Eneida

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Eneidi është një vepër epike Latine e poetit romak Vergili e shkruar rreth viteve 29 - 19 para lindjes së Krishtit, që tregon historite legjendare të Eneas, një Trojan që udhetoi për në Italin, ku u bë dhe paraardhësi i Romakeve.

Kjo vepër përgjatë jetës së autorit nuk ka qenë e botuar sepse nuk ishte përfunduar, mirpo pas vdekjes së tij vepra u botua.

Po ashtu në këtë vepër gjenden të dhëna historike mbi Ilirin të cilat janë më të theksuara në këto pjesë:

  • Libri III : 295-355

Historia[redakto | redakto tekstin burimor]

Eneidi mund të ndahet në 2 pjesë bazuar në subjetet që trajtohen të cilat nuk ngjasojnë me njëra tjetrën. Subjekti i parë është "Libri 1-6( Udhëtimi i Eneas për në Latium të Italisë) dhe "Libri 7-12 (në luftë në Litium). Këto pjesë shpesh herë referohen si reflektim i Virgjilit mbi ambicjen ndaj rivalit Homer duke trajtuar të dyja temat, Odisen dhe Iliaden.[1]

Burim i të dhënave[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ E.G. Knauer, "Vergil's Aeneid and Homer", Greek, Roman, and Byzantine Studies 5 (1964) 61–84. Originating in Servius's observation, tufts.edu