Edukimi dhe trajnimi ushtarak

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Arsimi ushtarak është një proces që synon të krijojë dhe përmirësojë aftësitë e personelit ushtarak në rolet e tyre përkatëse. Arsimi ushtarak mund të jetë vullnetar ose i detyrueshëm. Ai fillon me trajnimin e rekrutimit, vazhdon me arsimimin dhe trajnimin specifik për rolet ushtarake dhe ndonjëherë përfshin edhe trajnime shtesë gjatë një karriere ushtarake. Stafi drejtues është personeli ushtarak i cili përbëhet nga stafi instruktiv në një institucion stërvitor ushtarak. Arsimi ushtarak është objekt studimi i pedagogjisë ushtarake dhe zakonisht zhvillohet në institucionet përkatëse arsimore (akademi ushtarake).

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në disa vende, arsimi dhe aftësimi ushtarak janë pjesë e arsimit të detyrueshëm. Organizatorët besojnë se arsimi ushtarak mund të sjellë disa përfitime dhe përvoja që nuk mund të merren nga klasat normale dhe/ose arsimi i përgjithshëm. Për më tepër, pjesëmarrësit janë në gjendje të mësojnë më shumë aftësi mbijetese gjatë arsimit dhe trajnimit ushtarak, si bashkëpunimi dhe qëndrueshmëria, të cilat do t'i ndihmojnë pjesëmarrësit të përmirësojnë aftësitë e personelit ushtarak në rolet e tyre përkatëse.

Forma parësore dhe fillestare e arsimit dhe trajnimit ushtarak është trajnimi i rekrutimit, që përdor teknika të ndryshme të kushtëzimit për të risocializuar të trajnuarit në një sistem ushtarak, për të siguruar që ata do t'i binden të gjitha urdhrave pa hezitim me qëllim të përvetësimit të aftësive bazë ushtarake. [1] [2] [3] [4] [5] Risocializimi si koncept sociologjik përfshin procesin e "rikualifikimit" mendor dhe emocional të individëve në mënyrë që ata të mund të veprojnë në një mjedis të ri; promovon ndryshime në qëndrimet dhe sjelljet e një individi. Instruktori i stërvitjes ka për detyrë t'i bëjë pjesëtarët e shërbimit të përshtatshëm për përdorim ushtarak.

Pas trajnimit të tyre të rekrutimit, personeli mund t'i nënshtrohet trajnimeve të mëtejshme specifike për rolin e tyre ushtarak, duke përfshirë përdorimin e çdo pajisjeje të specializuar. Më pas ata konsiderohen normalisht të përshtatshëm për shërbimin ushtarak.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Australia, Department of Defence (2006). "Final report of the Learning Culture Inquiry" (PDF). Marrë më 2017-07-01. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Winslow, Donna (2004). "Misplaced Loyalties: The Role of Military Culture in the Breakdown of Discipline in Two Peace Operations". Journal of Military and Strategic Studies (në anglisht). 6 (3). ISSN 1488-559X. Arkivuar nga origjinali më 2017-12-24. Marrë më 2018-02-19.
  3. ^ McGurk; etj. (2006). 'Joining the ranks: The role of indoctrination in transforming civilians to service members', (in 'Military life: The psychology of serving in peace and combat [vol. 2]'). Westport: Praeger Security International. fq. 13–31. ISBN 978-0275983024. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Dave, Grossman (2009). On killing : the psychological cost of learning to kill in war and society (bot. Rev.). New York: Little, Brown and Co. ISBN 9780316040938. OCLC 427757599. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ John., Hockey (1986). Squaddies : portrait of a subculture. Exeter, Devon: University of Exeter. ISBN 9780859892483. OCLC 25283124. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)