Elamët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Elam (/ iːləm /) ishte një qytetërim i vjetër para-iranian i përqendruar në Perëndimin dhe Jugperëndim të sotëm të asaj që sot është Irani i sotëm, që shtrihet nga ultësira e asaj që tani është Khuzestan dhe Provinca Ilam si dhe një pjesë e vogël e Irakut jugor . Emri modern Elam rrjedh nga elam i transliterimit sumer, bashkë me elamtuun e mëvonshëm akakadian dhe elamite haltamti. Shtetet Elamite ishin midis forcave kryesore politike të Lindjes së Mesme të lashtë[1]. Në literaturën klasike, Elami njihej edhe si Susiana, që është një emër që rrjedh nga kryeqyteti i saj, Suza.[2]

Elam ishte pjesë e urbanizimit të hershëm gjatë periudhës së Kalalkithit (Epoka e Bakrit). Shfaqja e të dhënave të shkruara prej rreth 3000 para Krishtit është paralel me historinë sumeriane, ku janë gjetur shënime pak më të hershme[3][4].Në periudhën e Vjetër Elamit (Epoka e Mesme e Bronzit), Elami përbëhej nga mbretëri në pllajën iraniane, me qendër në Anshan dhe që nga mesi i mijëvjeçarit të dytë para Krishtit u përqendrua në Suzë në ultësirat Khuzestane[5]. Kultura e saj luajti një rol vendimtar gjatë dinastisë Persiane Achaemenid që pasoi Elamin, kur gjuha elamite mbeti në mesin e atyre që ishin në përdorim zyrtar. Elamiti në përgjithësi konsiderohet një gjuhë e izoluar që nuk lidhet me gjuhët persiane dhe iraniane që vijnë më vonë. Në përputhje me ndeshjet gjeografike dhe arkeologjike, disa historianë argumentojnë se Elamitët përbëjnë një pjesë të madhe të paraardhësve të kohës moderne Lurs[6], gjuha e të cilit, Luri, u nda nga Persia e Mesme.

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Elamitët e quajtën vendin e tyre Haltamti,[7] ELAM Sumerian, Akamik Elamû, Elamiti femër "banor i Susiana, Elamiti".[8]

Qytetërimi Elamit ishte përqëndruar kryesisht në provincën e asaj që është Khuzestani dhe Ilam në kohët moderne. Emri modern provincial Khuzestan rrjedh nga emri Persian për Suzën: Persian Persia e Vjetër "Elam" (Persishtja e Vjetër: 𐎢𐎺𐎩), në Persian Persishten Huź "Susiana", e cila i dha persisht Xuzit moderne, të përbërë me -stån " "(shih Sistan" Saka-tokë ").

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njohuria e historisë së Elamit mbetet kryesisht fragmentare, rindërtimi bazohet kryesisht në burimet Mesopotamike (Sumeriane, Akadiane, Asiriane dhe Babilonase). Historia e Elamit është e ndarë tradicionalisht në tri periudha, që përfshin më shumë se dy mijëvjeçarë. Periudha para periudhës së parë të Elamit njihet si periudha proto-elamite:

 • Proto-Elamiti: c. 3200 - c. 2700 pes (Proto-elamiti në Suzë)
 • Periudha e vjetër Elamite: c. 2700 - c. 1600 pes (dokumentet më të hershme deri në dinastinë Eparti)
 • Periudha e Elamitit të Mesëm: c. 1500 - c. 1100 pes (Dinastia Anzanite deri në pushtimin babilonas të Suzës)
 • Periudha neo-elamite: c. 1100 - 540 pes (karakterizohet me ndikimin asirian dhe median. 539 BC shënon fillimin e periudhës së Achaemenid.)

Gjuha[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Elamiti tradicionalisht mendohet të jetë një gjuhë e izoluar, dhe krejtësisht e palidhur me semite fqinjë, Sumerian (gjithashtu e izoluar), dhe gjuhët e mëvonshme indo-evropiane iraniane që erdhën për të dominuar rajonin. Ishte shkruar në një kuneiform të përshtatur nga shkrimi semitik akadian i Asirisë dhe Babylonisë, megjithëse dokumentet më të hershme ishin shkruar në skenarin "Elamit linear". Në vitin 2006, dy mbishkrime edhe më të vjetra në një shkrim të ngjashëm u zbuluan në Jiroft në lindje të Elam, duke udhëhequr arkeologët që të spekulojnë se Elamiti Linear ishte përhapur fillimisht nga më tutje në lindje deri në Suzë. Duket se është zhvilluar nga një shkrim edhe më herët i njohur si "proto-elamite", por dijetarët nuk janë unanimë nëse apo jo ky shkrim është përdorur për të shkruar Elamitin ose një gjuhë tjetër, pasi ende nuk është deshifruar. Janë vërtetuar disa faza të gjuhës; data më e hershme që daton në mijëvjeçarin e tretë para erës sonë, më i fundit në Perandorinë Ameemenide.

Gjuha elamite mund të ketë mbijetuar deri në periudhën e hershme islame (afërsisht bashkëkohore me periudhën e hershme mesjetare në Evropë). Ndërmjet historianëve të tjerë mesjetarë islamikë, Ibn al-Nadim, për shembull shkroi se "Gjuhët iraniane janë Fahlavi (Pahlavi), Dari (të mos ngatërrohet me Dari Persian në Afganistanin modern), Khuzi, Persian dhe Suryani (Asirian) dhe Ibn Moqaffa vuri në dukje se Khuzi ishte gjuha jozyrtare e mbretërve të Persisë, "Khuz" duke qenë emri i korruptuar për Elamin.

Shiko edhe:[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjuha Elamite

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Elam: surveys of political history and archaeology, Elizabeth Carter and Matthew W. Stolper, University of California Press, 1984, p. 3
 2. ^ Encyclopaedia Judaica, Volume 6. p. 283.ISBN 978-0028659343.
 3. ^ Hock, Hans Heinrich (2009). Language History, Language Change, and Language Relationship: An Introduction to Historical and Comparative Linguistics (2nd ed.). Mouton de Gruyter. p. 69.ISBN 978-3110214291.
 4. ^ Gnanadesikan, Amalia (2008). The Writing Revolution: Cuneiform to the Internet. Blackwell. p. 25. ISBN 978-1444304688.
 5. ^ Elam: surveys of political history and archaeology, Elizabeth Carter and Matthew W. Stolper, University of California Press, 1984, p. 4
 6. ^ Edwards, I.E.S.; Gadd, C.J.; Hammond, G.L. (1971). The Cambridge Ancient History (2nd ed.). Cambridge University Press. p. 644.ISBN 9780521077910.
 7. ^ Kent, Roland (1953). Old Persian: Grammar, Texts & Lexicon. American Oriental Series. 33). American Oriental Society. p. 53. ISBN 0-940490-33-1.
 8. ^ Jeremy Black, Andrew George & Nicholas Postgate (eds.), ed. (1999). A Concise Dictionary of Akkadian. Harrassowitz Verlag. p. 68. ISBN 3-447-04225-7.