Elektricisti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Elektricisti instalon prizën e re të njehsorit në anë të një shtëpie.

Një elektricist është një zejtar në kabllo elektrike të ndërtesave, linjave të transmetimit, makinave të palëvizshme dhe pajisjeve të ngjashme. Elektricistët mund të punësohen në instalimin e komponentëve të rinj elektrikë ose në mirëmbajtjen dhe riparimin e infrastrukturës elektrike ekzistuese.[1] Elektricistët gjithashtu mund të specializohen në instalime elektrike të anijeve, aeroplanëve dhe platformave të tjera të lëvizshme, si dhe në linjat e të dhënave dhe kabllove.

Terminologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Elektricistët fillimisht ishin njerëz që demonstruan ose studiuan parimet e elektricitetit, shpesh gjeneratorë elektrostatikë të një forme apo tjetër.[2]

Në Shtetet e Bashkuara, elektricistët ndahen në dy kategori kryesore: personeli i linjës, i cili punon në sistemet e shpërndarjes së kompanive të shërbimeve elektrike në tensione më të larta, dhe telaxhinjtë, të cilët punojnë me tensionet më të ulëta të përdorura brenda ndërtesave. Telaxhinjtë zakonisht trajnohen në një nga pesë specialitetet kryesore: instalime elektrike për komerciale, rezidenciale, industriale të lehta, industriale dhe me tension të ulët, më të njohura si Voice-Data-Video, ose VDV. Nën-specialitete të tjera si instalimet elektrike të kontrollit dhe alarmi i zjarrit mund të kryhen nga specialistë të trajnuar në pajisjet që instalohen ose nga telat e brendshëm.

Elektricistët janë trajnuar në një nga tre nivelet: Apprentice, Journeyperson dhe Master Electrician. Në SHBA dhe Kanada, çirakët punojnë dhe marrin një kompensim të reduktuar ndërsa mësojnë zanatin e tyre. Ata zakonisht marrin disa qindra orë mësim në klasë dhe kontraktohen për të ndjekur standardet e praktikës për një periudhë nga tre deri në gjashtë vjet, kohë gjatë së cilës ata paguhen si përqindje e pagës së Udhëtarit. Udhëtarët janë elektricistë që kanë përfunduar Praktikën e tyre dhe që janë konstatuar nga organi licencues lokal, shtetëror ose kombëtar si kompetent në tregtinë e energjisë elektrike. Master Elektricistë kanë performuar mirë në tregti për një periudhë kohore, shpesh shtatë deri në dhjetë vjet, dhe kanë kaluar një provim për të demonstruar njohuri superiore të Kodit Kombëtar Elektrik, ose NEC.

Elektricistët e shërbimit kanë për detyrë t'u përgjigjen kërkesave për riparime dhe përmirësime të izoluara. Ata kanë aftësi për zgjidhjen e problemeve me instalime elektrike, instalimin e instalimeve elektrike në ndërtesat ekzistuese dhe riparimet. Elektricistët e ndërtimit fokusohen kryesisht në projekte më të mëdha, të tilla si instalimi i të gjithë sistemit të ri elektrik për një ndërtesë të tërë, ose përmirësimi i një kati të tërë të një ndërtese zyre si pjesë e një procesi rimodelimi. Zona të tjera specialiteti janë elektricistët detarë, elektricistët hulumtues dhe elektricistët spitalorë. "Electrician" përdoret gjithashtu si emri i një roli në skenën, ku elektricistët kanë për detyrë kryesisht të varen, të fokusojnë dhe të funksionojnë ndriçimin e skenës. Në këtë kuadër, mjeshtër elektricist është kryeelektricist i emisionit. Megjithëse elektricistët e teatrit kryejnë rregullisht punë elektrike në instrumentet dhe pajisjet e ndriçimit të skenës, ata nuk janë pjesë e tregtisë elektrike dhe kanë një grup aftësish dhe kualifikimesh të ndryshme nga elektricistët që punojnë në instalimet elektrike të ndërtesave.

industrinë e filmit dhe në një ekip televiziv, kryeelektricisti përmendet si Gaffer.

Kontraktorët elektrikë janë biznese që punësojnë elektricistë për projektimin, instalimin dhe mirëmbajtjen e sistemeve elektrike. Kontraktorët janë përgjegjës për gjenerimin e ofertave për punë të reja, punësimin e tregtarëve për punën, ofrimin e materialeve për elektricistët në kohën e duhur dhe komunikimin me arkitektët, inxhinierët elektrikë dhe të ndërtimit, dhe klientin për të planifikuar dhe përfunduar produktin e përfunduar.

Kushtet e punës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kushtet e punës për elektricistët ndryshojnë sipas specializimit. Në përgjithësi, puna e një elektricisti është fizikisht e vështirë, si p.sh. ngjitja e shkallëve dhe ngritja e veglave dhe furnizimeve. Herë pas here, një elektricist duhet të punojë në një hapësirë të ngushtë ose në skela, dhe shpesh mund të jetë i përkulur, i ulur ose i gjunjëzuar për të bërë lidhje në vende të vështira. Elektricistët e ndërtimit mund të kalojnë pjesën më të madhe të ditëve të tyre në vende pune të hapura ose gjysmë të hapura me zë të lartë dhe të pista. Elektricistët industrialë mund të ekspozohen ndaj nxehtësisë, pluhurit dhe zhurmës së një impianti industrial. Elektricistët e sistemeve të energjisë mund të thirren për të punuar në të gjitha llojet e motit të pafavorshëm për të bërë riparime emergjente.

Elektricist auto[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një elektricist auto është një zejtar në kabllo elektrike të automjeteve. Autoelektricistët mund të punësohen në instalimin e komponentëve të rinj elektrikë ose në mirëmbajtjen dhe riparimin e komponentëve elektrikë ekzistues. Elektricistët e automjeteve specializohen në makina dhe automjete komerciale. Tregtia e makinave elektrike është përgjithësisht më e vështirë se tregtia e energjisë elektrike për shkak të hapësirave të kufizuara, kompleksitetit inxhinierik të sistemeve moderne elektrike të automobilave dhe kushteve të punës (shpesh prishje në rrugë ose në kantiere ndërtimi, miniera, gurore për riparimin e makinerive etj.) Gjithashtu prania elektriciteti DC me rrymë të lartë bën të mundur lëndimin nga djegiet dhe dëmtimet nga ndezja e harkut.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Roger Jones (2004). Electrician (në anglisht). Trotman Publishing. ISBN 0-85660-997-8.
  2. ^ Shock and Awe: The Story of Electricity- Jim Al-Khalili