Ekonomia e Sudanit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Shpjegim
Ky artikull sipas rregullores mbi shkronjat Ç, ç, Ë, ë, bie në kundërshtim me rregulloren e Wikipedisë në gjuhën shqipe, për këtë arsye nuk mund të merret si i saktë derisa të rregullohet.


Sudani është shtet agrar. Pjesa me e madhe e popullsisë jeton nga bujqësia. Në Sudan prodhohet mielli, gruri, misri, orizi, te cilat nuk mjaftojnë. Sa u perket bimëve komerciale, në Sudan prodhohet : pambuku, susami, orashidet, hurmat, bananet, agrumet, domatet etj. Blegtoria në Sudan është dege ekonomike me rendësi te veçantë, shfrytëzohen kullotat e Kardofanit dhe Darfurit. Rriten gjedhet, delet, dhite, devet, gomaret, kuaj e mushka. Sudani ka teprica ekonomike te bagëtisë për treg. Eksporton në Arabi e gjetkë kafsh, lëkura e mish. Blegtoria është e zhvilluar, aty ku miza ce-ce nuk arrin te bej dëme. Pylltaria, si burim natyror ka baz te shendoshe për shfrytëzim. Në zonat jugore shtrihen pyjet virgjine ekuatoriale me shumë lloje te drunjve te çmuar dhe te forte : magagoni, abanozi, vava, sapele etj. kurse në zonat mes dy Nileve shtrihen pyjet galerike dhe ato savanike me akaciet e ndryshme. Nga lloji Akatia Senegal nxirën sasi te mëdha te gomës arabike (me se 26.000 tone) me te cilat Sudani zë vendin e pare në bote. Transporti i drurit me tepër behet neper dy degët e lumit Nil, sidomos në Nilin e bardhe.