Eksperimenti i burgut në Stanford

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pllakë në vendin e eksperimentit të burgut në Stanford

Eksperimenti i burgut në Stanford (SPE) ishte një eksperiment i psikologjisë sociale, i ndikuar nga eksperimenti Milgram që u përpoq të hetonte efektet psikologjike të fuqisë së perceptuar, duke u përqëndruar në luftën midis të burgosurve dhe oficerëve të burgut. Ai u zhvillua në Universitetin Stanford për gjashtë ditë, 15–20 gusht 1971, nga një grup kërkimor i studentëve të kolegjit të udhëhequr nga profesori i psikologjisë Philip Zimbardo.[1] Në studim, vullnetarët u caktuan të ishin ose "roje" ose "të burgosur" me anë të një monedhe, në një burg të trilluar, me vetë Zimbardon që shërbente si mbikëqyrës. Disa "të burgosur" u larguan në mes të eksperimentit dhe i gjithë eksperimenti u braktis pas gjashtë ditësh. Raportet e hershme mbi rezultatet eksperimentale pohuan se studentët përqafuan shpejt rolet e tyre të caktuara, me disa roje që zbatuan masa autoritare dhe në fund ushtruan tortura psikologjike te disa të burgosur, ndërsa shumë të burgosur pranuan në mënyrë pasive abuzimin psikologjik dhe, me kërkesat e oficerëve, ngacmonin në mënyrë aktive të burgosurit e tjerë që përpiqeshin për ta ndaluar atë. Eksperimenti është përshkruar në shumë tekste hyrëse të psikologjisë shoqërore,[2] edhe pse disa kanë zgjedhur ta përjashtojnë atë sepse metodologjia dhe etika e tij ndonjëherë vihen në pikëpyetje.[3]

Zyra Amerikane e Kërkimeve Detare[4] financoi eksperimentin si një hetim mbi shkaqet e vështirësive midis rojeve dhe të burgosurve në Marinën e Shteteve të Bashkuara dhe Trupat Detare të Shteteve të Bashkuara. Disa pjesë të tij u filmuan, dhe fragmente të xhirimeve janë në dispozicion të publikut.

Gjetjet e eksperimentit janë vënë në pikëpyetje dhe eksperimenti është kritikuar për metodologji joshkencore.[5] Megjithëse Zimbardo e interpretoi eksperimentin duke treguar se "rojet e burgut" përqafuan instinktivisht sjelljet sadiste dhe autoritare, Zimbardo në fakt udhëzoi "rojet" të ushtronin kontroll psikologjik mbi "të burgosurit". Kritikët vunë re gjithashtu se disa nga pjesëmarrësit u sollën në një mënyrë që do të ndihmonte studimin, kështu që, siç tha një "roje" më vonë, "studiuesit do të kishin diçka për të punuar", e cila njihet si karakteristikë e kërkesës. Variantet e eksperimentit janë kryer nga studiues të tjerë, por asnjë nga këto përpjekje nuk ka përsëritur rezultatet e EBS.[6]

Qëllimet e Zimbardos[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Faqja zyrtare (e arkivuar) e Eksperimentit të Burgut Stanford përshkruan qëllimin e eksperimentit si më poshtë:

Ne donim të shihnim se cilat ishin efektet psikologjike të të qenit i burgosur ose roje burgu. Për ta bërë këtë, ne vendosëm të krijonim një burg të simuluar dhe më pas të shënonim me kujdes efektet e këtij institucioni në sjelljen e të gjithë atyre brenda mureve të tij.[7]

Një artikull i vitit 1997 nga Shërbimi i Lajmeve në Stanford i përshkroi qëllimet e eksperimentit në një mënyrë më të detajuar:

Arsyeja kryesore e Zimbardos për kryerjen e eksperimentit ishte përqëndrimi në fuqinë e roleve, rregullave, simboleve, identitetit të grupit dhe vërtetimit të sjelljes që do të zmbrapste në përgjithësi individët e zakonshëm. "Unë kisha bërë kërkime për disa vjet mbi zhdukjen, vandalizmin dhe dehumanizimin që ilustronte lehtësinë me të cilën njerëzit e zakonshëm mund të drejtoheshin për t'u përfshirë në akte antisociale duke i vënë ata në situata ku ata ndiheshin anonimë, ose mund të perceptonin për të tjerët në mënyra që i bënë ata më pak se njerëzorë, si armiq ose objekte," tha Zimbardo në simpoziumin e Torontos në verën e vitit 1996.[8]

Metoda eksperimentale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pjesëmarrësit meshkuj u rekrutuan dhe u thanë se do të merrnin pjesë në një simulim dyjavor të burgut. Ekipi përzgjodhi 24 aplikantët, rezultatet e testit të të cilëve parashikuan se ata do të ishin më të qëndrueshëm dhe më të shëndetshëm psikologjikisht.[9] Këta pjesëmarrës ishin kryesisht të bardhë[10] dhe të klasës së mesme. Grupi u zgjodh qëllimisht për të përjashtuar ata me prejardhje kriminale, dëmtime psikologjike ose probleme mjekësore. Ata të gjithë ranë dakord të marrin pjesë në një periudhë prej 7 deri në 14 ditë dhe morën 15 dollarë në ditë (afërsisht e barabartë me $96 të vitit 2020).[11]

Eksperimenti u krye në një seksion 10.5 m të një bodrumi të Jordan Hall (ndërtesa e psikologjisë e Stanford). Burgu kishte dy mure të fabrikuara, një në hyrje dhe një në murin e qelisë për të bllokuar vëzhgimin. Çdo qeli (1.8 × 2.7 m), përmbante vetëm një krevat fëmijësh për të burgosurit.[12] Të burgosurit ishin të mbyllur 24 orë në ditë. Në të kundërt, rojet jetonin në një mjedis shumë të ndryshëm, të ndarë nga të burgosurit. Atyre iu dhanë zona pushimi dhe relaksi, dhe rehati të tjera.

Dymbëdhjetëve nga njëzet e katër pjesëmarrësve iu caktua roli i të burgosurit (nëntë plus tre zëvendësues të mundshëm), ndërsa dymbëdhjetë të tjerëve iu caktua roli i rojes (gjithashtu nëntë plus tre zëvendësues të mundshëm). Zimbardo mori rolin e mbikëqyrësit dhe një asistent kërkimor universitar mori rolin e kujdestarit. Zimbardo e projektoi eksperimentin me qëllim që të shkaktonte çorientim, depersonalizim dhe deindividualizim tek pjesëmarrësit.

Studiuesit mbajtën një seancë orientimi për rojet një ditë para eksperimentit, gjatë së cilës rojet u udhëzuan të mos i dëmtonin fizikisht të burgosurit ose të ndalonin ushqimin ose pijen. Në pamjet e studimit, Zimbardo mund të shihet duke folur me rojet: "Ju mund të krijoni te të burgosurit ndjenja mërzie, një ndjenjë frike deri diku, mund të krijoni një nocion arbitrariteti se jeta e tyre kontrollohet plotësisht nga ne, sipas sistemit, ti, unë, dhe ata nuk do të kenë privatësi. Ne do të heqim individualitetin e tyre në mënyra të ndryshme. Në përgjithësi ajo që çon e gjithë kjo është një ndjenjë e pafuqisë. Kjo do të thotë, në këtë situatë ne do të kemi të gjithë fuqinë dhe ata nuk do të kenë asnjë."[13]

Hulumtuesit u siguruan rojeve shkopinj druri për të vendosur statusin e tyre,[14] veshje të ngjashme me atë të një gardiani të vërtetë të burgut (këmishë kaki dhe pantallona nga një dyqan i tepërt ushtarak lokal), dhe syze dielli të pasqyruara për të parandaluar kontaktin me sy. Të burgosurit mbanin tym të pakëndshëm, të papërshtatshëm dhe kapele çorape, si dhe një zinxhir rreth kyçit të këmbës. Rojet u udhëzuan të thërrisnin të burgosurit sipas numrave të caktuar, të qepur në uniformat e tyre, në vend të emrit.

Të burgosurit u "arrestuan" në shtëpitë e tyre dhe u "akuzuan" për grabitje me armë. Departamenti lokal i policisë Palo Alto ndihmoi Zimbardo në arrestimet e simuluara dhe kreu procedura të plota prenotimi për të burgosurit, të cilat përfshinin gjurmët e gishtërinjve dhe marrjen e të shtënave me turi. Të burgosurit u transportuan në burgun e simuluar nga komisariati i policisë, ku u kontrolluan dhe u dhanë identitetet e tyre të reja.

Qelitë e vogla të simuluara të burgut u ngritën për të mbajtur nga tre të burgosur secila. Kishte një korridor të vogël për oborrin e burgut, një dollap për izolim dhe një dhomë më të madhe përballë të burgosurve për rojet dhe kujdestarin. Të burgosurit duhej të qëndronin në qelitë dhe oborrin e tyre gjithë ditën dhe natën deri në fund të studimit. Rojet punuan në ekipe prej tre personash për ndërrime tetorëshe. Rojeve nuk u kërkohej të qëndronin në vend pas ndërrimit të tyre.

Rojet kishin përgjigje të ndryshme për rolet e tyre të reja. Njëri, i përshkruar nga Stanford Magazine si "roja më abuziv" ndjeu se sjellja e tij agresive po ndihmonte eksperimentuesit të merrnin atë që donin. Një tjetër që i ishte bashkuar eksperimentit me shpresën se do të zgjidhej si i burgosur, në vend të kësaj kujton "Unë sillja nyje me vete, dhe çdo ditë doja t'i jepja atyre të burgosurve. Kam shikuar në fytyrat e tyre dhe shihja se si ata janë duke u dërrmuar dhe u ndjeva keq për ta"[15] "Warden" David Jaffe ndërhyri për të ndryshuar sjelljen e këtij roje, duke e inkurajuar atë për të "marrë pjesë" më shumë dhe të bëhet më "i ashpër."[16]

Rezultatet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas një dite të parë relativisht të pakëndshme, ditën e dytë të burgosurit në Qelinë 1 bllokuan derën e qelisë me shtretërit e tyre dhe hoqën kapakët e tyre, duke refuzuar të dilnin ose të ndiqnin udhëzimet e rojeve. Rojet nga turnet e tjera vullnetarisht punuan orë shtesë, për të ndihmuar në shuarjen e revoltës, dhe më pas sulmuan të burgosurit me aparate zjarri pa u mbikëqyrur nga stafi kërkimor. Duke gjetur se trajtimi i nëntë shokëve të qelisë me vetëm tre roje në ndërrim ishte sfidues, njëri nga rojet sugjeroi që ata të përdorin taktika psikologjike për t'i kontrolluar ata. Ata krijuan një "qeli privilegji" në të cilën të burgosurit që nuk ishin përfshirë në trazirë trajtoheshin me shpërblime të veçanta, të tilla si ushqime me cilësi më të lartë. Të burgosurit "e privilegjuar" zgjodhën të mos e hanin vaktin në komisariat me shokët e tyre të burgosur.

Pas vetëm 35 orësh, një i burgosur filloi të sillej si "i çmendur", siç e përshkroi Zimbardo: "#8612 pastaj filloi të sillej si i çmendur, të bërtiste, të mallkonte, të tërbohej që të dukej jashtë kontrollit. U desh shumë kohë para se të bindeshim se ai po vuante vërtet dhe se na duhej ta lironim".

Rojet i detyruan të burgosurit të përsëritnin numrat e caktuar[17] për të përforcuar idenë se ky ishte identiteti i tyre i ri. Rojet së shpejti i përdorën këto akuza të të burgosurve për të ngacmuar të burgosurit, duke përdorur ndëshkimin fizik siç është ushtrimi i zgjatur për gabimet në numërimin e të burgosurve. Kushtet sanitare ranë me shpejtësi, të rënduara nga refuzimi i gardianëve për të lejuar disa të burgosur të urinojnë ose jashtëqesin kudo, përveç në një kovë të vendosur në qelinë e tyre. Si ndëshkim, rojet nuk i linin të burgosurit të zbraznin kovën e kanalizimeve. Dyshekët ishin një artikull i çmuar në burg, kështu që rojet i ndëshkonin të burgosurit duke u hequr dyshekët, duke i lënë ata të flinin mbi beton. Disa të burgosur u detyruan të ishin lakuriq si një metodë degradimi. Disa roje u bënë gjithnjë e më mizorë ndërsa eksperimenti vazhdoi; eksperimentuesit raportuan se afërsisht një e treta e rojeve shfaqën prirje të vërteta sadiste. Shumica e rojeve u mërzitën kur eksperimenti u ndërpre pas vetëm gjashtë ditësh.

Zimbardo përmend thithjen e tij në eksperiment. Ditën e katërt, disa nga rojet thanë se kishin dëgjuar një thashethem se i burgosuri i liruar do të kthehej me miqtë e tij dhe do të lironte të burgosurit e mbetur. Zimbardo dhe rojet e çmontuan burgun dhe e zhvendosën atë në një kat tjetër të ndërtesës. Vetë Zimbardo priste në bodrum, në rast se i burgosuri i liruar paraqitej, dhe planifikonte t'i thoshte se eksperimenti ishte përfunduar. I burgosuri i liruar nuk u kthye më, dhe burgu u rindërtua në bodrum.

Zimbardo argumentoi se të burgosurit kishin brendësuar rolet e tyre, pasi disa kishin deklaruar se do të pranonin "lirimin me kusht" edhe nëse kjo do të thoshte humbjen e pagës së tyre, pavarësisht faktit se dorëheqja do të kishte arritur të njëjtin rezultat pa vonesën e përfshirë në pritjen e kërkesave të tyre për lirim me kusht të jepet ose mohohet.[18] Zimbardo argumentoi se ata nuk kishin asnjë arsye për pjesëmarrje të vazhdueshme në eksperiment pasi kishin humbur të gjithë kompensimin monetar, megjithatë ata e bënë, sepse kishin brendësuar identitetin e të burgosurit.

I burgosuri Nr. 416, një i sapopritur i gatshëm në pritje, shprehu shqetësimin për trajtimin e të burgosurve të tjerë. Rojet u përgjigjën me më shumë abuzime. Kur ai refuzoi të hante salcice, duke thënë se ishte në grevë urie, rojet e mbyllën atë në "izolim", një dollap të errët: "rojet pastaj i udhëzuan të burgosurit e tjerë të godisnin në mënyrë të përsëritur derën ndërsa i bërtisnin numrit 416".[19] Rojet thanë se ai do të lirohej nga izolimi vetëm nëse të burgosurit hiqnin dorë nga batanijet e tyre dhe flinin në dyshekët e tyre të zhveshur, gjë që të gjithë përveç njërit refuzonin ta bënin.

Zimbardo e ndërpreu eksperimentin herët kur Christina Maslach, një studente e diplomuar në psikologji, me të cilën po kalonte (dhe më vonë u martua)[20] kundërshtoi kushtet e burgut pasi ajo u prezantua me eksperimentin për të kryer intervista. Zimbardo vuri në dukje se, nga më shumë se 50 njerëz që kishin vëzhguar eksperimentin, Maslach ishte e vetmja që vinte në dyshim moralin e tij. Vetëm pas gjashtë ditësh të një kohëzgjatjeje të planifikuar prej dy javësh, eksperimenti u ndërpre.[18]

Përfundimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 20 gusht 1971, Zimbardo u njoftoi pjesëmarrësve përfundimin e eksperimentit.

Sipas interpretimit të Zimbardo për EBS, ajo demonstroi se situata e simuluar e burgut, në vend të tipareve individuale të personalitetit, shkaktoi sjelljen e pjesëmarrësve.

Eksperimenti është përdorur gjithashtu për të ilustruar teorinë e disonancës njohëse dhe fuqinë e autoritetit.

Sjellja e pjesëmarrësve mund të jetë formësuar duke ditur se ata ishin të shikuar (efekti Hawthorne).[21] Në vend që të përmbahen nga frika e një vëzhguesi, rojet mund të jenë sjellë më agresivisht kur mbikëqyrësit që i vëzhguan nuk ndërhynë për t'i frenuar.[22]

Kritika dhe përgjigje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ka pasur polemika si për etikën ashtu edhe për ashpërsinë shkencore të eksperimentit të burgut në Stanford që nga fillimi, dhe ai kurrë nuk është përsëritur me sukses.[6] Akademiku dhe regjisori francez Thibault Le Texier, në një libër të vitit 2018 për eksperimentin, Histoire d'un mensonge ("Historia e një gënjeshtre"), shkroi se nuk mund të përshkruhet kuptimisht si një eksperiment dhe se nuk kishte rezultate të vërteta për t'u folur. Në përgjigje të kritikave për metodologjinë e tij, vetë Zimbardo ka rënë dakord se EBS ishte më shumë një "demonstrim" sesa një "eksperiment" shkencor:

Që nga fillimi, unë gjithmonë kam thënë se është një demonstrim. E vetmja gjë që e bën atë një eksperiment është caktimi i rastësishëm i të burgosurve dhe rojeve, kjo është ndryshorja e pavarur. Nuk ka asnjë grup kontrolli. Nuk ka grup krahasimi. Pra, nuk i përshtatet standardeve të asaj që do të thotë të jetë "një eksperiment". Është një demonstrim shumë i fuqishëm i një fenomeni psikologjik dhe ka pasur rëndësi. [23]

Çështje etike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Eksperimenti u perceptua nga shumë njerëz se përfshinte etikë të diskutueshme, shqetësimi më serioz ishte se ai vazhdoi edhe pasi pjesëmarrësit shprehën dëshirën e tyre për t'u tërhequr. Përkundër faktit se pjesëmarrësve iu tha se kishin të drejtë të largoheshin në çdo kohë, Zimbardo nuk e lejoi këtë.[21]

Që nga koha e Eksperimentit të Burgut në Stanford, udhëzimet etike janë krijuar për eksperimentet që përfshijnë subjekte njerëzore.[24][25][26] Eksperimenti i Burgut Stanford çoi në zbatimin e rregullave për të përjashtuar çdo trajtim të dëmshëm të pjesëmarrësve. Para se të zbatohen, studimet njerëzore tani duhet të rishikohen dhe të gjenden nga një bord shqyrtues institucional (SHBA) ose komiteti i etikës (MB) që të jenë në përputhje me udhëzimet etike të përcaktuara nga Shoqata Psikologjike Amerikane. Këto udhëzime përfshijnë shqyrtimin nëse përfitimi i mundshëm për shkencën tejkalon rrezikun e mundshëm për dëm fizik dhe psikologjik.

Në kulturën popullore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Filmi i vitit 2001 Das Experiment me protagonist Moritz Bleibtreu bazohet në eksperimentin. Ai u ribotua në vitin 2010 si Eksperimenti

Filmi i vitit 2015 The Stanford Prison Experiment bazohet në eksperimentin.[27]

Seria e YouTube Mind Field (e drejtuar nga Michael Stevens) përmban një episod që diskuton eksperimentin.

Sezoni 3, episodi 2 i serisë televizive Veronica Mars të titulluar "Dasma ime e madhe yndyrore greke" përmban një eksperiment të ngjashëm.

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Victoria Bekiempis (4 gusht 2015). "What Philip Zimbardo and the Stanford Prison Experiment Tell Us About Abuse of Power". Newsweek (në anglisht).
 2. ^ "Intro to psychology textbooks gloss over criticisms of Zimbardo's Stanford Prison Experiment" (në anglisht). 7 shtator 2014.
 3. ^ "Psychology Itself Is Under Scrutiny" (në anglisht).
 4. ^ "FAQ on official site". Arkivuar nga origjinali më 9 shtator 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Le Texier, Thibault (2019-08-05). "Debunking the Stanford Prison Experiment". American Psychologist (në anglisht). 74 (7): 823–839. doi:10.1037/amp0000401. ISSN 1935-990X. PMID 31380664.
 6. ^ a b Blum, Ben. "The Lifespan of a Lie – Trust Issues". Medium. Marrë më 15 qershor 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Slideshow on official site". Prisonexp.org (në anglisht). fq. Slide 4. Arkivuar nga origjinali më 12 maj 2000.
 8. ^ "The Stanford Prison Experiment: Still powerful after all these years (1/97)" (në anglisht). News.stanford.edu. 1996-08-12. Arkivuar nga origjinali më 18 nëntor 2011. Marrë më 2018-07-12. In the prison-conscious autumn of 1971, when George Jackson was killed at San Quentin and Attica erupted in even more deadly rebellion and retribution, the Stanford Prison Experiment made news in a big way. It offered the world a videotaped demonstration of how ordinary people, middle-class college students, can do things they would have never believed they were capable of doing. It seemed to say, as Hannah Arendt said of Adolf Eichmann, that normal people can take ghastly actions.
 9. ^ Smith, J. R.; Haslam, S. A., red. (2012). Social Psychology: Revisiting the Classic Studies. Sage. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Saletan, William (12 maj 2004). "Situationist Ethics". Slate (në anglishte amerikane). ISSN 1091-2339. Marrë më 2 shkurt 2016.
 11. ^ Haney, C.; Banks, W. C.; Zimbardo, P. G. (1973). "Interpersonal dynamics in a simulated prison". International Journal of Criminology and Penology. 1: 69–97.
 12. ^ "Index of /downloads". zimbardo.com. Arkivuar nga origjinali më 20 janar 2015. Marrë më 11 nëntor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ "C82SAD L07 Social Influence II The BBC Prison Experiment (handout)". Psychology.nottingham.ac.uk. Arkivuar nga origjinali më 4 mars 2016. Marrë më 12 gusht 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Haney, C.; Banks, W. C. & Zimbardo, P. G. (1973). "Research reviews" (PDF). Zimbardo.com. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 25 shkurt 2021. Marrë më 12 gusht 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Ratnasar, Romesh (2011). "The Menace Within". Stanford Alumni Magazine. Arkivuar nga origjinali më 15 shtator 2012. Marrë më 12 korrik 2018. In 1973, an investigation by the American Psychological Association concluded that the prison study had satisfied the profession's existing ethical standards. But in subsequent years, those guidelines were revised to prohibit human-subject simulations modeled on the SPE. "No behavioral research that puts people in that kind of setting can ever be done again in America," Zimbardo says. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Van Bavel, J.J. (12 korrik 2018). "Rethinking the 'nature' of brutality: Uncovering the role of identity leadership in the Stanford Prison Experiment". doi:10.31234/osf.io/b7crx. The transcript of the meeting between Jaffe and Mark provides striking evidence that the Warden encouraged the Guard to discard his personal identity, to adopt a collective identity, and to embody stereotypic expectations associated with that collective identity {{cite journal}}: Burimi journal ka nevojë për |journal= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ "Slide tour". The Stanford Prison Experiment (në anglisht).
 18. ^ a b Zimbardo, P.G. (2007). The Lucifer Effect: Understanding How Good People Turn Evil. New York: Random House. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ "The Lucifer Effect". lucifereffect.com (në anglisht).
 20. ^ "The Standard Prison Experiment". Stanford University News Service (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 31 tetor 2001. Marrë më 12 gusht 2021.
 21. ^ a b "Zimbardo – Stanford Prison Experiment | Simply Psychology". www.simplypsychology.org. Marrë më 11 nëntor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)|quote=Zimbardo (1973) was interested in finding out whether the brutality reported among guards in American prisons was due to the sadistic personalities of the guards (i.e., dispositional) or had more to do with the prison environment (i.e., situational).
 22. ^ Konnikova, Konnikova (12 qershor 2015). "The Real Lesson of the Stanford Prison Experiment". New Yorker (në anglisht). Marrë më 12 korrik 2018. Occasionally, disputes between prisoner and guards got out of hand, violating an explicit injunction against physical force that both prisoners and guards had read prior to enrolling in the study. When the "superintendent" and "warden" overlooked these incidents, the message to the guards was clear: all is well; keep going as you are. The participants knew that an audience was watching, and so a lack of feedback could be read as tacit approval. And the sense of being watched may also have encouraged them to perform.
 23. ^ Resnick, Brian (28 qer 2018). "Philip Zimbardo defends the Stanford Prison Experiment, his most famous work". Vox (në anglisht). Marrë më 2018-07-09.|quote=From the beginning, I have always said it's a demonstration. The only thing that makes it an experiment is the random assignment to prisoners and guards, that's the independent variable. There is no control group. There's no comparison group. So it doesn't fit the standards of what it means to be "an experiment." It's a very powerful demonstration of a psychological phenomenon, and it has had relevance
 24. ^ U.S. Department of Health & Human Services Code of Federal Regulations, Title 45, Part 46, Protection of Human Subjects
 25. ^ The Belmont Report, Office of the Secretary, Ethical Principles and Guidelines for the Protection of Human Subjects of Research, The National Commission for the Protection of Human Subjects for Biomedical and Behavioral Research, April 18, 1979
 26. ^ U.S. Department of Health and Human Services, The Nuremberg Code
 27. ^ Highfill, Samantha (July 17, 2015). "Billy Crudup turns college students into prison guards in The Stanford Prison Experiment". Entertainment Weekly.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Abu Graib dhe eksperimenti: