Jump to content

Egjiptologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Piramidat në Gizë

Egjiptologjia është shkencë, gjegjësisht grupim i shkencave të përafërta ë cilat meren me studimin e Egjiptit të lashtë. Arbitrarisht mund të ndahet në degë të cilat kan për studim Egjiptin në parahistori (deri te fillimi i dinastisë së parë diku para 3000 viteve p.l.k.). Egjiptin e dinastive (kohën e Egjiptit të vjetër, të mesëm dhe mbrtërisë së re, nga viti 3000 p.l.k deri te shekulli IV p.l.k gjegjësisht deri në okupimin e Egjiptit nga Aleksandri i Madh) dhe Egjiptin helenik dhe romako-bizantin (deri te rënja nën sundimin arab).

Edhe pse arkeologjia ka zbuluar gjërat më spektrakulare në lidhje me Egjiptin, prap se prap ajo nuk është e vetmja degë e cila i takon egjiptologjisë. Këtu janë edhe historia, epigrafika, paleolinguistika, etj.

Përkthim - Ibn Wahshiyya 985 para Krishtit Hieroglifika e Vjetër

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]