death, and heaven) {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Pasulka, Diana (23 nëntor 2014). "Religion and the Paranormal". Oxford University Press blog (në anglisht). Oxford University Press.

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]