Jump to content

Eksplozivi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Piktura ndërkombëtare për substanca shpërthyese.

Një eksploziv (ose material shpërthyes) është një substancë reaktive që përmban një sasi të madhe të energjisë potenciale që mund të prodhojë një shpërthim nëse lëshohet papritur, zakonisht i shoqëruar nga prodhimi i dritës, nxehtësisë, zërit dhe presionit. Një ngarkesë shpërthyese është një sasi e matur e lëndës shpërthyese, e cila ose mund të përbëhet vetëm nga një përbërës ose të jetë një përzierje që përmban të paktën dy substanca.

Energjia potenciale e ruajtur në një material shpërthyes, për shembull, mund të jetë:

Materialet shpërthyese mund të kategorizohen sipas shpejtësisë me të cilën ato zgjerohen. Materialet që shpërthejnë (pjesa e përparme e reaksionit kimik lëviz më shpejt nëpër material sesa shpejtësia e zërit) thuhet se janë "eksplozivë të fortë" dhe materialet që shpërthejnë thuhet se janë "eksplozivë të ulët". Eksplozivët gjithashtu mund të kategorizohen sipas ndjeshmërisë së tyre. Materialet e ndjeshme që mund të inicohen nga një sasi relativisht e vogël nxehtësie ose presioni janë eksplozivët parësorë dhe materialet që janë relativisht të pandjeshme janë eksplozivë dytësorë ose terciar.

Një shumëllojshmëri e gjerë kimikatesh mund të shpërthejnë; një numër më i vogël janë prodhuar posaçërisht për qëllime të përdorimit si eksploziv. Pjesa tjetër është shumë e rrezikshme, e ndjeshme, toksike, e shtrenjtë, e paqëndrueshme ose e prirur ndaj dekompozimit ose degradimit gjatë periudhave të shkurtra kohore.

Në të kundërt, disa materiale janë thjesht të djegshme ose të ndezshme nëse digjen pa shpërthyer.

Dallimi, megjithatë, nuk është i mprehtë. Disa materiale - pluhurat, pluhurat, gazrat ose lëngjet organike të avullueshme - mund të jenë thjesht të djegshëm ose të ndezshëm në kushte të zakonshme, por bëhen shpërthyese në situata ose forma specifike, si retë e shpërndara në ajër, ose mbyllje ose lëshim i papritur.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]