Elektrana fotovoltaike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Solar park
Parku Energjetik Lauingen 25,7 MW në Swabia bavareze, Gjermani

Elektrana fotovoltaike e njohur gjithashtu edhe si park diellor ose termocentral diellor, është një sistem energjetik fotovoltaik i lidhur me rrjetin në shkallë të gjerë (sistemi PFV) i projektuar për furnizimin me energji për nevoja të tregut. Ato dallohen nga shumica e pajisjeve të teknologjisë së energjetikës diellore të montuara në ndërtesa dhe të tjera të decentralizuara, sepse ato furnizojnë energji në nivelin e shërbimeve, në vend të një përdoruesi të thjeshtë ose përdoruesi lokal. Shprehja e përgjithshme diellore e shkallës së përdorimit përdoret ndonjëherë për të përshkruar këtë lloj projekti.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimi i energjisë diellore është nëpërmjet moduleve fotovoltaike që konvertojnë dritën drejtpërdrejt në energji elektrike. Megjithatë, kjo ndryshon dhe nuk duhet të ngatërrohet me energjinë diellore të përqendruar, teknologjia tjetër e gjenerimit diellor në shkallë të gjerë, e cila përdor nxehtësinë për të drejtuar një sërë sistemesh gjeneratorësh konvencionalë. Të dyja qasjet kanë avantazhet dhe disavantazhet e tyre, por deri më sot, për një sërë arsyesh, teknologjia fotovoltaike është përdorur shumë më gjerë në këtë fushë. Për vitin 2019 sistemet e përqendrimit përfaqësonin rreth 3% të kapacitetit të energjisë diellore në shkallë të shërbimeve. [1] [2]

Në disa vende, kapaciteti i targës së emrit të një stacioni të energjisë fotovoltaike vlerësohet në megavat-pik (MWp), që i referohet prodhimit maksimal teorik të fuqisë DC të grupit diellor. Në vende të tjera, prodhuesi jep sipërfaqen dhe efikasitetin. Megjithatë, Kanadaja, Japonia, Spanja dhe Shtetet e Bashkuara shpesh specifikojnë përdorimin e fuqisë nominale më të ulët të konvertuar në MWAC, një masë drejtpërdrejt e krahasueshme me format e tjera të prodhimit të energjisë. Një vlerësim i tretë dhe më pak i zakonshëm është megavolt-amperë (MVA). Shumica e parqeve diellore janë zhvilluar në një shkallë prej të paktën 1 MWp. Që nga viti 2018, stacionet më të mëdha të energjisë fotovoltaike në botë tejkalojnë 1 gigavat. Në fund të vitit 2019, rreth 9,000 impiante me një kapacitet të kombinuar prej mbi 220 GWAC ishin parqe diellore më të mëdha se 4 MWAC (shkalla e shërbimeve). [3]

Shumica e stacioneve ekzistuese të energjisë fotovoltaike në shkallë të gjerë janë në pronësi dhe operohen nga prodhues të pavarur të energjisë, por përfshirja e projekteve në pronësi të komuniteteve dhe ndërmarrjeve po rritet. Më parë pothuajse të gjitha mbështeteshin të paktën pjesërisht nga stimuj rregullatorë si tarifat nxitëse ose kreditë tatimore, por meqenëse kostot e niveluara ranë ndjeshëm në vitet 2010 dhe barazia e rrjetit është arritur në shumicën e tregjeve, stimujt e jashtëm zakonisht nuk nevojiten.

Serpa Solar Park i ndërtuar në Portugali në vitin 2006

Parku i parë diellor 1 MW p u ndërtua nga Arco Solar në Lugo pranë Hesperia, Kaliforni në fund të vitit 1982, [4] ndjekur në vitin 1984 nga një instalim 5.2 MW p në Carrizo Plain. [5] Që të dyja tani janë çmontuar, edhe pse Carrizo Plain është vend për disa projekte të mëdha tani duke u ndërtuar [6] ose të planifikuara. Faza tjetër pasoi rishikimet e vitit 2004 të tarifave nxitëse në Gjermani kur u ndërtuan një vëllim i konsiderueshëm parqesh diellore. [7]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • "Solar Farm Fact Sheet" (PDF) (në anglisht). IEEE. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 13 gusht 2012. Marrë më 13 prill 2012.
 • "Sandringham Solar Farm" (PDF) (në anglisht). Invenergy. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 3 shkurt 2016. Marrë më 13 prill 2012.
 • "Woodville Solar Farm" (PDF) (në anglisht). Dillon Consulting Limited. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 3 shkurt 2016. Marrë më 13 prill 2013.
 • "2014 Outlook: Let the Second Gold Rush Begin" (PDF) (në anglisht). Deutsche Bank Markets Research. 6 janar 2014. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 29 nëntor 2014. Marrë më 22 nëntor 2014.
 • Giles Parkinson (2014-08-13). "Citigroup: Outlook for global solar is getting brighter" (në anglisht). RenewEconomy. Marrë më 2014-08-18.
 • "Solar power is entering the mainstream" (në anglisht). Business Week. Marrë më 22 prill 2013.
 • Ombello, Carlo (8 korrik 2020). "1.35 Cents/kWh: Record Abu Dhabi Solar Bid Is A Sober Reminder To Upbeat Fossil Fuel Pundits" (në anglisht). CleanTechnica. Marrë më 8 janar 2021.
 • Shahan, Zachary (30 gusht 2020). "New Record-Low Solar Price Bid — 1.3¢/kWh" (në anglisht). CleanTechnica. Marrë më 8 janar 2021.
 • "Japan's sixth solar auction concludes with lowest bid of $0.095/kWh" (në anglisht). News Break. 13 nëntor 2020. Marrë më 8 janar 2021.[lidhje e vdekur]
 • "Indian PV auction delivers final record low price of $0.0269/kWh" (në anglisht). Focus Technica. 22 dhjetor 2020. Arkivuar nga origjinali më 19 gusht 2013. Marrë më 8 janar 2021.
 • "Topaz Solar Farm" (në anglisht). First Solar. Arkivuar nga origjinali më 5 mars 2013. Marrë më 2 mars 2013.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Wolfe, Philip (17 mars 2020). "Utility-scale solar sets new record" (PDF). Wiki-Solar. Marrë më 11 maj 2010. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Concentrated solar power had a global total installed capacity of 6,451 MW in 2019". HelioCSP. 2 shkurt 2020. Marrë më 11 maj 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Wolfe, Philip (17 mars 2020). "Utility-scale solar sets new record" (PDF). Wiki-Solar. Marrë më 11 maj 2010. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Wolfe, Philip (17 March 2020). "Utility-scale solar sets new record" (PDF). Wiki-Solar. Retrieved 11 May 2010.
 4. ^ Arnett, J.C.; Schaffer, L. A.; Rumberg, J. P.; Tolbert, R. E. L.; etj. (1984). "Design, installation and performance of the ARCO Solar one-megawatt power plant". Proceedings of the Fifth International Conference, Athens, Greece. EC Photovoltaic Solar Energy Conference: 314. Bibcode:1984pvse.conf..314A. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Wenger, H.J.; etj. "Decline of the Carrisa Plains PV power plant". Photovoltaic Specialists Conference, 1991., Conference Record of the Twenty Second IEEE. IEEE. doi:10.1109/PVSC.1991.169280. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Topaz Solar Farm". First Solar. Arkivuar nga origjinali më 5 mars 2013. Marrë më 2 mars 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Topaz Solar Farm". First Solar. Arkivuar nga origjinali më 5 mars 2013. Marrë më 2 mars 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)