Ejaleti i Nishit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ejaleti i Nishit në vitet 1850

Ejaleti ose Pashallëku i Nishit (turqishtja osmane: ایالت نیش; Eyālet-i Nīş)[1] ishte një njësi territoriale administrative e Perandorisë Osmane e vendosur në territorin e Serbisë së sotme jugore dhe Bullgarisë perëndimore. Ajo u formua në vitin 1846 dhe qendra administrative e saj ishte Nishi.[2] Pashallëku i Nishit u inkorporua në Vilajetin e Danubit në vitin 1864.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1861, Midhat Pasha u vu në krye të ejaletit të Nishit. Ai ishte një reformator i ndikuar nga idetë perëndimore dhe ejaleti u bë një shfaqje e lëvizjes reformiste. Ai trajtoi problemet e komunikimit dhe sigurisë: ai krijoi një sistem shtëpish bllokimi për të ndaluar inkursionin e bandave të armatosura nga Serbia. Sipas biografisë së djalit të tij lavdërues për të, "ai organizoi një xhandarmëri, siguroi mbledhjen paqësore të taksave dhe i dha fund çdo persekutimi fetar".

Ai gjithashtu themeloi shkolla dhe spitale për anëtarët e të gjitha grupeve fetare pa diskriminim. Reformat e Midhatit ishin aq të suksesshme sa frymëzuan një ripërpunim të sistemit osman. Në vitin 1864, këshilli i shtetit vendosi që ejaletet të zëvendësoheshin me vilajete më të mëdha. Në secilin prej këtyre niveleve kryesore të sundimit, do të kishte këshilla të përzier myslimano-krishterë.

I pari nga vilajetet u drejtua për një kohë nga Midhat Pasha dhe përfshinte ish Ejaletin e Nishit dhe pjesën më të madhe të Bullgarisë dhe quhej "Vilajeti i Danubit". Në tre vitet e ardhshme, ai realizoi një program të madh të ndërtimit të shkollave dhe punëve të tjera publike, si dhe prezantoi një gazetë provinciale.[3]

Ndarjet administrative[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sanxhakët e ejaletit në mesin e shekullit të 19-të:[4]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Some Provinces of the Ottoman Empire" (në anglisht). Geonames.de. Arkivuar nga origjinali më 10 korrik 2015. Marrë më 25 shkurt 2013.
  2. ^ The English Cyclopaedia: Geography nga Charles Knight
  3. ^ Malcolm, Noel (1998). Kosovo: A short history (në anglisht). Washington Square, New York: New York University Press. fq. 191. ISBN 0-8147-5598-4.
  4. ^ The three eras of Ottoman history, a political essay on the late reforms of ..., f. 75, në Google Books By James Henry Skene