Energjetika e Kosovës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
shtresat e lignitit

Kosova edhe pse e vogël për nga sipërfaqja, nëntoka e sajë është e pasur me burime energjetike, minerale metalike, kometalike dhe ujra minerale.

Në Kosovë janë vlerësuar rreth 10-12 miliardë tonë qymyr linjit, të lokalizuar në dy pellgje: në pellgun e Rrafshit të Kosovës dhe të Dukagjinit. Qymyri i Kosovës ka në mes 1800-2000 kalori, dhe mund të përdoret kryesisht për prodhimin e energjisë elektrike dhe gazrave për plehra artificiale. Qymyri i Kosovës shfrytëzohet nga vitet e 60-ta në fshatrat Fshati i Mirë ( Dobrosellë), Bardhi i Madh, Hade, Sibovc.

Prodhimi vjetor lëviz rreth 6 milion ton në vit.

Përpos qymyrit si burim energjetik, në lumenjtë e Dukagjinit mund të ngriten disa hidrocentrale, në luginat e grykore të lumenjëve. Në Kosovë ka mundësi të shfrytëzohet fuqia e erës dhe energjia diellore, sidomos në periudhën e nxehtë të vitit.