Jump to content

Egjiptianët e sotëm

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Egjiptanët janë banorë vendas të Egjiptit ose banorë që kanë prejardhje nga Egjipti. Nga botëkuptimet e vjetra shqiptare si egjiptianë merren një pjesë e popullsisë, banorë të Misirit/Egjiptit, të cilët nuk ishin të përzier me fiset arabe deri në ditët tona.

Në historinë e njerizimit në emër të tyre janë të shkruara një numër i konsiderueshëm i të arriturave me rëndësi të nivelit planetarë. Kështu në emër të tyre paraqitet përpunuesit e parë të hekurit (vitin 3000 p.e.sonë), të qelqit (vitin 1370 p.e.sonë ), etj.Egjiptanët e lashtë kanë jetuar ndërmjet viteve 4000 para erës se re dhe 500 para e.re në viset e thata e të nxehta gjatë lumit Nil.

shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]