Enciklopedia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Enciklopedia (lat: encyclopaedia gr. enkyklios - i gjithëpërfshirëshëm + paideia, arsimim i përgjithshëm) është vepër e madhe shkencore që përfshin njohuri për të gjitha fushat e jetës e të veprimtarisë, të sistemuara në mënyrë të përmbledhur në trajtën e një fjalori. Vepra e tillë që përfshin njohuri për një degët të veçant të shkencës, të artit, të teknikës, etj. Një enciklopedi (shkruar edhe enciklopedi apo Encyclopaedia) është një përmbledhje gjithëpërfshirëse me shkrim që mban ose informacion nga të gjitha degët e diturisë ose një degë të veçantë të diturisë. Enciklopedi janë të ndarë në artikuj me një artikull mbi çdo subjekt të mbuluara. Artikuj mbi subjektet në një enciklopedi janë në disponim nëpërmjet zakonisht alfabetikisht sipas emrit neni dhe mund të përfshihen në një vëllim ose në shumë vëllime, në varësi nga sasia e materialit të përfshirë.[1]

Në të vërtetë, qëllimi i një enciklopedi është për të mbledhur njohuri shpërndarë nëpër botë, të përcaktuara e sistemit të saj të përgjithshme për njerëzit me të cilët jetojmë, dhe të transmetojë atë të atyre që do të vijnë pas nesh, në mënyrë që puna e shekujve të mësipërm nuk do të bëhet i kotë për shekujt që do të vijnë, dhe në mënyrë që pasardhësit tanë, duke u bërë më të mirë udhëzuar, do të në të njëjtën kohë të bëhet më i virtytshëm dhe i lumtur, dhe se ne nuk duhet të vdesin pa pasur dhënë një shërbim të racës njerëzore në vitet e ardhshme që do të vijnë. [1]

Shih edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Burim i të dhënave[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ a b Fjalor i fjalëve të huaja, Dr. Murat Bejta (redaktorë) - Dr. Latif Mulaku - Mr. Mehdi Bardhi - Abdullah Zajmi - Mr. Shefkije Ismalaj - Mr. Ibrahim Goçi - Mr. Qemal Murati, f.172 rreshti. 57 majtas