Ekonomia e Turqisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Kurti financiar Maslak në Stamboll
Kuarti financiar Levent në Stamboll

Ekonomia e Turqisë ka pësuar ndryshime të mëdha, sidomos që nga vitet e 80-ta të shekullit XX, kur filloi zhvillimi i ri ekonomik dhe marrja e kredive në bankat e ndryshme. Në vitin 1990 Turqia kishte 49,4 miliard $ borxhe, ndërsa në vitin 2002 kjo sasi ishte rritur në 131,6 miliard $. Investuasit më të mëdhenj janë kompanitë shtetërore, private vendase dhe të huaja. Bazë e mirë e zhvillimit ekonomik janë kushtet e mira natyrore (relieve i ulët në pjesët perëndimore dhe vise bregdetare), pasuritë minerale, kullotat malore e pyjet në pjesën lindore, veriore e jugore, bregdeti i gjatë i përshtatshëm për zhvillimin e turizmit, fuqia e lirë punëtore dhe regu I madh jo vetëm i Turqisë, por edhe i vendeve të tjera fqinje.

Industria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bujqësia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitet e 50-ta të shek. XX me bujqësi merrej 80% e popullsisë, e cila tash në vitin 2003 është zvogëluar për 45,8%, dhe e cila në vitin 2001 krijonte 14% të të ardhurave. Bujqësia ka kushte të mira për zhvillim, sipërfaqe të ulëta në pjesët përendimore dhe pranëbregdetare, 31,5% tokë pune, 26% pyje, 16% livadhe e kullota dhe 23% joproduktive, klimë mesdhetare e kontinentale, lumenj të cilët përdoren për ujitjen e tokave të mbjella me drithëra, perime, pemë frutore, pambuk, duhan, luledielli, panxhar etj. Pjesa më e madhe e luginave lumore dhe e rrafsheve të ulëta janë futur nën sisteme të ujitjes artificiale. Ujitja e tokave dhe përdorimi i masave agroteknike ka ndikuar në rritjen e rendimenteve, e ka nxitur eksportin e prodhimeve bujqësore dhe zhvillimin e industrisë së lehtë.

Blegtoria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zejtaria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Turizmi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vecoritë e saj fiziko-klimatike, trashëgimia monumentale arkeologjike-historike, traditat e pasura kulturore (artizanati, këngët, valet, gatimet e shijshme, etj.), por dhe plazhet e bukura mesdhetare, janë arsyet që në vitin 2014 Turqinë e vizituan 42 milionë turista duke e renditur Turqinë në vendin e gjashte në destinacionet më të pëlqyera.

Tregtia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Komunikacioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]